Conversa íntima
Sara Pérez, la viticultora que es va «masculinitzar» per fer-se un lloc en el món del vi | VÍDEO Taula per a dos
La responsable de cellers com Mas Martinet i Venus La Universal comparteix la seva filosofia de vida i de treball amb el periodista Pau Arenós en la tercera entrevista de la sèrie ‘Taula per a dos’
El món del vi era cosa d’homes. Així ho sent Sara Pérez, elaboradora del Priorat i Montsant que, per fer-s’hi un lloc, es va haver de mimetitzar amb l’ambient. «Em vaig masculinitzar», confessa. És una de les moltes reflexions que comparteix amb el periodista gastronòmic Pau Arenós en la tercera entrega de la sèrie ‘Taula per a dos’, que patrocina Familia Torres.
«Em vaig adaptar a la realitat de l’heteropatriarcat. Si havia de presentar un vi, si havia de convèncer viticultors de Porrera, si havia de fer una conferència... vaig veure que, com a dona, la meva veu no se sentia, i vaig començar a masculinitzar-me», recorda sobre els seus primers passos en el sector. Fins al punt que un viticultor li va advertir: «Amb aquesta boca no et casarem». Es referia a la seva manera de parlar. «Allà em vaig adonar que tot el dia estava dient renecs». Una manera que li resultava efectiva perquè li fessin cas.
Pocs exemples de dones
Però els exemples de dones que en el passat van triomfar en la viticultura són escassos, cosa que reforça la seva teoria que el del vi encara és un món d’homes. «Quan tenen un home al costat, elles queden anul·lades, i quan no l’han tingut, han sortit. Té a veure amb el lloc que ocupem les dones en el sistema tradicionalment».
I aquest lloc és, de manera natural, dels homes, com explica amb aquesta anècdota. «Una vegada hi va haver un dinar de 14 cellerers en un restaurant. Tots eren homes. I aquest no era el Dia de l’Home. Quan vaig voler fer el mateix un any després amb dones, va haver de ser per un 8-M. ¿Les dones no formem part de la normalitat?», es pregunta en un moment de l’entrevista gravada per Zeta Media Lab.
Malgrat la vigència de l’heteropatriarcat, Pérez defensa que «el vi no té sexe». «No, no, no. Elaborar un vi és un treball d’equip». I els que ella fa neixen de decisions que han anat canviant amb el pas del temps. «Les que vaig prendre als 90 eren unes decisions. A finals dels 90 em vaig adonar que no encaixava en aquest món i que el que s’esperava d’un priorat no m’agradava. Jo tenia altres idees». Per això, admet, no bevia els seus propis vins. «Em costava, bevia altres coses fora de la meva zona de confort com a elaboradora».
Escurçons 2015, fruit d’un incendi
Però el seu canvi amb el salt de segle ha donat com a fruit joies com ara Escurçons, amb una anyada, la 2015, especial pel seu sabor fumat fruit d’un incendi als voltants de la vinya. «Es va fondre el raïm, però va ploure i va tornar a brollar, com l’au fènix, i vam dir que si hi havia raïm veremaríem. I ho vam fer. I quan va començar a fermentar, tot el celler feia olor de fum: allà hi ha la memòria, les arrels, el sòl, la pluja...».
Notícies relacionadesAquest vi va ser celebrat per nombrosos xefs, que van veure les moltes possibilitats gastronòmiques que els brindava.
Per això diu Pérez que el Priorat és «màgia». Perquè «és una de les zones del món amb més energia tel·lúrica, és un somni fet realitat, és possibilitat, és agricultura, és sud, és calor, és ganes de beure, és set». És Sara Pérez.
On veure tots els capítols de Cata Mayor
Escolta un nou episodi cada dijous. Els trobaràs a Spotify i YouTube.
També pots veure tots els vídeos de Cata mayor aquí.
- Sorteig Extraordinari de Nadal 2025 Comprovar Loteria Nadal 2025: consultar si el meu dècim té premi
- La Policia es presenta al CNIO a petició d’Anticorrupció, que investiga una denúncia
- Mobilitat Viatges il·limitats per 6,20 euros a l'any: així pots demanar la targeta social a Barcelona per a majors de 60 anys o discapacitats amb rendes baixes
- Festes Aquests són els regals de segona mà més sol·licitats pels catalans: una opció més sostenible que triomfa a Nadal
- Tradicions amb encant El poble de Catalunya que té un pessebre vivent de més de 200 persones: dia, horari i entrades
- Xarxes socials ¿Quant cobra un ‘influencer’ gastronòmic per ressenyar restaurants? ‘Cenando con Pablo’ revela el seu caixet: 3.000 euros per visita
- Fre a l’epidèmia La grip a Catalunya va a la baixa per primera vegada en vuit setmanes
- Balanç del president de la Generalitat El Govern prorroga els pressupostos davant la impossibilitat de començar la negociació dels del 2026
- Pujada l’últim mes Espanya reafirma la seva aposta per la transició al cotxe elèctric amb l’increment del 145,8% dels híbrids endollables l’últim mes
- Por escènica i falta de pràctica Vuit de cada deu universitaris no han rebut formació en comunicació oral, competència laboral bàsica
