La pròxima ronda espanyola

La Vuelta 2023 travessarà el cor de Barcelona

  • La prova ciclista surt l’any que ve de la capital catalana des del mateix lloc on es donarà la sortida a la Copa Amèrica 2024.

  • Els corredors passaran per la Sagrada Família, la Torre Agbar i la Pedrera, a més d’altres monuments de la ciutat, amb 14 quilòmetres i 4 districtes.

La Vuelta 2023 travessarà el cor de Barcelona

S. L- E.

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Barcelona acollirà el 26 d’agost del 2023 la sortida oficial de la Vuelta amb una etapa que serà un homenatge als monuments més emblemàtics de la capital catalana i al cor dels Jocs Olímpics del 1992, en el 31è aniversari. La primera etapa de la pròxima ronda espanyola serà una contrarellotge per equips de 14 quilòmetres que passarà per edificis tan barcelonins com la Torre Agbar, la Sagrada Família i la Pedrera i recorrerà 4 districtes de la ciutat.

Aquest divendres, a Utrecht, on comença la Vuelta 2022, Barcelona ha recollit el testimoni de la ciutat neerlandesa per acollir la gran sortida de la prova ciclista d’aquí 12 mesos i David Escudé, regidor d’esports del municipi de la capital catalana, ha descobert els primers detalls d’una etapa que pretén «acostar el ciclisme a la ciutadania i al turisme» amb la intenció que milers de persones puguin seguir en viu i en directe el desenvolupament de la primera etapa, sempre de manera gratuïta a carrers dels districtes de Sant Martí, Ciutat Vella, l’Eixample i Sants. En els pròxims mesos s’aniran descobrint més secrets dels llocs escollits per fer, per exemple, la presentació oficial d’equips, dijous 24 d’agost, i el punt exacte d’on sortirà i arribarà la primera etapa, així com la meta de la segona etapa que sortirà d’un municipi barceloní encara per decidir.

El Pavelló Blau

El que sí que s’ha avançat a Utrecht és que la sortida de la primera etapa de la Vuelta 2023 serà en el punt de partida de la Copa Amèrica, que se celebra un any més tard a Barcelona. «S’aprofitarà la Vuelta per presentar l’escenari principal de la Copa Amèrica», ha indicat Escudé, que ha oficialitzat el Pavelló Blau, és a dir el litoral barceloní, com la zona escollida per iniciar la pròxima ronda espanyola.

El recorregut de 14 quilòmetres ja està plenament dissenyat. La Vuelta ha sol·licitat a Barcelona que s’evitin els polígons industrials, on sempre és més fàcil controlar el trànsit, ja que provoquen menys problemes a la Guàrdia Urbana, perquè els ciclistes passin per les zones més conegudes de la ciutat.

Així, des del mar, els corredors es dirigiran al carrer de Marina per passar al costat del Teatre Nacional de Catalunya i L’Auditori abans de buscar l’Arc de Triomf i des d’aquí anar cap a la Torre Agbar, a continuació el Poblenou, el carrer de Guipúscoa i després el d’Aragó per girar cap al carrer de Mallorca a fi de trobar la Sagrada Família.

Montjuïc

Una vegada els corredors superin la famosa basílica d’Antoni Gaudí aniran a la Diagonal fins al Passeig de Gràcia per trobar-se amb la Pedrera abans de tornar de nou al carrer d’Aragó fins al final per baixar cap a plaça d’Espanya, l’avinguda de Maria Cristina i finalitzar al costat de les Fonts de Montjuïc.

«Volem, primer, recuperar l’esperit de la Barcelona del 1992 i acostar la Vuelta a la ciutadania. Per això no hem volgut deixar la carrera només a Montjuïc, o trepitjar exclusivament l’Eixample, i l’hem portat pel màxim de districtes que ens permetien els quilòmetres escollits», ha recalcat Escudé a Utrecht. D’aquesta manera, Catalunya tornarà a acollir la ronda espanyola després de tres anys d’absència.

La col·laboració del Barça

Perquè tot surti bé ja s’ha parlat amb el FC Barcelona a fi que sol·liciti a LaLiga jugar com a visitant aquell cap de setmana. Segons han explicat els responsables municipals desplaçats als Països Baixos el club blaugrana s’ha compromès i ha acceptat disputar el partit que li correspongui d’aquí un any lluny de la capital catalana.

Enmig hi ha unes eleccions municipals, el mes de maig vinent, però sigui quin sigui el resultat no influirà la sortida de la Vuelta. «No m’he trobat mai –assegura Javier Guillén, director de la Vuelta a aquest diari–, amb problemes en ajuntaments catalans i hem sortit o arribat a ciutats com Valls i Igualada», municipis que estan sota administració independentista.

Notícies relacionades

L’organització barcelonina de la sortida de la Vuelta 2023 també està estudiant la possibilitat de muntar una plataforma marítima perquè sigui el punt de partida de la contrarellotge per equips. El que sí que és clar és que la segona etapa acabarà a Montjuïc i que al tercer dia la ronda espanyola abandonarà Catalunya. Andorra en podria ser el destí.