ensurt al País Basc

Una barana sembra el pànic al Campionat d'Euskadi amateur

Andoni Azkarate, de l'equip Grup Eulen, va acabar a l'hospital amb un tremend tall, d'orella a pit, després d'una caiguda en plena competició

ciclista-herido

ciclista-herido

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea

David Etxebarria les ha vist de tots colors des que va pujar a una bici per primera vegada fa més de 35 anys. Però l’ensurt que es va emportar diumenge passat va ser tremend quan va veure un dels seus nois a terra, sagnant i espantat, després de tallar-se el coll al impactar amb una barrera de seguretat o barana en plena competició, durant el Campionat d’Euskadi amateur que se celebrava per carreteres biscaïnes.

Etxebarria és ara el director esportiu del conjunt del Grup Eulen, un equip que promociona el planter basc i on també col·labora un altre vell conegut de l’afició ciclista, Igor González de GaldeanoEtxebarria en els seus anys de professional va aconseguir alguns èxits notables com dues etapes del Tour del 1999 i el Tour de l'Avenir del 1966. Seguia amb el seu cotxe els corredors. El Campionat d’Euskadi feia poc que havia començat, tot just 10 quilòmetres, quan va saltar l’alarma. "Andoni, de sobte, va caure i va quedar penjat de la barrera de seguretat. Va xocar amb el pit contra la barana, per la part de dalt, tot i que amb la sort que només es va tallar superficialment. La jugular li va quedar marcada. Un gran ensurt, però es va quedar en això", explica el director esportiu.

Una jove promesa

Notícies relacionades

Andoni és Andoni Azkarate, una jove promesa de 18 anys, a les files del Grup Eulen. Va provar d’esquivar una caiguda que es va produir en el descens del port de Gontzegaraigane, entre les poblacions biscaïnes de Markina i Munitibar. Es va colpejar amb la barana que, no obstant, va evitar que caigués a un barranc. Va quedar enganxat a la protecció pel mallot tot i que va patir el tall diagonal, des de sota de l’orella fins a prop del pit. Li van aplicar punts de sutura. "Dilluns va descansar i aquest dimarts provarà de sortir almenys una hora en bici", afegeix Etxebarria.

La barana va evitar, efectivament, que Azkarate se n’anés al barranc però, alhora, va posar en perill la seva vida ja que li va provocar un tall que, d’haver sigut més profund, podia haver acabat en tota una tragèdia. No és la primera vegada que el col·lectiu d’usuaris a dues rodes, tant en bici com en moto, denuncien el perill de les baranes metàl·liques, ja que han provocat talls molt greus, fins i tot amputacions a motards i cicloturistes, per la qual cosa fa anys que sol·liciten la substitució d’aquestes proteccions per altres de menys agressives i perilloses com les barreres de fusta que ja figuren en molts llocs, sobretot ports de muntanya, de la geografia espanyola i europea.