El Tourmalet

Burgos bé val una missa

  • Quaranta ciclistes espanyols s’han apuntat aquest any a la carrera amb una presència molt més nombrosa que la que hi va haver al Giro i al Tour.

  • Euskadi compta amb la representació més gran, amb 14 corredors, liderats per Mikel Landa.

Burgos bé val una missa

LA VUELTA / CHARLY LÓPEZ

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Burgos bé valia una missa; a la catedral, per descomptat, tot i que fos en una petita capella per acollir pelegrins i turistes, camí de Santiago, i per als centenars d’aficionats al ciclisme que es van citar a la ciutat castellana per viure en directe el naixement de la Vuelta 2021, l’any en què el públic –sempre amb la mascareta–ha retornat a les carreteres després del tancament de la carrera el 2020 per culpa de la pandèmia.

A Burgos van col·locar una imaginària estufa al cel per socarrimar els ciclistes i per convertir-se en una prova de valor afegit situar-se en una tanca, el més a prop possible de la catedral, tancada al públic per la Vuelta, per aplaudir ja gairebé de nit un a un els ciclistes participants.

La representació espanyola

Burgos era l’escenari escollit per al debut dels 40 corredors espanyols que s’han apuntat aquest any a la Vuelta, per batre rècords en grans rondes per etapes, en un Tour que no va veure cap triomf d’un ciclista nascut al sud del Pirineu, tal com va succeir el 2020 i 2019, igual com en el Giro, que fa dues edicions que tampoc suma victòries d’etapes espanyoles.

Notícies relacionades

Ara, estadísticament, amb 40 de 184 participants, el percentatge almenys crida a aconseguir encara que sigui una victòria; dues n’hi va haver l’any passat, amb Marc Soler, absent de la carrera i ja preparant-se per vestir el 2022 el mallot de l’Emirates i ajudar Tadej Pogacar en el Tour, i també Ion Izagirre, que repeteix presència al costat del seu germà gran Gorka.

Domini basc

Del País Basc, on hi ha gairebé tants ciclistes com futbolistes, són la majoria de corredors locals, 14 de 40, amb Mikel Landa, al capdavant, però sense oblidar, entre d’altres, Omar Fraile, que per alguna cosa és el campió d’Espanya. I després els segueix un pilot amb quatre navarresos (amb el veterà Imanol Erviti al capdavant), quatre murcians (liderats per Alejandro Valverde) i uns altres quatre andalusos amb el ‘Linx d’Andalusia’, Luis Ángel Maté, que aquest any s’ha enrolat en l’Euskaltel-Euskadi. I després, sense representants canaris, de La Rioja, extremenys i de Ceuta i Melilla, la participació està més repartida: Catalunya compta amb David de la Cruz; Mallorca, amb Enric Mas; Galícia, amb Carlos Canal i Cantàbria, amb Ángel Madrazo, disposat a guanyar-se una altra Playstation com va fer el 2019 quan es va emportar el triomf a Javalambre.