la ronda italiana

Giro 2021: Caruso s’exhibeix, Bernal sentencia

  • El ciclista sicilià passa a l’atac amb l’ajuda de Pello Bilbao, es garanteix el segon lloc i guanya en el comiat alpí.

  • La ‘maglia rosa’ amarra la victòria final i deixa l’última contrarellotge com a etapa de tràmit a Milà.

Giro 2021: Caruso s’exhibeix, Bernal sentencia

GIRO DE ITALIA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

En la història del ciclisme hi ha hagut corredors que han crescut i s’han format per ser gregaris fins que un dia donen un cop d’autoritat sobre l’asfalt per proclamar-se caps de fila, ídols de l’afició i fins i tot figures mundials. Sense haver de recuperar les imatges en blanc i negre d’aquest esport apareixen dos noms destacats que compleixen aquests requisits: Claudio Chiappucci i Purito Rodríguez. I ara Damiano Caruso, el dia de la seva gran exhibició com a ciclista; amb valentia, sense temor, amb Pello Bilbao al costat i per complicar-li la vida a Egan Bernal, que va deixar el Giro vist per a sentència als Alps amb l’ajuda de Jonathan Castroviejo.

En un ciclisme que manté en actiu els corredors fins als 40 o més (si no, que l’hi preguntin a Alejandro Valverde, que aquest diumenge debuta al Dauphiné), Caruso no és ni de bon tros vell als 33 anys i té ara molts dies de passió escrit als seus pedals per sortir al rescat d’un ciclisme italià que aquest dissabte necessitava la seva fúria, energia i coratge per creure en algú vist i comprovat que Vincenzo Nibali ja ha ofert els seus millors èxits com a ciclista.

Si el Giro esperava una altra ofensiva de Simon Yates, el corredor que només funciona si fa calor, al contrari del que va passar en el comiat alpí de la carrera, va ser Caruso qui va passar a l’atac, el que va avançar a molts quilòmetres de meta, com es feia al ciclisme d’antany i com s’ha de fer ahir, avui i sempre si es vol guanyar una carrera més enllà del fred de les tanques de la zona de meta.

I Caruso va trobar la bici amiga de Bilbao. «Li dec el 70% de la meva victòria», va declarar a Itàlia. I va posar en un compromís, sol en conflictes, un Bernal que molt intel·ligentment i millor que en jornades precedents, coneixedor que viatjava protegit per un Ineos increïble, es va posar al refugi dels seus companys, que sempre van controlar a Caruso en la distància: és igual que s’escapés, que guanyés l’etapa, que es posés a dos minuts a la general, que es reafirmés com a segon del Giro... És igual, perquè aquest diumenge serà Bernal qui vestirà a Milà, després d’una contrarellotge de tràmit, la ‘maglia rosa’ definitiva.

Bilbao i Castroviejo

Caruso va posar a treballar Bilbao, amb Romain Bardet posant-se a roda. Per darrere, Castroviejo volava en els descensos perquè el ciclista sicilià no pugés a les barbes de Bernal. I la ‘maglia rosa’ es va enganxar a la roda del ciclista basc. Un biscaí per davant i un altre en la seva persecució.

I quan Bilbao va dir prou, quan es va guanyar el cop solidari de Caruso, va ser el segon classificat qui es va llançar cap a la victòria, qui sap si somiant amb un miracle impossible. Quan Castroviejo es va quedar sense forces, Bernal encara va trobar la companyia impagable de Daniel Martínez, gregari a l’Ineos i cap de files a qualsevol altre equip de la terra .

Notícies relacionades

I així van arribar a l’últim cim del Giro. Caruso va guanyar l’etapa i el respecte del món ciclista, mentre que Bernal, segon al cim, ja es veia com el triomfador d’un Giro que ha dominat tret d’un parell de dies amb els punys una mica caiguts.

Aquest diumenge a Milà, amb Filippo Ganna com a gran favorit a la victòria en l’última etapa, Bernal viurà una contrarellotge per disfrutar i convertir-se en el segon colombià que guanya el Giro després de Nairo Quintana el 2014.