Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili creen un mètode per detectar malalties de fetge sense biòpsia

Els científics esperen trobar eines per detectar de forma precoç malalties com l'arteriosclerosi o el càncer

1
Es llegeix en minuts

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han desenvolupat un mètode per detectar malalties relacionades amb el fetge sense necessitat de biòpsia en els pacients obesos i aviat començaran proves per trobar sistemes similars per al càncer, entre altres malalties, informa la URV.

L'equip de Jorge Joven, a la Unitat de Recerca Biomèdica (URB) de Reus, ha validat el primer marcador metabolòmic disponible, cosa que obre les portes a trobar eines similars per detectar malalties com l'arteriosclerosi o el càncer, de forma precoç. Es tracta d'un avanç pioner, que s'emmarca en la ciència relativament moderna de la metabolòmica (que estudia les empremtes químiques que deixen els processos cel·lulars) i s'ha publicat en 'International Journal of Obesity', la revista científica més important en el seu àmbit.

El mètode es basa en el cetoglutarat, un metabòlit que en certes condicions es detecta a la sang i que permet identificar si el fetge d'una persona està malalt, i en quin grau, sense haver de fer cap intervenció i de manera molt precoç. Al diagnosticar el malalt més ràpidament --la biòpsia només es practicava quan la malaltia ja era evident--, "el malalt estarà molt més protegit i diagnosticat que abans", resumeix la URV.

Notícies relacionades

El descobriment és vàlid en aquells casos en què la malaltia hepàtica té causes no relacionades amb l'alcoholisme, com per exemple l'obesitat. "Tot el que nosaltres estudiem està a la cèl·lula. Sempre ha estat allà. Per primera vegada hem trobat un marcador d'un procés cel·lular a la sang", explica Joven.

Els investigadors de la URB esperen que d'aquí dos o tres anys una simple anàlisi de sang permeti diagnosticar si una persona pateix càncer, i tractar-lo, fins i tot quan aquest encara és subclínic (és a dir, abans que se'n manifestin els símptomes). L'equip de Joven a la URB lluita contra les malalties que escurcen la vida de les persones o afecten la seva qualitat, i l'obesitat és un dels seus principals objectius, ja que "el 80% dels malalts d'obesitat mòrbida desenvolupen malaltia hepàtica", diu l'investigador.

Temes:

URV Malalties