Quin vi marida millor amb el menú nadalenc? Cinc plats amb la seva millor companyia

L’Escudella, els Canelons o el Suquet de peix són algunes de les exquisideses d'aquestes dates

La Denominació d'Origen Catalunya compta amb opcions molt interessants per a acompanyar a cada plat

Quin vi marida millor amb el menú nadalenc? Cinc plats amb la seva millor companyia

Anna Mas

4
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

En poc més d'una setmana es donaran per inaugurades les reunions familiars nadalenques. Un moment d'unió amb família i amics que sempre va acompanyat de les exquisideses dels menjars tradicionals del Nadal. Nit de Nadal, Nadal, Sant Esteve, Cap d'any, Reis... Cadascuna d'elles és una oportunitat per a degustar plats i postres típiques d'aquestes dates, alguns d'ells de la tradició culinària catalana.

I si hi ha una cosa fonamental a l'hora de planificar el menú nadalenc és, sense cap dubte, triar també el millor maridatge per a acompanyar a cada plat. Moltes vegades costa triar el vi que millor marida amb els plats tradicionals que ens acompanyen durant les festes. I fer-ho bé, pot aconseguir que l'experiència gastronòmica d'un salt de gegants.

Catalunya, a més de comptar amb plats exquisits, també és terra de vins. Actualment té 11 Denominacions d'Origen que acrediten la qualitat dels seus vins. Cadascuna d'elles ofereix opcions excel·lents per a acompanyar als plats més típics del Nadal català i, en el cas concret de la Denominació d'Origen Catalunya, que representa més del 50% del vi català, resulta senzill trobar referències que maridan a la perfecció.

Cinc menjars nadalencs amb els seus maridatges

Escudella de Nadal i ‘carn d’olla’

La Escudella de Nadal amb la ‘carn d’olla’ és, probablement, l'estavella culinària del 25 de desembre a Catalunya. Un plat que s'ha anat transmetent de generació en generació, com si d'una religió es tractés, i que està format per la sopa de galets amb ‘pilota’ i una ‘carn d’olla’ que es cou a foc lent en un brou amb verdures i cigrons.

Per a aquest plat, el millor maridatge és un vi jove DO Catalunya elaborat a partir de garnatxa negra, viu i afruitat, però amb bona intensitat. Aquesta selecció refrescarà el paladar, netejant, amb acidesa, el greix del plat. Un vi que compta amb una bona estructura alhora que equilibrat.

Canelons de Sant Esteve

Així com la Escudella és el plat fetitxe de Nadal a Catalunya, els Canelons ho són el dia de Sant Esteve (26 de desembre). Elaborats amb un rostit tradicional elaborat amb pollastre de corral, vedella i porc; embolicats en pasta i gratinats amb beixamel i formatges emmental i parmesà, és un plat suculent que tothom espera cada any.

Per a aquest plat, la millor combinació és un vi negre de perfil jove, però menys afruitat, com podria ser un sumoll negre o un pinot noir. Vins frescos i amb pas lleuger en boca que acompanyin la densitat del plat.

Suquet de peix

El Suquet de peix és d'aquelles receptes d'aprofitament que actualment s'han convertit en una menja. Un plat d'essència marinera de la costa mediterrània que es prepara amb peixos com el rap, el lluç o l'orada, mariscos i patates. Una opció lleugera que triomfa, sobretot, en Nit de Nadal.

Per a aquesta opció, el millor maridatge és un vi blanc de perfil jove, però que tingui un temps de contacte amb els llevats (mares) que li atorguin més cremositat.

Sarsuela de peix i marisc

La Zarzuela de peix i marisc és l'opció més potent per a Nit de Nadal. Un estofat de peix i marisc que va acompanyat de la tradicional salsa nogada, elaborada tradicionalment amb ametlles i nous. Un altre plat típic de la costa mediterrània.

El vi que l'acompanyarà serà també, més potent, i una de les millors opcions és un vi blanc de parellada o macabeu, però envellit de 4 a 6 mesos serà suficient en funció de l'elaborador. L'objectiu és oferir unes aromes més madures i més estructura en boca. Així mateix, el segell Catalunya Vinyeró també compta amb opcions molt interessants per a sorprendre els comensals.

Rostit de pollastre

Altre plat típic de la gastronomia nadalenca catalana és el Rostit de pollastre. Un plat molt aromàtic que es prepara amb prunes i pinyons, que li confereixen un sabor espectacular, i que es prepara amb molta manyaga i dedicació. D'aquelles receptes que també s'han transmès de generació en generació amb poques mutacions.

Segons l'elaboració de la casa, es pot optar per dos maridatges diferents. Si el rostit és un guisat suau, el millor és unir-lo amb un vi rosat, cupatge de ‘Ull de Llebre’ i ‘Merlot’ que compti amb aromes de fruita vermella madura. En canvi, si el rostit és un capó de granja, d'aquells que requereixen una llarga cocció, la millor opció serà un vi negre amb una criança d'almenys 12 mesos amb aromes a fruita negra més madura, records de prunes i orelluts. Ideal també per a acompanyar-los. Una bona opció és optar per qualsevol dels vins que hi ha actualment en el mercat sota el distintiu ‘Catalunya Vinyeró’.