la pròxima ronda francesa

El Tour 2021 anirà als Alps abans del Pirineu i descansarà a Andorra

La prova començarà a Bretanya el 26 de juny del 2021 i tindrà finals en alt a Tignes, el Portet de Saint Lary i Luz Ardiden, al marge de dues contrarellotges individuals

segea55029864 topshot   team uae emirates rider slovenia s tadej pogacar w201101105847

segea55029864 topshot team uae emirates rider slovenia s tadej pogacar w201101105847 / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea

Christian Prudhomme, director del Tour, va oficialitzar aquest diumenge a la nit el recorregut de la pròxima edició de la ronda francesa, que començarà el dissabte 26 de juny a la ciutat bretona de Brest per acabar, com és habitual, en el marc dels Camps Elisis de París, en aquesta ocasió el 18 de juliol del 2021, just el dia en què es compliran 62 anys de la victòria de Federico Martín Bahamontes.

El mapa del pròxim Tour.

L’acte, que s’havia de celebrar dijous, es va cancel·lar a última hora a causa del confinament de França, per la qual cosa Prudhomme va decidir acudir a un estudi de la televisió pública francesa a París per mostrar el mapa d’un Tour que tindrà dues contrarellotges individuals, de 27 i 31 quilòmetres, l’última pels voltants de Bordeus a un dia del final, i que centrarà més duresa al Pirineu, que s’afrontarà després d’uns Alps molt més suaus. A la serralada alpina hi haurà dues etapes, una sense final en alt, amb arribada a le Grand Bornand, i una segona cita, a l’estació d’esquí de Tignes, al que suposa un deute de la carrera amb aquest enclavament alpí, ja que l’any passat es va haver de suspendre l’arribada en plena competició a causa d’una tempesta que va inundar la carretera i la va deixar impracticable per a les bicis. Va ser en aquesta etapa on Egan Bernal va certificar la victòria i es va convertir en el primer ciclista colombià que arribava vestit de groc als Camps Elisis

Primera arribada en alt, ja a la segona etapa

Per mirar d’activar la carrera i procurar que hi hagi el menor nombre d’etapes poc transcendentals, ja el segon dia els ciclistes afrontaran la primera arribada en alt, al denominat Mur de Bretanya, on va guanyar l’irlandès Dan Martin l’última vegada que la prova va visitar la zona, el 2018. Es tracta d’una pendent on algun favorit si es descuida o encara no està en plenitud de forma física es pot deixar alguns segons que després pot necessitar en carreres de tres setmanes que normalment es guanyen sense grans diferències de temps.

Després de la primera contrarellotge a Laval, el Tour s’acostarà als Alps, abans de la primera jornada de descans, l’endemà de la pujada a Tignes. La segona setmana tindrà com a principal focus mediàtic la doble pujada i després baixada al Mont Ventoux, que ja sol ser una tradició aquests últims anys, ja que a Prudhomme li agrada que algunes etapes de muntanya es decideixin en els descensos, tal com va passar al setembre en les dues jornades viscudes al Pirineu que no van acabar als cims de les muntanyes i on es va veure el primer gran –i gairebé únic– atac de la carrera per part, com no, de Tadej Pogacar, al final el sorprenent vencedor a París.

Envalira i Beixalis, a Andorra

Abans de la segona jornada de descans, que tindrà lloc a Andorra la Vella, el Tour 2021 penetrarà el petit país pirinenc per finalitzar a la capital després de pujar Envalira i, sobretot, Beixalis, amb un descens que pot ser tan clau com la pujada. El 2016, en l’última visita del Tour a Andorra l’etapa va finalitzar a Arcalís, sota una forta tempesta i amb victòria de Tom Dumoulin.

Notícies relacionades

Després del descans andorrà el Tour 2021 continuarà en terres pirinenques per afrontar dues cites d’extrema duresa amb finals en alt; concretament al Portet, a Saint Lary, i, a continuació, a Luz Ardiden, el lloc on Pedro Delgado va aconseguir la seva primera victòria en la carrera, pels volts del 1985. En aquesta etapa també hi haurà una cita amb el Tourmalet.

 I com sempre després de la contrarellotge de 31 quilòmetres entre les vinyes de Saint-Émilion, tota la festa acabarà als Camps Elisis per buscar el successor de Pogacar, si no és ell mateix, sempre que la feliç pandèmia de la Covid-19 permeti celebrar la prova, que s’avança pels Jocs de Tòquio, també amb molts dubtes, i no obliga a un ajornament a dates posteriors tal com ha passat aquesta temporada.