LA RONDA FRANCESA

Sagan, la festa, Luis León Sánchez, la desgràcia en el Tour de França

El campió del món guanya la segona etapa i el ciclista murcià acaba a l'hospital després d'una dura caiguda

zentauroepp44216001 la roche sur yon  france   08 07 2018   slovakian rider pete180708181959

zentauroepp44216001 la roche sur yon france 08 07 2018 slovakian rider pete180708181959 / YOAN VALAT

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Només va poder dir un expressiu "collons!" quan un periodista va informar aAlejandro Valverde, a la meta de La Roche sud Yon (segona etapa del Tour), que el seu amic i paisà Luis León Sánchez havia caigut i estava a l’hospital. Però la cara d’‘El Bala' era de consternació. "De caigudes n’hi va haver, n’hi ha i n’hi haurà sempre. És la velocitat". No volia entrar en el debat de si ara, amb menys ciclistes per equip, de nou a vuit, el Tour és més segur. Cauen igual i arrisquen com s’ha fet en les últimes dècades.

Valverde acabava de creuar la meta en setena posició. Era l’únic dels astres de la general que havia superat el tap que es va formar després d’una altra brutal caiguda, l’última del dia, en el penúltim revolt abans de meta. Un munt de bicis escampades per l’asfalt; uns que volen, d’altres que es refreguen per terra. És la duresa del Tour. Són els nervis a flor de pell, com no s’expressen en altres carreres. Aquestes coses no passen ni a la Vuelta ni al Giro, per molt encant que tinguin aquestes dues carreres. Aquí tots volen estar davant i no hi caben. És una qüestió d’espai.

Al pla es pateix més que a la muntanya, perquè allà més d’un centenar de corredors va a la seva, van pujant sense perdre els estreps i que li expliquin com ha sigut l’etapa abans de veure-la repetida pels ordinadors ajaguts al llit de l’hotel. Aquí, als plans de la regió atlàntica de La Vendée es roda ràpid però segur si es va escapat, tal com va fer Sylvain Chavanel per espai de més de cent quilòmetres. I aquí, ahir, avui i sempre des que va créixer i es va fer ciclista, des que el firmament arc de Sant Martí s’exhibeix en el seu pit, Peter Sagan va demostrar que és un astre en aquest tipus d’etapes. Ell mai no cau i sempre està disposat a llançar la canya i pescar una victòria, recompensada amb el mallot groc (aquest dilluns en l'etapa contra rellotge per equips canviarà el mallot de campió del món pel de líder del Tour) amb aquest poder que només té ell en les arribades massives.

El Tour de Sagan és per a jornades com la viscuda aquest diumenge. Ell, de tota manera, obsequiarà amb alguna mostra del seu repertori en alguna etapa de muntanya i després esperarà els Camps Elisis, si és vestit de verd molt millor, abans d’emprendre noves aventures ciclistes. ¿A veure si ho endevina? Per exemple, apuntar-se a la Vuelta per disputar la primera part de la ronda espanyola abans de sortir cap a un Mundial que no s’ajusta gens a les seves característiques.

Les lesions de 'Luisle'

Luis León Sánchez, 'Luisle' per a tothom, se’n va anar plorant del Tour. Perquè en aquest esport, a diferència d’altres, no es fingeixen ni les llàgrimes ni les caigudes. Si te’n vas de la 'gran boucle' és perquè has protagonitzat una patacada sublim, perquè t’has trencat el colze i quatre costelles i perquè, lesionat i adolorit, encara proves de tornar a pujar a la bici. Resistir fins que l’ànima diu prou.

Notícies relacionades

Valverde, a la meta, va sentir com si fossin seves les ferides, les d’un amic, el qual no ha pogut convèncer que deixi la seva Múrcia del cor per traslladar-se a Andorra, on viu Luisle. Junts es van escapar a la Vuelta a Múrcia i l’amic va guanyar davant la mirada d’'El Bala'. Un Luisle (germà de Pedro León, ex del Madrid i ara a l’Eibar), que ha guanyat quatre etapes del Tour, la París-Niça, la Clásica de Sant Sebastià i fins i tot va acabar la ronda francesa del 2010 en el 'top ten’ de la prova. Un abandonament... una llàstima. És el Tour per les coses bones i desgraciadament per les dolentes.

Totes les classificacions a la pàgina oficial del Tour.