Quintana s'exhibeix davant Contador a Portainé

El ciclista colombià del Movistar agafa el lideratge de la Volta amb vuit segons d'avantatge sobre el corredor madrileny

segea33301269 movistar s colombian rider nairo quintana crosses 160324184359

segea33301269 movistar s colombian rider nairo quintana crosses 160324184359 / JOSEP LAGO

3
Sergi López-Egea

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

La bicicleta de Nairo Quintana és més petita que les altres però la força de les seves cames, la gràcia amb què  mou els pedals, no estan a l'abast de pràcticament cap ciclista del gran grup quan arriba la muntanya, sigui març o sigui juliol. I aquest dijous al cim de Portainé, meta de l'etapa reina de la Volta, fins i tot Alberto Contador s'ha pogut adonar d'aquesta circumstància.

La Volta 2016 té un líder consistent; encara que realment té alguna cosa més que un líder. Al davant de la classificació general hi ha l'abanderat de les noves generacions, el corredor que mira el present i el futur, el millor escalador planetari, el petit xaval de 26 anys sorgit de les fredes terres de Boyacá, a Colòmbia, allà on Miguel Induráin no va poder ser campió del món el 1995 per a més honra d'Abraham Olano.

Les mirades en l'ascensió a Portainé, un interminable port de 18 quilòmetres, estaven posades en Contador. El ciclista madrileny sabia que Dan Martin, que portava el mallot verd-i-blanc com a primer classificat de la general, no era un líder consistent. Fins i tot semblava fàcil de tombar, possiblement cauria pel seu propi pes, com la fruita madura quan es mou l'arbre. Contador també sabia que la Volta es guanyarà per pocs segons i per això més que atacar, més que sortir una vegada i una altra a tots els atacs que es van produir quan quedaven momés tres quilòmetres, potser hauria sigut més productiu marcar un bon ritme, asserenar-se una mica i no escalfar-se tant. I ho va pagar, ho va pagar quan Quintana, quan faltaven 800 metres per a la meta, va posar la directa, una marxa massa ràpida per a Contador. No va poder seguir-lo. Quintana se'n va anar cap al liderat i va escriure el primer episodi per guanyar diumenge la ronda catalana a Montjuïc.

LA POTÈNCIA DEL MOVISTAR

Contador el va veure marxar. “Vaig sortir a tots els atacs i quan Quintana va llançar l'últim ja no vaig poder seguir-lo. Queden tres etapes i són vuit els segons d'avantatge que té. El Movistar és un equip molt potent, serà difícil, però veurem”.

Quintana va arribar esprintant, coneixedor que cada segon extra que li tragués a Contador era una recompensa per al triomf definitiu. “Els rivals eren fortíssim i Contador va ser l'únic que em va seguir. Al final vaig veure que tenia forces i per això vaig atacar. És l'evidència que vaig per bon camí per al gran objectiu de l'any que no és cap altre que intentar guanyar el Tour”.

Si el segon classificat de la Volta després de l'etapa reina fos qualsevol altre que no es digués Contador, la carrera ja podria donar-se pràcticament per sentenciada. Però el caràcter del corredor més inconformista del firmament, el que mai es rendeix, el que arriba cabrejat a meta perquè li ha dolgut no poder seguir Quintana, serveix perquè l'emoció estigui servida fins a l'última ascensió a Montjuïc.

Amb tan sols vuit segons de diferència entre el primer i el segon (el tercer, Richie Porte, està a 17 segons, per la qual cosa també és un perill per als dos corredors que el superen en la general) qualsevol error es paga, malgrat que Quintana estigui protegit per un conjunt sensacional, compost a Catalunya per part de qui seran els seus gregaris a la ‘grande boucle’.

DIVENDRES, ARRIBADA A VALLS

Va passar l'etapa reina, que va comptar amb la victòria del corredor belga Thomas de Gent, gràcies a una escapada. Aquest divendres arriba el torn a Valls i el Coll de Lilla, per un terreny irregular. Fa un any Alejandro Valverde va intentar buscar una emboscada, li va servir per guanyar l'etapa però no la Volta. Quintana és jove, però corrent sembla com una gallina vella de ls que donen sempre el millor caldo… ciclista en aquest cas.

Les classificacions completes a la pàgina oficial de la Volta.