Receptes curioses
El peix que el xef José Andrés recomana menjar per salvar els oceans
La regla numèrica amb què bars i restaurants fan que gastis més
La curiosa diferència entre les caixes blaves i les caixes verdes de la peixateria del Mercadona que ningú t’havia explicat
El cuiner asturià proposa menjar una espècie invasora que destrueix els esculls de corall, però que és «absolutament deliciós»

mroca30545420 barcelona 27 07 2015 verano jose andres cocinero foto ferra161013204833
El prestigiós xef José Andrés ha pujat a l’onada de Substrack, la plataforma de ‘newsletters’. L’asturià comparteix consells periòdicament en el butlletí ‘Longer Tables’ amb les més de 24.000 persones que hi estan subscrites. És aquí on aquest dimecres va llançar un missatge: «Menja aquest peix i salva els oceans». Amb un titular tan atractiu, era difícil resistir-se a fer clic i saber de què anava el tema. Es tracta del peix lleó, una espècie invasora que suposa una gran amenaça per a la biodiversitat i els ecosistemes dels oceans, sobretot els esculls de corall de l’Atlàntic. Per això, el xef proposa disminuir la problemàtica incrementant el consum d’aquest animal poc conegut a Espanya, però «semidolç, ferm i ben gustós».
«Si bé fa por per les seves punxes afilades i verinoses, és molt diferent quan el menges: és un peix blanc suau i escatós que de gust s’assembla una mica a la llampuga i és absolutament deliciós», explica Andrés a la ‘newsletter’. Si amb això no n’hi ha prou per consumir-lo, el xef explica el perill d’aquest animal. «Els biòlegs marins em diuen que és capaç de reduir la població d’esculls joves fins a un 90% en cinc setmanes. És un gran problema tenir-los rondant», afirma a Substrack.
Per reduir la població del peix lleó, Andrés proposa augmentar-ne la demanda. «Si s’incrementa el consum, també creixerà la seva pesca i l’ecosistema marí es veurà beneficiat», prossegueix. No obstant, els experts assenyalen que no és un peix fàcil de pescar. De fet, no es pot capturar amb un simple ham, sinó que requereix bussejar i atrapar-lo amb un arpó. A més, les seves espines punxangudes i verinoses compliquen encara més la seva pesca.
Quant als beneficis que aquest peix té per a la salut, és ric en àcids grassos omega-3. En té menys que el salmó o les sardines i més que d’altres com la tonyina o el mero. Si no el trobes a la peixateria, Andrés recorda que una bona alternativa és el besuc, l’orada o el pagre vermell. Si l’aconsegueixes, el xef explica una recepta per cuinar-lo: peix lleó fregit amb salsa tàrtara i oli d’herbes.
- Educació Sánchez reduirà per llei les hores lectives del professorat
- Apunt La sort va salvar Fermín
- Seguretat viària ¿Es podrà circular a més de 120 km/h? Els canvis que venen a les autopistes i autovies europees
- El Govern aprovarà l’embargament dimarts després de superar els esculls
- El Rei agraeix a Al-Sisi el seu paper per a un alto el foc a Gaza
- A ALACANT Sánchez anuncia un pla de 13.000 milions, la inversió més gran de la història per als aeroports espanyols
- Tribunals Després de dos anys i mig d’investigació, Sandro Rosell i Bartomeu declaren davant la jutge pel cas Negreira
- El cim de Barcelona La Sagrada Família arrenca a l’octubre el centenari de la mort de Gaudí, que culminarà el 10 de juny amb el cim del temple coronat
- SEGONS GAD3 I ELS ARQUITECTES TÈCNICS La vivenda desencadena una fractura social: és la principal preocupació de la meitat dels que viuen de lloguer
- Salut Mental i Joves (II) Josep Matalí, Sant Joan de Déu: "Hem de capacitar-nos per donar un major acompanyament emocional als joves"