LA VUELTA

La Vuelta s'omple d'aroma sud-africana i solidària

L'italià Sbaragli dóna el triomf al Qhubeka en l'esprint de Castelló

El ciclista Kristian Sbaragli celebra el triomf al travessar la meta a la desena etapa de la Vuelta a Castelló.

El ciclista Kristian Sbaragli celebra el triomf al travessar la meta a la desena etapa de la Vuelta a Castelló. / AFP / JOSE JORDAN

2
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA / CASTELLÓ DE LA PLANA

El Desert de les Palmes és la muntanya que creix als voltants de Castelló.Va ser aquí on, el 2011, va viure el seu dia gran José Joaquín Rojas, que tots anomenen 'Rojillas' al conjunt Movistar. Es va escapar en el Campionat d'Espanya. I no ho va fer sol. Portava el més perillós al seu costat; ni més ni menys que Alberto Contador, que va derrotar en l'esprint final.

El record va motivar aquest dilluns el Movistar per treballar per un Rojas ranquejant, amb la clavícula tocada, un Rojas que dissabte gairebé va tornar a néixer quan va caure en el descens de la Cresta del Gallo, a la seva Múrcia de l'ànima. Va perdre el control de la bici en el descens, va patinar per l'asfalt i va tenir la fortuna que el seu cos va passar just pel forat del guarda-rail. Va tenir la sort que un espectador el frenés i evités que caigués pel precipici. D'haver tingut una caiguda espantosa tot es va quedar simplement amb una clavícula tocada.

El Movistar va treballar amb Alejandro Valverde, també amb la clavícula, l'esquerra, tocada per la topada de diumenge, una caiguda que fins i tot el va fer témer per la retirada.

Però, en ocasions, com aquest dilluns, el treball en equip no serveix perquè no es corre sol i perquè altres conjunts volen el mateix. Només pot guanyar un. I la sort li va correspondre a un d'aquests corredors que surten poc als papers, dels que donen la sorpresa, com ha sigut l'italià Kristian Sbaragli, integrant de l'equip sud-africà Qhubeka, esquadra que ja ha perdut la por a guanyar en les grans voltes i que recompensa amb victòries la gentilesa d'haver rebut una invitació per part de l'organització.

Notícies relacionades

En el Tour van aconseguir la victòria a l'etapa de Mende gràcies al britànic Stephen Cummings i ara a la Vuelta s'ha repetit l'experiència amb Sbaragli. El Qhubeka es dóna a conèixer no només per les pedalades dels seus ciclistes sinó per l'acció solidària que fan al reunir bicicletes perquè les nenes de Sud-àfrica, que viuen en poblats distants de les escoles, es puguin traslladar al col·legi.

Sense canvis en la general, amb l'holandès Tom Dumoulin vestit amb el mallot vermell i Purito Rodríguez com a segon de la classificació, la Vuelta viurà dimarts la primera jornada de repòs. Serà a Andorra. Serà l'antesala a la gran etapa pirinenca, batejada com el que no s'ha vist mai en muntanya en una ronda de tres setmanes.