investigació

Oriol Mitjà, el metge que lluita contra malaltia infantil del pian, Català de l'Any 2016

El premi reconeix la lluita d'aquest metge infectòleg per erradicar el pian del món

Va descobrir que una pastilla d'azitromicina cura aquesta malaltia infatil similar a la lepra

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El metge infectòleg Oriol Mitjà (Arenys de Munt, 1980) va ser el guanyador del Català de l’Any 2016, l’entrega del qual va ser suspès l’any passat i per això es va celebrar aquest dimarts. Mitjà, que ahir va aconseguir el guardó, havia quedat finalista juntament amb el dibuixant Francisco Ibáñez i el sacerdot Manel Pousa.

Aquest jove barceloní llicenciat a la Universitat de Barcelona (UB) treballa des del 2010 en un hospital del’illa de Lahir (Papua Nova Guinea) i fa sis anys va descobrir que amb una única pastilla de l’antibiòtic azitromicina es cura una terrible infecció infantil anomenada pian.

El pian causa úlceres a la pell i deformacions als ossos, i condueix els nens a la marginació.

El pian és una malaltia tropical que causa greus úlceres a la pell (similars a les de la lepra) i deformacions als ossos. Conduïa a la marginació de milers de nens d’entre 5 i 15 anys que la contreien sense gairebé adonar-se’n, donant la mà a un amic o jugant-hi. El pian, causat pel bacteri ‘Treponema pertenue’, tenia difícil tractament a les illes del Pacífic: els infectats rebien injeccions de penicil·lina que més d’una vegada es cristal·litzaven i feien mal.

Mitjà va buscar una alternativa eficaç i fàcil d’aplicar i així va arribar als comprimits d’azitromicina, que només requerien una mica d’aigua. El 2012 va assajar-ho amb 250 nens de Lahir: el 96% es van curar de manera fulminant. El metge va exposar la descoberta davant de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), de la qual ara és assessor. El seu objectiu és erradicar el pian del món el 2020. Actualment, aquesta infecció causa 100.000 nous contagis cada any i afecta en aquests moments80 milions de persones localitzades a l’Àfrica i el sud del Pacífic.

“Molt estigmatitzador”

El pian no mata, però destrueix la vida dels qui el pateixen. Els primers símptomes apareixen uns dos mesos després del contacte pell amb pell. “Els malalts són rebutjats. És un mal molt estigmatitzador, que causa un enorme sofriment”, explicava Oriol Mitjà en aquest diari l’any passat.

L’azitromicina amb què es cura el pian és un antibiòtic comú i de cost reduït, però segons Mitjà, seran necessàries almenys dues dosis per aconseguir la desaparició completa d’aquesta malaltia. Després de vuit anys de feina a Lahir, el metge va confirmar recentment que l’erradicació no ha sigut possible perquè el fàrmac no va arribar a un 16% de la població i perquè van sorgir-ne soques resistents. 

Mitjà afirma que es pot erradicar, però se’n necessiten almenys dues dosis per a la completa desaparició.

Notícies relacionades

Els casos de pian es van reduir al mínim, però n’hi continua havent. La prevalença de la malaltia va disminuir dràsticament després de l’administració del fàrmac: de l'1,8% de la població a només el 0,1%, però al cap de 42 mesos va pujar al 0,4%. Un dels problemes és que la malaltia queda latent en la població adulta. 

Ara aquest infectòleg proposa d’administrar dues o tres dosis d’azitromicina cada sis mesos a tot el món, sense excepció, i per a això assumeix que és necessària la col·laboració de les autoritats locals i la confecció d’un cens. L’abril passat, els assajos es van ampliar a tota la província de Nova Irlanda. Oriol Mitjà no té dubte que aquesta infecció pot desaparèixer del món. Per això treballa i lluita.

Temes:

Oriol Mitjà