la ronda catalana

'Superman' López dona el cop a la Volta a Catalunya

El corredor colombià triomfa en solitari a la Molina i es col·loca líder després d'atacar la resta de favorits

segea47535706 grafcat6457  alp  girona   28 03 2019   el colombiano miguel190328181006

segea47535706 grafcat6457 alp girona 28 03 2019 el colombiano miguel190328181006 / Toni Albir

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Quan predomina el respecte per sobre del temor només pot arribar un atac en solitari. ‘Superman’, el cinematogràfic i el de còmic, sobrevolava el cel i tenia un poder descomunal gràcies a la influència de la kriptonita. ‘Superman’, l’humà, el ciclista nascut sota el nom de Miguel Ángel López, evidentment, en terres colombianes, escalador petit, basa la seva energia en la valentia, a no arrugar-se davant de ningú; a la Volta davant els seus compatriotes Egan Bernal i Nairo Quintana i davant dels britànics Adam i Simon Yates. Però li és igual on corri, raó per la qual als 25 anys ja ha sigut podi del Gir i de la Vuelta. Aquesta temporada retorna, ja amb ànim de victòria, a la ronda italiana perquè el seu equip, l’Astana, incomprensiblement ha donat prioritat a la prova transalpina per davant del Tour.

Per a la història, molt abans de la seva victòria recompensada amb el jersei de líder a la Molina, ha quedat el seu cruel atac a Sierra Nevada, a la Vuleta del 2017, la que va guanyar Chris Froome. Anava López escapat ni més ni menys que amb Alberto Contador. El jove i el veterà lluitaven per la victòria, però quan va arribar l’ascensió definitiva, el xaval gairebé desconegut en aquell temps, o almenys no tan famós com Contador, va llançar un atac tan furibund al corredor madrileny que gairebé li treu la publicitat del seu ‘maillot’. Allà ja es va veure que tenia fusta de campió, que no era un corredor qualsevol i que anava llançat cap a la fama ciclista.

Marc Soler, generós

Per al present, quarta etapa de la Volta 2019, queda López com a líder amb 14 segons de diferència sobre Adam Yates i 17 sobre un altre compatriota tres anys més jove, Egan Bernal, i amb el conjunt a batre, el Movistar, tocat però no enfonsat, amb Nairo Quintana a la rereguarda i amb la fortalesa de Marc Soler, camí de la Molina massa generós. De vegades cal saber atacar, però d’altres també no desgastar-se tant i deixar que d’altres tirin, almenys 100 metres, per prendre’s un respir.

‘Superman’ va poder amb tots. Fins i tot dos atacs previs va realitzar abans del definitiu, a quatre quilòmetres del cim de la Molina, una rampa de les que treuen el singlot i que fins ara gairebé sempre havia dominat de forma executora Alejandro Valverde, que està notant a la Volta la llarga inactivitat que ha tingut, per culpa d’una grip, durant bona part d’aquest mes de març. Ell mai es rendeix, però no sempre es pot guanyar. Només faltaria.

Nairo Quintana, sincer

I per aquesta raó López es va presentar en solitari per aixecar les mans i convertir-se d’aquí a diumenge en el màxim favorit per succeir el campió del món com a guanyador de la ronda catalana. Quintana, en un dia almenys feliç per al Movistar per la victòria de Mikel Landa a la Setmana Internacional Coppi i Bartali, a Itàlia, recuperava els músculs de les cames sobre el ‘rodet’, l’aparell que converteix en estàtica a la seva bici de competició. Feia cara de circumstàncies darrere del podi. “Ho havíem preparat a consciència, llançantSoler per davant. Pensàvem guanyar amb Valverde arribant jo al seu costat, però López estava molt fort”.

Esperant un nadó

‘Superman’ fins i tot va tenir temps de dedicar-li el triomf al seu futur nadó, que es dirà Miguel Jerónimo, mentre pregava que no s’avancés el part durant la Volta ja que acabada la carrera vol volar cap a Colòmbia per assistir al naixement del nadó. “Jo no temia cap rival, potser els respectava, perquè si tens por llavors no t’atreveixes a atacar”, va raonar el líder de la Volta que no recordava qui li havia posat el sobrenom de ‘Superman’. “Va ser un comentador radiofònic al meu país, tot i que no recordo el seu nom”.

Notícies relacionades

Però pels segles dels segles s’ha quedat amb el malnom, que li agrada, perquè és sinònim de fortalesa, de valentia, del ciclista que no s’arruga, el que dona espectacle, el que no mira cap enrere quan ataca i el que torna als anys dels atacs aliats amb la mítica en un ciclisme contemporani moltes vegades massa tecnològic, el que tracta els corredors com ordinadors humans que moltes vegades no s’atreveixen a donar més de si per culpa d’uns ciclocomputadores que els avisen que han arribat al límit, com quan s’encén el llum taronja del cotxe indicant que amb prou feines queda gasolina. ¡Visca els valents com ‘Superman’!

Totes les classificacions a la pàgina oficial de la Volta.