El Tourmalet

El Tourmalet: Jordi Badia, l’alcalde Calaf que fa la Volta amb bici per l’ictus

  • L’antic portaveu del Barça, escriptor i polític recorre amb la seva bicicleta les carreteres per les quals després passaran els corredors en una acció solidària per investigar l’ictus, que va patir el 2014.

  • El Movistar llança una samarreta benèfica per recaptar fons per l’ELA, apadrinada per Juan Carlos Unzué.

El Tourmalet: Jordi Badia, l’alcalde Calaf que fa la Volta amb bici per l’ictus

JORDI BADIA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Jordi Badia va ser durant diversos anys el portaveu del Barça. Després va entrar en política i es va convertir en alcalde de Calaf. I tot aquest temps va mantenir en secret una afició, que ara el captiva, l’amor i el carinyo cap a la bici. Cada dia realitza l’etapa de la Volta per davant del pilot professional. «¿Ja saps on et fiques? ¡Això és molt dur!», li va respondre Rubèn Peris, màxim responsable de la ronda catalana, quan el regidor barceloní li va proposar la idea de fer el recorregut de la seva carrera en bici per aconseguir recollir fons en una acció solidària en benefici de la Fundació Althaia de Manresa per investigar l’ictus, que el periodista i polític barceloní va patir el 2014.

No és fàcil, ni de bon tros, pujar a la bici i emular els professionals realitzant diàriament els mateixos quilòmetres i per la mateixa carrera. I a més, fer-ho com si fos la carrera del gat i el ratolí sempre pendent del cronòmetre perquè no t’enxampin, no només els ciclistes, sinó els mossos que precedeixen els corredors i que tanquen la carretera uns minuts abans. «És el que em va advertir Peris després de permetre’m sortir i arribar del mateix lloc que la Volta. Havia d’evitar ser agafat pel pilot».

La recuperació del 2014

Badia sempre va tenir la bici com a companya de viatge mentre feia classes universitàries, escrivia llibres sobre la història del Barça o compareixia davant de la premsa per explicar les decisions preses per la junta blaugrana en la primera etapa de la presidència de Joan Laporta. «Primer vaig fer triatlons però després em vaig decantar només pel ciclisme, per grans travessies». La recuperació de l’ictus va tenir també una clau esportiva. «Em van ingressar a l’Hospital de Manresa i vaig poder recuperar-me de l’ictus amb seqüeles només lleus. Jo era una persona sana, esportiva i que no complia els principals requisits de les persones que tenen la malaltia». A Badia se li recorda que Alberto Contador va patir un ictus abans de conquistar el Tour, la Vuelta i el Giro.

Dilluns va començar la seva aventura, entre el sofriment i el repte de conèixer la seva acció i reunir fons. Porta un cotxe d’assistència amb un mecànic, els tres primers dies va ser Gerard Minoves i fins diumenge, Boris Sigles. Li cuiden la bici, prestada per Specialized, i l’auxilien en el cas de patir una punxada o avaria. Li porten l’avituallament i el protegeixen del trànsit.

Notícies relacionades

«L’etapa de la Molina va ser molt dura perquè sempre vaig tenir vent de cara». Tardo 8 hores i mitja a una mitjana de gairebé 20 per hora, cosa que no està gens malament per a un ‘humà’. Li queden encara les cites amb Vilanova, Cambrils i l’arribada de diumenge a Montjuïc. Un objectiu que li ha suposat mesos de preparació i agafar-se una setmana de vacances, delegant les funcions de l’alcaldia de Calaf durant uns dies. A l’estiu, també amb finalitats solidàries, vol realitzar la North Cape 4000, una prova ciclista de llarga distància que uneix el nord d’Itàlia amb el Cap Nord de Noruega i que vol cobrir en tres setmanes, com si es tractés d’un Tour de França.

El repte del Movistar i la samarreta per investigar l’ELA

No és l’únic repte solidari que es porta a terme en aquesta Volta ja que l’equip Movistar ha aprofitat la prova catalana per donar a conèixer una samarreta benèfica en recolzament a la investigació de l’ELA, que ha apadrinat Juan Carlos Unzué, extècnic blaugrana i germà d’Eusebio, mànager de l’equip de Telefónica. Amb el recolzament de Lluís Pruñonosa, responsable de Le Coq Sportif a Espanya, els ingressos per la venda de la peça, amb els logos del Movistar, es destinaran a la Fundació Luzón, que treballa en la investigació d’aquesta malaltia.