El Tourmalet

El Tourmalet: El misteriós virus que afecta el pilot de la Volta

  • Gairebé un centenar de corredors han hagut de retirar-se malalts entre la París-Niça, la Tirrè-Adriàtic i la ronda catalana afectats per problemes respiratoris que no tenen a veure res amb la covid.

El Tourmalet: El misteriós virus que afecta el pilot de la Volta

S. L- E.

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Els ciclistes de la Volta, igual com ha succeït abans a la París-Niça i la Tirrè-Adriàtic, les altres dues rondes per etapes World Tour disputades fins ara a Europa, han corregut fuetejats per un virus, que no té a veure res amb la covid-19, ja que totes les proves PCR i d’antígens han resultat negatives. Aquesta nova epidèmia ciclista ha causat més de 60 baixes en la prova francesa i una altra trentena entre Itàlia i Catalunya.

La Volta, sense anar més lluny, ha patit l’abandonament pel virus d’algunes de les més importants figures que s’havien apuntat a la carrera com Tom Dumoulin, vencedor del Giro 2017 i segon el 2018 igual com va fer en el Tour; Simon Yates, el guanyador de la Vuelta 2019; Richie Porte, que portava el dorsal número i que va ser tercer en el Tour 2020 i Michal Kwiatkowski, campió del món el 2014.

«El virus es presenta amb un quadro clínic de malestar general i problemes respiratoris, que obliga els corredors a posar peu a terra», afirmen les fonts mèdiques consultades. No hi ha equip que s’hagi salvat d’aquesta epidèmia ciclista. Però, el curiós del cas és que només afecta corredors, ja que directors esportius, massatgistes, mecànics i personal de màrqueting, relacions públiques i premsa dels equips s’han deslliurat del virus.

Per exemple, el conjunt Movistar va perdre a la Volta el veterà José Joaquín Rojas, que va presentar un quadro mèdic amb els símptomes descrits. «Li vam fer les proves del coronavirus i va donar negatiu», explica Pablo Lastras, director del Movistar, a la sortida de la cinquena etapa de la ronda catalana, a la Pobla de Segur. «El sorprenent –afegeix José Luis Jaimerena, un altre dels tècnics de l’equip telefònic– és que no ens afecta a nosaltres. Possiblement, el que passa és que fa gairebé dos anys que els corredors es posen la mascareta a tot arreu i amb l’esforç que realitzen, i que no fem els altres membres de l’equip, el virus els ataca amb més virulència».

«No tindria cap sentit vincular aquesta epidèmia amb temes de dopatge –explica un altre metge espanyol consultat– primer, perquè les substàncies dopants mai han donat problemes respiratoris i després perquè, en el supòsit que algú apostés per aquestes pràctiques, és absurd pensar que tots farien el mateix a qualsevol equip».

També s’ha d’excloure que l’origen podria estar relacionat amb complements vitamínics ja que cada equip utilitza la marca que els patrocina i hi ha una varietat de fabricants repartida pel pilot.

Notícies relacionades

¿Llavors què? Es pregunta als metges dels equips. «No tenim ni idea –se sincera un facultatiu espanyol d’un equip de primer nivell–. L’únic que podem pensar és que, precisament per la por de la covid, quan un corredor sent símptomes semblants a la pandèmia, opta per l’abandonament per por i abans aguantaven més sobre la bici».

Les teories són variades si es va preguntant entre els autocars dels equips a les sortides de la Volta i, de vegades, la resposta que donen corredors o auxiliars són d’allò més absurdes. Precisament, aquesta epidèmia ha impedit que hi hagués un nombre més gran d’estrelles a la ronda catalana, ja que diverses figures estaven en període de recuperació després d’haver estat afectades pel virus durant la París-Niça o la Tirrè-Adriàtic.