La jornada de trasllat

La Vuelta entra en territori basc amb muntanyes a la vista

  • La prova, després de la visita als Països Baixos, es prepara fins diumenge per afrontar les tres primeres arribades en pujada amb la finalitat de desembussar la general.

La Vuelta entra en territori basc amb muntanyes a la vista

LA VUELTA / CHARLY LÓPEZ

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Vuelta entra de ple aquesta setmana al primer contacte amb la muntanya després de la delirant visita als Països Baixos, on es van batre rècords d’assistència de públic –es xifra en un milió de persones les que van seguir el pas de la ronda espanyola per terres holandeses durant les tres primeres etapes–, però sense que produís cap situació transcendent en la classificació general més enllà de les victòries a l’esprint de Sam Bennett i del control de l’equip Jumbo, que després de guanyar la contrarellotge per equips inicial va situar tres líders al capdavant de la ronda espanyola.

Ara, tot canvia al País Basc, on el terreny de les dues etapes que se celebren a Euskadi, sense ser alta muntanya, preveu un traçat orogràfic complicat amb petites costes i on els trams plans són bastant escassos en moltes parts del recorregut. Hi haurà també moltíssim públic amb l’entrega habitual de l’aficionat basc, tot i que difícilment s’arribarà a les cotes vistes als Països Baixos.

Precisament les carreteres basques es converteixen ara en l’avantsala de les primeres muntanyes de la Vuelta, on els favorits no podran amagar qualsevol penúria i on es veurà realment, sense el suport dels companys a la contrarellotge per equips, com està realment de forma Primoz Roglic, principal candidat a la victòria, en el camí cap al seu quart triomf consecutiu. A diferència d’altres anys, arriba després d’haver hagut de parar els entrenaments després de caure al Tour, tot i que, la veritat, la sensació que ha donat, almenys el seu equip, ha sigut de seguretat total en aquesta fase inicial de la carrera, on tampoc, realment, no s’ha vist gran cosa a través de la ruta absolutament plana dels Països Baixos.

Els ciclistes, a Vitòria

Les posicions amb què es presenten les estrelles de la carrera al País Basc són les mateixes que es van aconseguir després de la crono inicial. Les fugues que hi ha hagut han sigut consentides i totes capturades abans que es procedís al desenllaç de l’etapa.

Els ciclistes van arribar diumenge a la nit a Vitòria, en vols directes des d’Eindhoven, i van aprofitar aquest dilluns, que es considerava jornada de trasllat i no de descans, amb tots els auxiliars i el personal de la Vuelta viatjant des dels Països Baixos a través de les autopistes franceses, per entrenar pels voltants de Vitòria abans d’afrontar la quarta etapa que acabarà a Laguardia, a La Rioja alabesa.

Notícies relacionades

Dimecres ja hi ha les primeres costes per començar a desembussar una mica la general, sobretot la pujada a l’Alto del Vivero que s’afronta per última vegada abans del descens cap a la meta de Bilbao. Dijous continuarà el contacte amb la muntanya, en la visita de la Vuelta a Cantàbria. Allà hi haurà el primer final en pujada de la carrera, concretament al Pico Jano, cim que debuta en la ronda espanyola i que, per tant, es presenta com el primer punt calent de la prova.

Per si no fos prou, ja en territori lleonès, els corredors afronten un capítol de mitja muntanya amb l’ascensió a San Glorio, avantsala del cap de setmana asturià, amb dos finals en pujada consecutius: el Collado Fancuaya i Les Praeres. Allà ja es començarà a veure la llum abans d’un altre desplaçament des d’Astúries fins a Alacant per executar l’única contrarellotge individual de la carrera amb la situació a la general molt més clara que ara.