la ronda italiana

Giro d’Itàlia 2021: el primer duel en una meta volant

  • Evenepoel va mirar de sorprendre Bernal en un esprint bonificat per escenificar que lluitarà per guanyar segon a segon.

  • Sagan aconsegueix la primera victòria després d’un intens treball del seu equip.

Giro d’Itàlia 2021: el primer duel en una meta volant
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

A Jesús Montoya li van ordenar a la Vuelta a Espanya del 1992, on va quedar segon, que s’enganxés i que no tragués l’ull de sobre a Tony Rominger, vencedor final a Madrid. I el marcatge era tan gran, com si fos el defensa més ferri que no deixa anar el davanter, que un cop el ciclista suís es va aturar a orinar i Montoya va parar-se al seu costat i va provocar una discussió entre tots dos d’allò més surrealista.

Avui les coses han canviat. Avui no es deixa escapar cap detall a les carreres, les etapes de les quals, com la d’aquest dilluns de només 139 quilòmetres, s’estudien minuciosament: el llibre de ruta que entrega l’organització, mapes, vídeos de Youtube i auxiliars als cotxes d’equip que van fent una ullada al terreny i informen de qualsevol incidència. O de com és la meta volant bonificada; aquest dilluns, en una localitat anomenada Campello sul Clitunno, a 19 quilòmetres de l’arribada.

Una pancarta bonificada

I aquest marcatge, aquest duel, tan real com que el Giro celebra aquest dimarts el primer dia de descans, entre Egan Bernal (‘maglia rosa’) i Remco Evenepoel, el principal aspirant a la noble peça, s’havia de viure en la seva màxima esplendor sota una pancarta que entregava 3,2 i 1 segon de bonificació als tres ciclistes que hi passessin en les primeres posicions.

Aquest Giro es viu intensament, com si fos una batalla de guerrilles, entre trinxeres. S’ha avançar metre a metre, segon a segon, perquè qualsevol temps que es guanyi pot tenir com a recompensa la victòria final. Només cal recordar que l’any passat els dos primers de la general (Tao Geoghegan Hart i Jai Hindley) van arribar empatats a temps a la contrarellotge final, als carrers de Milà.

Fa un any hi havia molta muntanya, potser una mica menys que ara, però prou territori per evitar el que fins aleshores mai s’havia vist: dos ciclistes igualats al capdavant de la general quan faltava només una etapa per a la decisió final.

La narració

I ara el duel està servit, en aquesta meta volant on Evenepoel mira de sorprendre Bernal, on el ciclista colombià envia els seus guerrillers per contrarestar la fúria del prodigi belga i on Jhonatan Narváez, equatorià resident a Andorra, amic i fidel gregari de Bernal, puntua perquè Evenepoel sumi 2 segons en comptes de 3 i on el líder aconsegueix un altre segon extra per donar emoció a una etapa condemnada a decidir-se a l’esprint.

Va ser el moment més intens, més bonic, més formidable, l’instant per demostrar que el duel entre Bernal i Evenepoel pot entrar en la història del Giro. I queden el Zoncolan, els Dolomites i emocions fortes com el contacte per la preciosa terra blanca de la Toscana, per despertar dimecres els ciclistes de la son i el descans de la jornada de repòs.

Notícies relacionades

Va ser la prova que Evenepoel no s’ha rendit, que psicològicament no li va fer mal l’atac de Bernal als Abruços. I sobretot que està disposat a donar molta guerra d’aquí al final perquè el corredor colombià sàpiga que haurà de suar de valent per sortejar l’última línia de meta a Milà sabent que la seva ‘maglia rosa’ no corre perill.

Com que no va córrer perill aquest dilluns la victòria de Peter Sagan, alguna cosa així com una recompensa al seu equip, el Bora, que va treballar salvatgement per evitar que la resta de velocistes privessin el tricampió del món del primer triomf al Giro 2021, en el que va ser un altre dia de transició per a Marc Soler, tapadet com la majoria, a la 12a posició de la general i a l’espera de viure emocions més fortes.