EXPOSICIÓ A LONDRES

Els mamuts, l'espècie que els científics volen fer reviure

Lyuba, una cria d'aquest elefant prehistòric perfectament conservada, s'exposa per primera vegada a Europa

Preparació de l’exposició sobre mamuts a Londres.

Preparació de l’exposició sobre mamuts a Londres. / Matt Dunham (AP)

2
Es llegeix en minuts

El mamut està en l'objectiu dels científics. La genètica avança a tota velocitat i el repte de fer reviure el mamut com a espècie o almenys com a atractiu comercial a l'estil de 'Jurasic Park' sembla cada vegada més plausible. El Museu d'Història Natural de Londres presenta aquesta setmana una mostra en què recreacions a escala real de mamuts, fòssils gairebé complets i fins i tot una cria de 42.000 anys competeixen per l'atenció dels visitants. La mostra posa els pèls de punta, amb aquesta dosi de realisme necessària perquè un somni es pugui fer realitat. 

"Mamuts: gegants de l'edat de gel", fa que aquests cosins llunyans dels elefants, que van aparèixer fa quatre milions d'anys i es van extingir en fa 4.000, semblin més pròxims que mai. No obstant, aquesta presumpta proximitat del somni que el mamut sigui reencarnat no el fa més real. Un 70% de l'ADN dels mamuts ha estat seqüenciat però la part crucial del genoma segueix sent un misteri. La clonació mitjançant l'ús del ventre d'un elefant africà encara sembla un repte científic sense vies de solució prioritàries.

Lyuba, la bebè mamut

Gran, molt pesat i amb uns llargs ullals molt corbats, l'anomenat mamut llanut va quedar atrapat en el gel algunes vegades. Va ser el cas del sorprenent Lyuba, com han batejat una cria de mamut llanut que va morir fa 42.000 anys i va quedar atrapada en el gel quan tenia un mes de vida. "Lyuba és increïble. És molt molt especial. És un mamut bebè i no és un fòssil, no estem parlant d'un esquelet, sinó que és un mamut sencer amb la seva carn, la seva pell i la seva trompa. S'ha conservat durant 42.000 anys en el permafrost --capa de terra permanentment congelada-- de Sibèria", va explicar a EFE Victoria Herridge, investigadora de Ciències de la Terra del Museu.

Notícies relacionades

La petita mamut va ser trobada el 2007 pràcticament completa, fins i tot amb alguna de les seves pestanyes, segons Herridge, i aquesta és la primera vegada que s'exposa a Europa occidental després d'exhibir-se a Rússia i Chicago (EUA).

Extinció

Envoltats de l'enigma que acompanya els animals extingits, com als temuts dinosaures, els mamuts s'assemblaven als seus parents els elefants i convivien amb altres espècies com els óssos o els grans felins, alguns d'ells també exposats a la mostra. La seva extinció encara és objecte de debat tot i que la majoria dels científics creuen que es va deure a una combinació del canvi climàtic i la caça humana. Aquests humans que ara pugnen per tornar a la vida l'espècie.