Les raons de per què el Tourmalet és una muntanya màgica per al ciclisme

segea30414774 team sky rider chris froome of britain  r   race l160524210000

segea30414774 team sky rider chris froome of britain r race l160524210000 / STEFANO RELLANDINI

2
Es llegeix en minuts

Un Tour de França sense el Tourmalet és com una ‘fondue’ sense formatge. Aquesta muntanya s’ha guanyat el dret de portar l’apel·latiu de mítica per a la carrera francesa i per als aficionats al ciclisme. Aquestes són les raons que apuntalen aquest argument. 

Més d’un segle sobre rodes

Perquè el Tour la va pujar per primera vegada el 1910, i va ser la primera muntanya de més de 2.000 metres que es va ascendir en competició. Al seu cim, el primer que el va coronar, que va ser Octave Lapize, els va dir als organitzadors: «Són vostès uns assassins».

Un monument pirinenc

Perquè forma part de l’anomenat ‘cercle de la mort’ de les muntanyes ciclistes del Pirineu. A més, és el principal dels quatre ‘monuments’ de la serralada juntament amb l’Aubisque, l’Aspin i el Pèira Sorda.

El santuari de Bahamontes

Perquè va ser la gran muntanya de Federico Martín Bahamontes. ‘El Águila de Toledo’ la va fer entrar en la història del ciclisme espanyol el 1959 quan es va convertir en el primer ciclista nascut a Espanya que va guanyar el Tour de França.

Per a Induráin, allà va començar tot

Perquè el 1991 Miguel Indurain va començar al Tourmalet la conquista del seu primer Tour de França i perquè a la mateixa muntanya i en el seu descens va salvar la victòria del 1993 davant l’atac desesperat del suís Tony Rominger.

La meca del ciclista amateur

Perquè qualsevol cicloturista l’ha de convertir en la seva Meca particular i pujar-lo en bici almenys una vegada a la vida. Allà han triomfat alguns dels ciclistes més importants de la història i coronar el Tourmalet és com emportar-se el diploma de ciclista aficionat nivell ‘pro’.

L’excepció del 2023

Per primera vegada en la història, el Tourmalet serà transitat el 2023 per tres carreres, dues com a final d’etapa. Serà aquest 6 de juliol port de pas en la sisena etapa el Tour. El 29 de juliol les dones es jugaran la sort en el Tour Femmes, en el que serà la primera ascensió femenina organitzada pels responsables del Tour. El 8 de setembre acabarà la 13a etapa de la Vuelta, la primera vegada que ho farà en aquesta muntanya. Ja ho havia de fer el 2020, però l’etapa va ser anul·lada per la negativa francesa al pas de la prova per les restriccions d’un covid en rebrot.