prestigiós guardó

catala-2016-2017 / periodico

Un Català de l'Any per a Josep Maria Pou, un monstre de l'escena

El també director suma a la seva potència escènica un ferm compromís amb el teatre entès com a eina social

El metge Oriol Mitjà va ser guardonat amb el premi de l'edició 2016

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández / Claudia Pizcueta / Ignasi Fortuny

Català de l’Any per a un gegant de l’escena.  Si hi ha un sinònim de pur teatre en majúscules li correspon sens dubte a Josep Maria Pou (Mollet del Vallès, 1944), enorme actor i director teatral que ahir a la nit va ser guardonat amb el premi Català de l’Any 2017, que distingeix, des de fa 18 anys, les personalitats catalanes més rellevants gràcies a la participació dels lectors d’EL PERIÓDICO.

La gala excepcional, realitzada en l’imponent marc del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent; el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, il’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Aquests tres polítics i representants institucionals van protagonitzar el seu primer acte públic junts.

catal-any / periodico

Torra, Torrent, Millo i Colau van ser rebuts a les escales del TNC pelpresident del Grup Zeta, Antonio Asensio Mosbah; el CEO del Grup Zeta, Agustín Cordón; el director general del Grup Zeta, Conrado Carnal; el director d’EL PERIÓDICO, Enric Hernández; el director general d’EL PERIÓDICO, Joan Alegre, i el director editorial del Grup Zeta, Miguel Ángel Liso.

700 convidats

La gala, a la qual van assistir 700 convidats de tots els àmbits de la societat catalana, va començar a les 21.00 hores a càrrec de la presentadora de TV-3 Elisabet Carnicé i l’actor de pel·lícules i sèries Biel Duran, que van donar pas a l’escenari al músic Ramon Mirabet. En aquell moment va arrencar la primera part de la gala, la corresponent al premi de l’edició anterior, la del 2016, que l’any passat no va poder celebrar-se.

Els tres finalistes del Català de l’Any 2016 –el dibuixant de còmic Francisco Ibáñez, el president de la Fundació Pare Manel Manuel Pousa i el metge infectòleg Oriol Mitjà– i el públic van saber en directe qui era el guanyador de l’edició de l’any passat. El jove Mitjà (Arenys de Munt, 1980), que ha aconseguit frenar la malaltia infantil del pian a Papua Nova Guinea amb una senzilla pastilla antibiòtica, va rebre el premi de mans del president de la Generalitat, Quim Torra, enmig d’una intensa ovació.

El joveníssim guanyador va aprofitar l’excepcional presència institucional a l’acte per referir-se a la situació política catalana. “La fortalesa dels catalans és que sabem resoldre els problemes pacíficament i he de rebutjar la violència exercida l’1 d’octubre”, va dir entre els aplaudiments de la sala. I va afegir, sobre el seu projecte sanitari solidari: “Hem d’obrir els ulls i acabar amb les malalties de la pobresa”.

La música de Joan Manuel Serrat va il·luminar l’inici de la segona part de la gala, la del Català de l’Any 2017. Abans d’obrir el sobre amb el nom del guanyador d’entre els tres finalistes d’aquesta ultima edició (la cantant Maria del Mar Bonet, la climatòloga Manola Brunet i l’actor Josep Maria Pou), el director d’EL PERIÓDICO, Enric Hermández, també es va referir a la situació política: “Els demano si us plau que tornin a fer política, que s’asseguin a parlar sense condicions prèvies. Tots compartim l’anhel que Catalunya recuperi la normalitat”.

El nou president de la Generalitat, Quim Torra, en un dels seus primers actes públics, va celebrar el caràcter del premi Català de l’Any “amb tants valors”. I en un to conciliador va dir: “Soc conscient que una part de vosaltres no veu possible, o no vol, una Catalunya independent”. I va precisar que “la llibertat, la cultura i el talent són la fórmula per a una Catalunya millor”.

Actor emocionat

Pou va rebre el premi visiblement emocionat de mans de Torra i del president del Grup Zeta, Antonio Asensio.  “Seré sincer: Moltes de les coses que he vist aquest últim any no m’han agradat gens i he sentit coses que em podien fer sentir un mal català”. Però, va afegir: “Que unes persones m’hagin escollit com a Català de l’Any em reconcilia amb aquests mals moments”. I va donar les gràcies en castellà i català als lectors d’EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

La foto de família dels guanyadors i dels finalistes va donar pas al tercer acte d’aquesta gala, el sopar elaborat pels millors xefs catalans a l’enorme vestíbul del TNC. Excel·lents creacions gastronòmiques i les millors begudes van permetre als convidats disfrutar del final de la vetllada d’un premi que aquest any va fer 18 anys, la seva majoria d’edat, gràcies a la permanent complicitat dels lectors d’EL PERIÓDICO i la força creixent de les arts, les ciències i la solidaritat a Catalunya, que fan sorgir en cada edició nous candidats al títol de Català de l’Any.

Així us hem explicat la gala.

Actualitzar

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Fa 2129 dies

Carregar més