
Receptes curioses
El peix que el xef José Andrés recomana menjar per salvar els oceans
El cuiner asturià proposa menjar una espècie invasora que destrueix els esculls de corall, però que és «absolutament deliciós»
La regla numèrica amb què bars i restaurants fan que gastis més
La curiosa diferència entre les caixes blaves i les caixes verdes de la peixateria del Mercadona que ningú t’havia explicat

El prestigiós xef José Andrés ha pujat a l’onada de Substrack, la plataforma de ‘newsletters’. L’asturià comparteix consells periòdicament en el butlletí ‘Longer Tables’ amb les més de 24.000 persones que hi estan subscrites. És aquí on aquest dimecres va llançar un missatge: «Menja aquest peix i salva els oceans». Amb un titular tan atractiu, era difícil resistir-se a fer clic i saber de què anava el tema. Es tracta del peix lleó, una espècie invasora que suposa una gran amenaça per a la biodiversitat i els ecosistemes dels oceans, sobretot els esculls de corall de l’Atlàntic. Per això, el xef proposa disminuir la problemàtica incrementant el consum d’aquest animal poc conegut a Espanya, però «semidolç, ferm i ben gustós».
«Si bé fa por per les seves punxes afilades i verinoses, és molt diferent quan el menges: és un peix blanc suau i escatós que de gust s’assembla una mica a la llampuga i és absolutament deliciós», explica Andrés a la ‘newsletter’. Si amb això no n’hi ha prou per consumir-lo, el xef explica el perill d’aquest animal. «Els biòlegs marins em diuen que és capaç de reduir la població d’esculls joves fins a un 90% en cinc setmanes. És un gran problema tenir-los rondant», afirma a Substrack.
Per reduir la població del peix lleó, Andrés proposa augmentar-ne la demanda. «Si s’incrementa el consum, també creixerà la seva pesca i l’ecosistema marí es veurà beneficiat», prossegueix. No obstant, els experts assenyalen que no és un peix fàcil de pescar. De fet, no es pot capturar amb un simple ham, sinó que requereix bussejar i atrapar-lo amb un arpó. A més, les seves espines punxangudes i verinoses compliquen encara més la seva pesca.
Quant als beneficis que aquest peix té per a la salut, és ric en àcids grassos omega-3. En té menys que el salmó o les sardines i més que d’altres com la tonyina o el mero. Si no el trobes a la peixateria, Andrés recorda que una bona alternativa és el besuc, l’orada o el pagre vermell. Si l’aconsegueixes, el xef explica una recepta per cuinar-lo: peix lleó fregit amb salsa tàrtara i oli d’herbes.
- Conseqüències judicials de l’1-O Boye preveu que Puigdemont torni a Catalunya aquest any i descarta que Ponsatí acudeixi al Suprem
- Carrera per la IA «És un perill imprudent»: més de 1.000 personalitats demanen parar la intel·ligència artificial més avançada
- Tu i jo som tres La crítica de Monegal: Tornada televisada de Ponsatí, un assaig per a Waterloo
- Origen i significat bíblic Ana Obregón tria un nom amb càrrega simbòlica per a la seva filla nascuda per ventre de lloguer
- Investigació en marxa Els Mossos tenen imatges dels joves que van fer burla amb cartells de l’Alzheimer de Maragall
- Primera plana de l’edició impresa La portada d’EL PERIÓDICO del 30 de març del 2023
- 68a edició El pianista Jonathan Mamora guanya el Concurs Maria Canals
- INCENDIS FORESTALS L’incendi de Castelló continua actiu després de calcinar més de 4.000 hectàrees
- Editorial Editorial | Cogovernança amb l’aigua
- El nostre món és el món Marta Rovira i Xavier Trias