El final de la ronda italiana

Egan Bernal guanya el Giro i renuncia al Tour per córrer la Vuelta

  • La proximitat amb la ronda francesa li impedeix arribar en forma per a l’assalt al jersei groc pel que es reserva per a Espanya.

  • Amb 24 anys, el ciclista colombià triomfa a Milà després d’aconseguir el 2019 la victòria a París.

Egan Bernal guanya el Giro i renuncia al Tour per córrer la Vuelta

GIRO DE ITALIA

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Els temps ciclistes canvien i són els joves, no els ‘vells’, els que guanyen les grans carreres. Egan Bernal, amb 24 anys, ja té un Tour i un Giro al seu palmarès i ara, sabent que difícilment estarà recuperat de l’esforç en una Grande Boucle que comença en només 27 dies, el vencedor de la ronda italiana renunciarà a córrer a França per preparar l’assalt a la Vuelta.

Així ho va confirmar diumenge a Milà després de baixar del podi i convertir-se en el segon corredor colombià després de Nairo Quintana que s’adjudicava la carrera rosa. «Ja tinc un Tour i un Giro i ara el més important per a mi és guanyar la Vuelta perquè vull anotar les tres grans al meu palmarès».

Fa uns anys hauria sigut impossible una reflexió semblant per al guanyador del Giro que, malgrat la proximitat del Tour (ara molt més pròxim a diferència del passat), aniria sí o sí a la ronda francesa.

També és cert que el seu equip, l’Ineos, té dos corredors, Geraint Thomas (aquest diumenge va debutar al Critérium del Dauphiné amb victòria inicial del belga Brent van Moer) i Richard Carapaz per aspirar a la victòria a París i, per tant, no té una sensació d’ofec esportiu per apuntar a la seva estrella colombiana al marge de com es trobi físicament.

Bernal es va reivindicar amb una victòria al Giro, soferta, sobretot a l’última setmana, quan li van fallar una mica les forces, però que l’han confirmat com una de les grans estrelles actuals del ciclisme en el qual els més joves han agafat el timó, Tadej Pogacar i ell són els abanderats, davant uns ciclistes més veterans amb Primoz Roglic al capdavant.

Dues etapes i la classificació dels joves

Va guanyar la ronda italiana, es va emportar dues etapes i també la classificació dels menors de 25 anys. I ho va fer avalat per un equip enorme que el va protegir quan va tenir dubtes, amb dos ajudants destacant sobre els altres: un colombià, Daniel Martínez, i un biscaí, Jonathan Castroviejo. Tan fort és l’Ineos que fins i tot es va permetre donar algun respir a Filippo Ganna pensant en la victòria en l’última contrarellotge, que va aconseguir malgrat una punxada i va haver de canviar de bici.

Notícies relacionades

Hi va haver un dia en què Bernal, instal·lat a la Universitat de Bogotà, va prendre una decisió crucial en la seva vida. Va decidir deixar els estudis de periodisme per provar com a ciclista professional. No se sap si pel camí es va perdre un bon informador, però el que sí que és segur és que l’esport ha descobert una estrella. Bernal, al marge del Tour i del Giro, ja ha guanyat el Tour de l’Avenir, la París-Niça i la Volta a Suïssa. I això, ara que els patrocinadors miren més enllà dels Camps Elisis de París, és importantíssim.

«Quan guanyes el Tour amb 22 anys penses què faràs amb la teva vida si ja has aconseguit el més gran». Bernal no s’ho va pensar dues vegades i va anar a buscar la ‘maglia rosa’. Pròxima estació: el jersei vermell de la Vuelta, a partir d’agost.