Gastronomia

¿Per què el 9 de febrer és el Dia Mundial de la Pizza?

¿Per què el 9 de febrer és el Dia Mundial de la Pizza?
2
Es llegeix en minuts

Aquest dimecres, 9 de febrer, es commemora el Dia Internacional de la Pizza, una dels plats ràpids més consumits del món i, juntament amb la pasta, el plat italià més internacional.

Independentment de si t’agrada amb pinya o sense –debat obert el 2017, quan el president d’Islàndia va preguntar a Twitter si havia de portar pinya o no– és, des d’aquell mateix any, Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco, a causa del seu rol en la vida social i la transmissió d’aquest art culinari entre generacions.

Malgrat el seu origen italià, la paraula pizza prové del grec ‘pēktos’, que significa ‘sòlid’ o ‘coagulat’. La base és una massa, generalment circular (tot i que també pot ser rectangular o de qualsevol altra forma), elaborada amb farina de blat, sal, aigua i llevat.

Quan se’n té la base, el que és habitual és posar-hi salsa de tomàquet i formatge ‘mozzarella’ i, a sobre, els ingredients que es vulguin, des de l’esmentada pinya fins a anxoves, tàperes, olives, pernil, blat de moro, verduretes..., tot el que es vulgui i en la combinació que es vulgui.

La manera tradicional –i millor– de cuinar-la és en forn de llenya, tot i que és bastant habitual utilitzar forns domèstics, sobretot si es tracta de pizzes precuinades –pizzes congelades o a punt per enfornar–.

Història de la pizza

Es creu que l’antecedent de la pizza és el pa que es consumia a les antigues cultures d’Egipte, Pèrsia, Grècia i Roma.

En el període 521-500 aC, els soldats perses menjaven una espècie de pa pla en què posaven dàtils i formatge fos, el mateix que a l’antiga Roma, on els soldats feien el mateix amb un pa pla al qual posaven oli d’oliva macerat amb diferents herbes.

Notícies relacionades

No obstant, la pizza que es coneix avui dia es va originar a la ciutat italiana de Nàpols, i es diu que les persones que vivien allà posaven tomàquet a un pa pla elaborat a base de llevat. I tot indica que el creador de la pizza moderna va ser el forner Raffaele Esposito, que vivia allà. D’acord amb una llegenda urbana molt popular, Esposito es va inventar una pizza l’any 1889 en honor a la reina Margherita, que va batejar com ‘pizza Margarita’.

El cert és que la data va començar a celebrar-se el 9 de febrer, a Nàpols, al segle X, i correspon al dia en què es va crear la recepta de la pizza.