La ronda francesa

Eslovènia s’apropia del Tour de França

  • Cinquè triomf del petit país europeu gràcies a Majej Mohoric, que va sumar la seva segona victòria en el Tour a les quals s’afegeixen les tres aconseguides per Tadej Pogacar.

  • Jornada tranquil·la però molt ràpida ja que el vencedor va arribar a Libourne amb un quart d’hora d’avantatge abans de la contrarellotge final de la carrera.

Eslovènia s’apropia del Tour de França

LE TOUR

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Tenia pressa el Tour per arribar a Libourne, als afores de Bordeus, a través d’una ruta gairebé sempre envoltada per vinyes. I això que la meitat de la caravana de la carrera, que havia dormit a Lourdes, la resta, amb els corredors, ho va fer a Pau, es va trobar amb la carretera presa per la policia de bon matí. Emmanuel Macron s’havia quedat al Pirineu després de seguir dijous l’etapa que va acabar a Luz-Ardiden per convertir-se aquest divendres en el primer president de la república francesa que visitava la famosa gruta de les aparicions.

Va passar Macron per la carretera i ho va fer tan ràpid que els ciclistes van voler presentar-se a Libourne un quart d’hora abans del previst. Ara ja no ocorre com el 1971 quan Eddy Merckx, enrabiat, va voler deixar Luis Ocaña fora de combat, abans de la caiguda de Menté, i va córrer tan de pressa fins al port de Marsella que quan va arribar l’alcalde encara estava al seu despatx. L’home es va perdre la festa però el seu emprenyament ja forma part de la llegenda de la carrera.

Com en la llegenda del Tour vol entrar el ciclisme eslovè. Porten cinc victòries, que avui poden ser sis si Tadej Pogacar guanya la contrarellotge final, que el té com a favorit. Cinc victòries han aconseguit, tres amb el jersei groc i dos amb el campió eslovè, amb Majej Mohoric, que es va presentar en solitari a la meta de l’antepenúltima etapa, feliç pel seu triomf com el més llest i fort de la fuga, però fent el gest com si col·loqués una cremallera a la boca, per apaivagar els comentaris suscitats en el Tour després que agents de paisà de la Gendarmeria escorcollessin a Pau les habitacions del seu equip.

Una nova potència

Eslovènia és el país que més triomfs ha aconseguit en el que va de Tour per demostrar que són una potència, mentre que el ciclisme espanyol tornarà a mantenir el caseller d’etapes en blanc per tercer any consecutiu. Aquest dissabte serà impossible sumar un triomf en la contrarellotge amb algun corredor nascut al sud dels Pirineus i diumenge, a París, només s’espera a Mark Cavendish, el mateix que es va abraçar efectuosamente tant a la sortida com a l’arribada amb Merckx perquè bati, precisament, el registre de les 34 etapes guanyades pel Caníbal.

Però el que va resultar xocant és que quan es va formar la fuga decisiva, en la qual sí que va entrar Ion Izagirre, els tres representants del Movistar (Alejandro Valverde, Iván García Cortina i Jorge Arcas) de sobte es van tallar i van aixecar el peu per deixar-se capturar pel pilot. I així, evidentment, una victòria d’etapa encara es complica molt més.

Notícies relacionades

I és que tampoc Enric Mas, un dia calmat en el pilot, necessitava els cinc corredors que l’acompanyen en el Tour, ja que aquest dijous, a l’abandonament inicial de Marc Soler, es va sumar el de Superman López, que ha rodat com a ànima en pena després de caure en la tercera etapa.

El poder de Pogacar

Fins i tot Pogacar va voler imposar l’aquí mano jo perquè soc el jersei groc quan el pilot es rearmava en el quilòmetre tres després d’una caiguda massiva. El líder va sortir com si anés a efectuar un demarratge marca de la casa per esbroncar Michal Kwiatkowski (Ineos) i Toms Skujins (Trek) que volien aprofitar la situació per mirar de buscar una fuga. A Pogacar no li va agradar l’acció i va exercir de patró del Tour. I només té 22 anys.