la ronda italiana

Giro d’Itàlia 2021: Yates ataca, Bernal resisteix

  • El ciclista britànic passa a l’acció, guanya l’antepenúltima etapa però només li retalla 34 segons a la ‘maglia rosa’.

  • El líder es va recolzar en l’Ineos, es va dosificar en l’última pujada tot i que va tornar a mostrar que ha perdut certa frescor.

Giro d’Itàlia 2021: Yates ataca, Bernal resisteix

GIRO DE ITALIA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Simon Yates era un llibre obert i la seva ofensiva la crònica d’un atac anunciat a Alpe di Mera. Al guió del Giro, a l’antepenúltima etapa de la carrera, li quedava per saber què faria Egan Bernal, sens dubte amb menys frescor que en els grans dies que ha viscut per Itàlia. Era la gran incògnita i va ser la ‘maglia rosa’, malgrat el cansament aparent, que va saber recolzar l’equip, dosificar-se durant la pujada final, no forçar-se com li va passar dimecres i creuar la línia de meta cedint temps però salvant la primera plaça per tallar com a mínim el nom propi d’Egan a la copa que s’entrega al guanyador de la ronda italiana.

L’error de Bernal en l’etapa de dimecres quan va flaquejar durant la pujada a Sega di Ala va ser respondre a tots els atacs quan el més pràctic, tal com va fer aquest divendres al no tenir la necessitat d’atacar, hauria sigut recolzar-se en companys com Jonathan Castroviejo i Daniel Martínez. Que primer cedissin els gregaris, que ells no van a per la general i a la seva roda, com va passar a Alpe di Mera, intentar controlar sense defallir un Yates que ara és el ciclista més en forma i l’únic que pot arrabassar el Giro a Bernal, si el corredor colombià entra en crisi en una última etapa alpina que és terrible al seu recorregut, amb tres ports de primera en els últims 80 quilòmetres.

Yates va passar a l’acció com tothom, dins i fora d’Itàlia, intuïa. Va atacar a 6 quilòmetres del cim d’Alpe di Mera sense obtenir resposta de Bernal, que es va refugiar rere les rodes amigues de Castroviejo i Martínez. Fins i tot va deixar que se n’anés Damiano Caruso, segon de la general, a qui va capturar poc després per esgarrapar-li 8 segons més, bonificació inclosa, a la línia de meta.

Control en la distància

Bernal només va actuar quan el seu compatriota Martínez va dir prou per controlar Yates, sense cedir mai més de 30 segons, i arribar al cim a només 28 del ciclista anglès (34 segons amb la bonificació), un resultat que tal com estan les coses va tenir una lectura molt positiva per a la ‘maglia rosa’, un dia més de competició i un menys per arribar a Milà, sabedor el líder de l’Ineos que cap dels seus perseguidors és un geni en la contrarellotge, per la qual cosa la lògica indica que si aquest dissabte no perd els papers ja tindrà el Giro 2021 a la butxaca.

Però li queda patir. I molt. Bernal sap que ha de resistir perquè Yates no es conformarà amb anar a roda. Ja ha vist que ell és el més fort després de passar-se bona part del Giro amagat, almenys fins al Zoncolan. Yates és un corredor a qui no li agrada el fred malgrat ser britànic i estar acostumat a entrenar entre les baixes temperatures hivernals d’Andorra, on ha fixat la residència com tants altres ciclistes professionals.

Emoció i certa intriga

Notícies relacionades

Per si no fos prou, ara Yates té la segona plaça a només 20 segons i també és una posició apetitosa, tot i que a Bernal com a les grans figures li és absolutament igual el rostre de les dues persones que diumenge l’acompanyin al podi de Milà, sempre que resisteixi en l’última entrega alpina.

Queden emoció i almenys 164 quilòmetres, sense comptar els 30 de la contrarellotge dominical, per mantenir certa intriga. Bernal pot estar tocat però no enfonsat. Ni de bon tros.