Receptes curioses
El peix que el xef José Andrés recomana menjar per salvar els oceans
La regla numèrica amb què bars i restaurants fan que gastis més
La curiosa diferència entre les caixes blaves i les caixes verdes de la peixateria del Mercadona que ningú t’havia explicat
El cuiner asturià proposa menjar una espècie invasora que destrueix els esculls de corall, però que és «absolutament deliciós»

mroca30545420 barcelona 27 07 2015 verano jose andres cocinero foto ferra161013204833
El prestigiós xef José Andrés ha pujat a l’onada de Substrack, la plataforma de ‘newsletters’. L’asturià comparteix consells periòdicament en el butlletí ‘Longer Tables’ amb les més de 24.000 persones que hi estan subscrites. És aquí on aquest dimecres va llançar un missatge: «Menja aquest peix i salva els oceans». Amb un titular tan atractiu, era difícil resistir-se a fer clic i saber de què anava el tema. Es tracta del peix lleó, una espècie invasora que suposa una gran amenaça per a la biodiversitat i els ecosistemes dels oceans, sobretot els esculls de corall de l’Atlàntic. Per això, el xef proposa disminuir la problemàtica incrementant el consum d’aquest animal poc conegut a Espanya, però «semidolç, ferm i ben gustós».
«Si bé fa por per les seves punxes afilades i verinoses, és molt diferent quan el menges: és un peix blanc suau i escatós que de gust s’assembla una mica a la llampuga i és absolutament deliciós», explica Andrés a la ‘newsletter’. Si amb això no n’hi ha prou per consumir-lo, el xef explica el perill d’aquest animal. «Els biòlegs marins em diuen que és capaç de reduir la població d’esculls joves fins a un 90% en cinc setmanes. És un gran problema tenir-los rondant», afirma a Substrack.
Per reduir la població del peix lleó, Andrés proposa augmentar-ne la demanda. «Si s’incrementa el consum, també creixerà la seva pesca i l’ecosistema marí es veurà beneficiat», prossegueix. No obstant, els experts assenyalen que no és un peix fàcil de pescar. De fet, no es pot capturar amb un simple ham, sinó que requereix bussejar i atrapar-lo amb un arpó. A més, les seves espines punxangudes i verinoses compliquen encara més la seva pesca.
Quant als beneficis que aquest peix té per a la salut, és ric en àcids grassos omega-3. En té menys que el salmó o les sardines i més que d’altres com la tonyina o el mero. Si no el trobes a la peixateria, Andrés recorda que una bona alternativa és el besuc, l’orada o el pagre vermell. Si l’aconsegueixes, el xef explica una recepta per cuinar-lo: peix lleó fregit amb salsa tàrtara i oli d’herbes.
- Pensions Això és el que cal cotitzar per jubilar-se amb 63 anys
- Al Parlament Salvador Illa, a Sílvia Orriols: «Catalunya no és racista, vostè sí»
- ENTREVISTA «Les noies ens les roben ràpid, no només per ser dones, sinó perquè són bones»
- Una línia prima i un error gruixut
- Pantoja, imputada per presumptes maltractaments a la seva filla Alma
- Psicologia El pediatra Carlos González explica què passa si els pares discuteixen davant dels seus fills
- Troballa viral La veritable història després del peix diable de Tenerife: «Estem desconcertats», diuen els seus protagonistes
- Educació a Catalunya Les seqüeles de l’assetjament escolar: «Es burlaven del meu sobrepès i vaig acabar a l’hospital amb 30 quilos als 18 anys»
- Salut Un assaig prova l’eficàcia de l’Ozempic per reduir la ingesta d’alcohol
- La suïssa Arxada atrau talent a Barcelona