presentació a Itàlia

Un Giro molt més clàssic que el Tour

La prova començarà a Budapest, tindrà sis finals en alt i a diferència de la ronda francesa continua creient en les contrarellotges i aposta per tres

segea48414410 ecuador s richard antonio carapaz montenegro celebrates on p190601163428

segea48414410 ecuador s richard antonio carapaz montenegro celebrates on p190601163428 / Alessandro Di Meo

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El Giro creu, com sempre, en els Dolomites i els Apenins. Resa perquè no nevi, com passa tants cops al maig (la propera edició discorrerà entre els dies 9 i 31 d’aquell mes) però, sobretot, i a diferència del Tour i de la Vuelta, continua apassionat per les contrarellotges. Mentre les rondes francesa i espanyola mantenen aquesta disciplina sota mínims i fins i tot semblen temptats per eliminar-les del tot, a Itàlia en programen tres, l’última –i això està molt bé– per fulminar l’absurd vici de convertir l’última etapa en un simple passeig en què el guanyador brinda amb xampany, cava o prosec amb els seus oponents.

Si Tour i Vuelta aposten per etapes curtes, busquen costes on els corredors es puguin cargolar, el Giro continua buscant recorreguts més clàssics. Si bé augmenta com els seus competidors d’ASO (l’empresa francesa és propietària tant del Tour com de la Vuelta) els finals en alt, amb sis programats per a la pròxima edició, no s’oblida d’etapes que condueixen inevitablement a una arribada massiva, la ‘volata’ com diuen a Itàlia, perquè allà sempre sorgeix un heroi local capaç de batre els oponents estrangers, per exemple a Peter Sagan, que mai ha corregut el Giro però l’esperen l’any que ve amb els braços oberts.

Inici a Budapest

El Giro 2020 començarà a Budapest amb una contrarellotge individual, recorrerà carreteres hongareses abans de traslladar-se a Sicília per pujar l’Etna, una tradició, i endinsar-se després en la península transalpina a la recerca de més contrarellotges, com a Valdobbiadene, al Vèneto, abans de buscar el contacte alpí amb Madonna di Campiglio, de trist record per a Marco Pantani perquè allà es va descobrir el 1999 la trampa a la seva sang, però encara continua sent un ídol a Itàlia i té una etapa dedicada al seu honor amb arribada i sortida a Cesenatico, la seva localitat natal.

Notícies relacionades

L’etapa reina s’ha programat per a l’últim dissabte de carrera, abans de la contrarellotge final de Milà. Serà un dia cruel pels Alps, amb ascens a l’Agnello, encreuament fronterer a França per pujar l’Izoard i arribada a la Muntanya Fraiteve, que no és més que una ampliació a la clàssica escalada a Sestrieres.

¿Afectaran els Jocs a la participació?

Encara s’ha de veure de quina manera afectarà al Giro el fet que la prova en ruta dels Jocs de Tòquio sigui tan propera al Tour. Es disputa una setmana després que els corredors arribin als Camps Elisis. Totes les seleccions ja tenen previst que les seves figures volin directament des de París a la capital japonesa sense passar per casa perquè tinguin uns quants dies per aclimatar-se al canvi horari. ¿Podran aguantar bé per als Jocs els que disputin el Giro i el Tour? ¿Sortirà més beneficiada la ronda espanyola quant a participació per al 2020? Queden mesos per resoldre les dues qüestions.