la volta francesa

Landa supera amb nota la seva pitjor etapa del Tour

Una jornada al costat del mar entre les illes d'Oléron i Ré acaba amb nombroses caigudes, talls en el pilot i la victòria a l'esprint de Sam Bennett

54831480 60

54831480 60 / KENZO TRIBOUILLARD (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

A l’illa de Ré s’arriba per un únic pont que la connecta amb el continent i el peatge costa 16 euros. D’aquesta manera, els turistes es queden a la platja i als hotels, no van a altres zones, i només surten a la carretera per aplaudir els ciclistes del Tour. I ho fan sense mascareta perquè en aquest territori insular francès l’ús no és obligat al carrer.

Al pont, el pilot circula a 50 quilòmetres per hora. Bufa el vent lateral, l’amenaça de tall és una constant, perquè si es perd la roda del grup de favorits cauen uns minuts d’escàndol. I Mikel Landa ho sap, perquè el que li va passar divendres passat als afores de Tolosa quedaria com una tonteria si arriba una badada a les carreteres de la Charente Marítima. Supera la seva pitjor etapa, i amb nota.

Però aquí el veiem, protegit pels seus companys del Bahrain, que li marquen el camí a seguir, sempre al capdavant del pilot, on és impossible tallar-se i molt complicat caure.

Una ruta carregada de trampes 

¡Quin dia! Quina trampa que Prudhomme, que segueix l’etapa confinat a l’hotel, va preparar a tothom, amb un vent que els castiga. Egan Bernal i el líder Primoz Roglic, sempre al capdavant, i Landa al seu costat, com ha de ser si certament aspira a lluitar per una cosa tan important com és el jersei groc.

Pitjor ho passa Tadej Pogacar, que es veu embolicat en una caiguda. O Guillaume Martin, el francès més ben col·locat de la general, filòsof de carrera en les seves hores lliures de la bici, que es talla un parell de vegades i necessita Déu i ajuda dels seus companys del Cofidis per enllaçar.

I fins i tot ‘Superman’ López es veu tallat a l’última caiguda d’una jornada en què es perd el compte dels ’accidents. Perd el contacte juntament amb Alejandro Valverde, també afectat, però poden arreglar la situació ràpidament, que no està el dia, i encara menys el Tour, per regalar temps en una etapa plana.

L’hora de l’esprint final

Tots pateixen. És impossible trobar un quilòmetre per disfrutar d’un paisatge meravellós. Ells només veuen la roda del ciclista que tenen davant i qui va primer del grup, l’asfalt espaiós i les fletxes grogues penjades de qualsevol rètol que marquen la ruta a seguir.

Notícies relacionades

A tres quilòmetres de la meta, a la zona protegida, Landa i les altres figures ja poden respirar i protegir-se al fons del pilot. Si hi ha una caiguda no perdran temps. És l’ocasió per als velocistes, perquè Peter Sagan, el principal astre en aquest art, torni a demostrar que és lluny de la seva millor forma amb la victòria de l’irlandès Sam Bennett.

Totes les classificacions a la pàgina oficial del Tour.