PRIMERA DIRECTORA ESPORTIVA

Cherie Pridham, la dona que triomfa en un món d’homes i bicis

  • La responsable tècnica britànica es va convertir dilluns en la primera dona que guanyava com a directora una etapa ciclista de màxim nivell a la Tirrè-Adriàtic.

  • En el Tour serà la responsable a l’equip d’Israel de conduir Chris Froome en el difícil repte de conquerir una cinquena victòria a París.

  • «La meva funció és ser directora esportiva, no directora esportiva femenina», repeteix.

Cherie Pridham, la dona que triomfa en un món d’homes i bicis
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Condueix el cotxe d’Israel, l’equip ciclista que porta el nom d’un país que com d’altres busca a través d’aquest esport prou promoció per atraure turistes quan la situació de la pandèmia ho permeti. Es diu Cherie Pridham i al maig complirà 50 anys. «La meva funció és ser directora esportiva, no directora esportiva femenina», repeteix en qualsevol entrevista quan es destaca la peculiaritat de ser la primera dona que dirigeix un equip ciclista del més alt nivell i la persona que es posarà al volant i definirà la tàctica en el difícil repte que pretén aconseguir Chris Froome en el pròxim Tour. Seguir els passos de Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault i Miguel Indurain i sumar una cinquena victòria a París.

Precisament, ni Anquetil ni Merckx, haurien pogut ser dirigits per una dona. El ciclisme passava per ser un dels esports més masclistes fins fa unes quantes dècades. Es dona la circumstància que fins a finals dels anys 70 qualsevol dona tenia prohibit acreditar-se en la volta francesa. El 1978 va aparèixer la primera periodista a la sala de premsa, que era vista pels seus col·legues com una espècie de bitxo raro. I, és clar, no escrivia de qüestions tècniques i esportives del Tour, sinó que elaborava notes de societat sobre la carrera.

L’antecedent d’Ocaña

Fins a Luis Ocaña va tenir en risc perdre el Tour de 1973. El ciclista volia dormir amb Josiane, la seva dona, que passava d’amagatotis a la seva habitació. Fins que un dia un jutge de la carrera la va descobrir per amenaçar el ciclista de treure-li el jersei groc si tornava a compartir llit amb la seva parella. Ocaña, en el bo i en el dolent, mai va fer gaire cas del que li deien altres persones.

En aquella època només estava permesa la presència de la dona en el Tour per executar el paper d’hostessa i repartir petons al podi, amb la sola excepció d’Yvette Horner, que va viatjar durant els anys 50 a la caravana publicitària de la carrera per animar el públic que hi havia a les cunetes amb el seu barret mexicà i tocant l’acordió.

Avui hi ha metges, fisioterapeutes, psicòlogues, responsables de premsa i, amb l’excepció de Pridham, fins i tot una dona que dilluns es va convertir en la primera directora esportiva que guanyava una etapa en una carrera World Tour, la Tirrè-Adriàtic amb el danès Mads Würtz, una carrera que guanyarà aquest dimarts, tret de sorpresa, el fenomen de Tadej Pogacar.

«Tota la meva vida he treballat amb ciclistes homes. I això no suposa un problema per a mi. Només espero que la meva feina obri les portes a altres dones, perquè jo tindré al cotxe els mateixos problemes que altres col·legues. Cometré els seus mateixos errors i aconseguiré els mateixos èxits», diu Pridham, com a gran entusiasta d’aquest esport.

Molts anys vinculada al ciclisme

Notícies relacionades

I és que fa anys que ella està vinculada al ciclisme. Com a corredora va disputar vuit vegades la Grande Boucle (la versió femenina del Tour) i dos Giros fins que el 2006 va haver de penjar la bici després de tenir un accident. Va començar llavors la seva feina com a responsable esportiva en equips modestos. I va fundar el seu propi equip fins que el desembre passat l’Israel Stard Up Nation la va incorporar al seu staff tècnic, on també hi ha l’espanyol Óscar Guerrero.

El conjunt israelià va buscar en Pridham la persona que podia reconduir la carrera de Froome, després d’abandonar l’Ineos (abans Sky) per donar un últim impuls al Tour davant els nous talents encapçalats per Pogacar i els més joves de la seva generació com Primoz Roglic. Ho tenen difícil. ¿Impossible?

Temes:

Israel Feminisme