ciclisme. LA RONDA ESPANYOLA

Els jutges expulsen Nibali de la Vuelta

El vencedor del Tour 2014 es va agafar al cotxe del director després de despenjar-se per una caiguda

El ciclista italià, despenjat per una caiguda massiva, se subjecta al retrovisor esquerre del vehicle de l’equip Astana per atrapar el pilot de les figures. / YOUTUBE

3
Es llegeix en minuts
SERGI LÓPEZ-EGEA

Vincenzo Nibali va passar de la glòria del corredor caigut, que s'esforça per connectar, que aprofita la feina dels seus companys, que lluita per no quedar despenjat en la segona etapa de la Vuelta, al brètol que s'agafa al cotxe del seu director per sortir com impulsat per una moto GP i connectar gairebé sense esforç amb el pilot.

Per començar, amb a penes dues etapes -que de fet només ha sigut una perquè la contrarellotge per equips de dissabte no va comptar per la polèmica de la terra- la Vuelta 2015 es va quedar sense un dels seus valors, sense Nibali, sense El Tauró, sense el vencedor del Tour 2014, que va ser expulsat de la carrera amb tota justícia, sense la clemència que Stefano Zanini, el director de l'Astana, va demanar als jutges de la Vuelta, que són els que apliquen el reglament. Està prohibit agafar-se als cotxes. És una trampa i només hi ha una possibilitat: la targeta vermella.

«Poseu-li la sanció màxima, poseu-li 10 minuts, però, sisplau, no l'expulseu de la Vuelta», així es va expressar el tècnic del conjunt kazakh als jutges de la ronda espanyola. Passaven uns minuts de les 8 del vespre, en el que ja començava a ser una reunió interminable del jurat. «La decisió ja està presa», van contestar els jutges. Nibali ja era fora. I per la porta del darrere.

Va passar que a 33 quilòmetres de la meta hi va haver una caiguda massiva, amb bona part dels ciclistes de la Vuelta escampats per l'asfalt; entre ells Nibali. L'Astana va disposar un perfecte sistema de gregaris per ajudar el corredor sicilià a reintegrar-se al pilot. Fins aquí tot perfecte. Nibali perdia més d'un minut quan va connectar amb un altre grup d'endarrerits. Va ser llavors quan l'italià es va col·locar al capdavant del petit pilot. I llavors va arribar el cotxe de l'Astana -cosa que es va observar en una imatge televisiva aèria que no es va apreciar en la retransmissió en directe de l'etapa, però que sí que va començar a circular per les xarxes socials-, Nibali es va agafar al retrovisor esquerre i en un tancar i obrir d'ulls, almenys a 60 quilòmetres per hora, el ciclista va sortir sense fer una sola pedalada, impulsat pel vehicle del seu equip, cap al pilot de les figures amb el qual va connectar per afrontar de seguida la primera pujada de la carrera, denominada Caminito del Rey, a l'interior de la serra malaguenya.

Notícies relacionades

Nibali, però, i malgrat l'ajuda extra del seu equip, es va despenjar quan van començar els atacs en els últims tres quilòmetres de l'etapa. Va cedir un minut i mig, però va salvar, només aparentment, una situació delicada, que després es va girar en contra seu al ser descoberta l'estratègia antireglamentària.

TRIOMF DE CHAVES / La situació va enfosquir la victòria d'Esteban Chaves, ciclista colombià, que va atacar a falta d'un quilòmetre, després de respondre a un demarratge de Nairo Quintana, el primer dels favorits que es va moure en una ronda espanyola que ha començat amb polèmica. «Les imatges, que eren d'Eurosport, són molt clares. Nibali s'ha agafat al cotxe del seu equip i per això l'hem expulsat de la Vuelta. No hi havia cap més possibilitat. També hem tret de la carrera el seu director, Alexander Sheffer, que era qui conduïa el cotxe al qual s'ha enganxat Nibali», va explicar Bruno Valcic, president del jurat internacional, la màxima autoritat de la Unió Ciclista Internacional (UCI) a la Vuelta. «És un fet lamentable. Jo mai havia vist una agafada tan descarada. És una mala imatge per al ciclisme internacional i un cop per a la Vuelta. Però reglamentàriament no hi havia cap més opció», va dir Javier Guillén, director de la Vuelta.