El fre de disc que va tallar la cama de Fran Ventoso

El corredor del Movistar va haver de ser operat a França per cosir-li el teixit muscular per un tall molt profund

 

  / TWITTER

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Els frens de disc a les bicicletes de carretera són d'última generació, el nou negoci de diverses marques que volen captivar els potents compradors amb al·licients que els motivin a substituir les velles bicis per una de nova. Els frens de disc, des de fa any, són comuns en les bicicletes de muntanya, perquè està demostrat tècnicament que asseguren més precisió a l'hora de la frenada. Però, ¿són perillosos en competició quan es produeix una caiguda massiva i els corredors impacten amb les bicis escampades per l'asfalt?

En el ciclisme de muntanya, tret d'algunes excepcions en curses de l'especialitat de marató, no s'hi acostumen a formar els grans grups, en ocasions de fins a 200 corredors, habituals en les grans cites del ciclisme de carretera. Alguns professionals no estaven convençuts de la implantació dels discos, precisament perquè els preocupava les conseqüències que podia tenir un impacte en una caiguda a gran velocitat. Fa anys l'UCI (Unió Ciclista Internacional) ja va prohibir alguns models de roda, de radis amples, perquè estaven esmolats i podien causar lesions als corredors en cas d'algun contratemps.

L'ACCIDENT

La polèmica es va desfermar diumenge amb l'accident que va tenir el ciclista càntabre del Movistar, Fran Ventoso, que va haver de ser evacuat a un hospital, durant la París-Roubaix, a conseqüència del profund tall que va patir a la cama esquerra. "Era tan profund que fins i tot se li veia la tíbia", va explicar el seu director, Chente García Acosta, a la meta de la Reina de les Clàssiques. I no era un tall frontal, precisament, on la tíbia està menys protegida. García Acosta el va atendre de seguida, tal com s'observa a la fotografia que el corredor ferit va penjar al seu compte de Twitter i que va ser feta per l'empresari de la moda, Rafael Medina, que el dia anterior havia participat en la marxa cicloturista de la París Roubaix, i que seguia la prova al cotxe del Movistar.

Notícies relacionades

Ventoso, al caure, va impactar contra el fre de disc d'un corredor del Direct Energie, que va ser un dels equips que diumenge van muntar frens de disc a les bicicletes per garantir de frenar més bé als seus corredors als trams de llambordes. El ciclista espanyol va ser intervingut aquest dilluns en un hospital de Valenciennes, a prop de Lilla, al nord de França, on se li va cosir el teixit muscular afectat pel tall.

A mitjans de la temporada passada l'UCI va autoritzar els frens de disc, que de mica en mica estan introduint alguns equips, mentre altres exposen els seus dubtes ja que opinen que el risc és més gran que la seguretat que ofereixen en la frenada.