CAS RESOLT

Froome, absolt de dopatge, podrà córrer el Tour

La UCI decideix en favor del ciclista britànic amb el beneplàcit de l'Agència Mundial Antidopatge

zentauroepp43488299 british cyclist christopher froome celebrates as he wears th180525201124 / LUK BENIES

zentauroepp43488299 british cyclist christopher froome celebrates as he wears th180525201124
20180702 399623 uciabsuelvefroomee 1 1

/

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Cas resolt. La Unió Ciclista Internacional (UCI) ha absoltChris Froome, quatre vegades guanyador del Tour, una de la Vuelta i una altra del Giro, del seu presumpte dopatge per salbutamol (el fàrmac que s’inhala amb el ventolín, que no està prohibit fins a cert nivell i que serveix per combatre l’asma) en la ronda espanyola del 2017. El ciclista britànic de l’Sky pot córrer el Tour, que comença dissabte, sense cap problema.

"Em sento agraït i alleujat. Han sigut nou mesos emotius. Gràcies a tots els que han cregut en mi i m’han donat recolzat". Així ha sigut la resposta immediata de Froome al cap de pocs minuts que la UCI comuniqués que tancava el cas, que no hi havia dopatge i que per tant la carrera esportiva del líder de l’Sky no està amenaçada i cap de les seves victòries (els triomfs a la Vuelta i el Giro més la medalla en el Mundial de contrarellotge de l’any passat) estan en risc. Froome podia ser castigat amb dos anys de sanció, cosa que hauria suposat el punt final a la seva carrera esportiva i un cop per al ciclisme.

¿Afer estancat?

Curiosament, quan l’afer semblava estancat i que podia allargar-se uns quants mesos més, en 24 hores ha quedat resolt. Diumenge el Tour va comunicar que no l’admetia, en el que semblava més una jugada de cara a la galeria que una exclusió amb totes les de la llei perquè, de fet, no hi havia cap argument ferm per deixar-lo fora de la cursa si no estava sancionat i, com ha sigut el cas, podia ser absolt. La comunicació no es va fer de forma oficial sinó a través del diari ‘Le Monde’, generalment encertat i amb molt bones fonts al si de l’organització de la ronda francesa.

Gairebé a contrarellotge l’UCI ha resolt la situació, per tant, ara ja no hi ha cap raó perquè no parteixi, a partir de dissabte, a l’illa de Noirmoutier, regió atlàntica de La Vendée, a prop de Nantes, com el principal candidat al triomf final, si, sobretot, s’ha recuperat bé de l’esforç al Giro. I sempre amb el permís de corredors com Quintana, Landa, Valverde, Bardet, Nibali, Urán...

El comunicat

La Unió Ciclista Internacional ha emès un comunicat en què després d’informar que tanca l’expedient a favor de Froome explica minuciosament com ha anat tot el procés. "El 20 de setembre del 2017 es va informar al senyor Froome que una mostra presa a la Volta Ciclista a Espanya el 7 de setembre del 2017 contenia salbutamol en una concentració superior a l’autoritzada, si bé l’esportista podia establir que el resultat era producte d’un ús terapèutic, en el cas del qual no es consideraria un positiu".

Per aquesta raó, la UCI va iniciar un procediment i "Chris Froome va exercir el seu dret a demostrar que la prova fallida va ser el resultat d’un ús autoritzat". Per això, en el que podria anomenar-se com una "llibertat condicional", es va permetre que corrés mentre ell i els seus advocats recollien les proves científiques per confirmar la innocència. "La UCI va sol·licitar la col·laboració de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) i, a partir de llavors, "es va presentar un nombre important d’informes científics en nom de Froome". 

Segona fase

Després d’aquesta fase de prova, "el senyor Froome va sol·licitar informació addicional sobre la dieta de salbutamol a l’AMA. Després de rebre aquesta informació va presentar la seva explicació del resultat no conforme el 4 de juny del 2018, així com nombrosos informes científics addicionals" (es parla de més de mil pàgines).

Notícies relacionades

Després d’una primera anàlisi de totes les proves, amb l’assessorament dels experts de la UCI i l’AMA, el 4 de juny, tal com es detalla, els advocats de Froome van raonar les causes per les quals es considerava que no hi va haver positiu. El 28 de juny "l’AMA va informar a la UCI que acceptava, pels fets científics, que el resultat de Froome no era constitutiu d’un dopatge". Per aquesta raó, "i ja que l’AMA tenia informació més bona que la UCI", la federació internacional ha decidit aquest dilluns concloure el cas i decidir a favor del cap de files de l’Sky.

L’explicació final

"Tot i que la UCI hauria preferit òbviament que el procediment s’acabés abans, havia de garantir que es respectessin els drets de defensa del senyor Froome, com hauria sigut el cas de qualsevol altre corredor, i que es prengués la decisió correcta. La UCI entén que aquesta decisió provocarà moltes discussions, però desitja tranquil·litzar tots els que estan involucrats o interessats en el ciclisme, ja que la seva decisió es basa en l’assessorament d’experts, l’opinió de l’AMA i una avaluació completa dels fets. La UCI espera que el món del ciclisme ara pugui enfocar-se i beneficiar-se de les pròximes carreres en el calendari ciclista", en una clara referència al Tour.