Productor amb consciència

D’estudiar ocells a cultivar un arròs ecològic de premi

  • Riet Vell guanya un dels 10 premis BBVA als millors productors sostenibles d’Espanya amb la seva varietat autòctona guara

D’estudiar ocells a cultivar un arròs ecològic de premi
5
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

L’empresa catalana Riet Vell (Amposta, Tarragona) ha guanyat un dels 10 Premis BBVA als millors productors sostenibles d’Espanya d’entre els gairebé 200 candidats d’arreu de l’Estat que s’hi havien presentat. Amb aquesta iniciativa, que el banc ha impulsat per segon any consecutiu en col·laboració amb El Celler de Can Roca, pretén donar visibilitat a agricultors, ramaders i productors d’aliments amb una activitat que aplega el compromís amb el medi ambient, l’aposta per les mesures d’estalvi energètic i l’alimentació saludable.

Els guanyadors veuran els seus productes de temporada inclosos en una de les receptes que mensualment El Celler de Can Roca elabora per al projecte ‘Gastronomia Sostenible’, de suport i visibilització del petit productor que promou, també, la cuina saludable amb ingredients de qualitat i temporada. D’aquesta manera, els productes locals ecològics i la cuina dels Roca entraran a formar part de les llars espanyoles. A més, els germans Roca coneixeran de primera mà els productes seleccionats per a les receptes i els guanyadors s’incorporaran a un pla de difusió de la mà de BBVA i El Celler de Can Roca.

Història apassionant

La història de Riet Vell és apassionant. «Una mica especial sí que és», admet Juan Carlos Cirera, el seu director, feliç del gran impuls que suposa un reconeixement d’aquest tipus. «Ajuda que aquests productes siguin valorats i que la gent prengui consciència que no és el mateix un producte que un altre. Suposa un suport molt important», assegura.

Tot va començar el 1996, quan la SEO Birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia) va advertir que arrossars i aiguamolls conformaven un duo perfecte per a les espècies de l’entorn, així que es van animar a demanar finançament a la Unió Europea a través del projecte Life per cultivar arròs ecològic, molt millor que el convencional perquè no utilitza productes químics. Havia de ser una prova, però els resultats van ser molt positius. Es va demostrar que podia ser viable aquest tipus d’arròs.

Blanc i integral

«Llavors –recorda Cirera–, ens trobem amb la disjuntiva: o enquadernàvem les conclusions del projecte, les enviàvem a Brussel·les recomanant que algú ho fes o ho fèiem nosaltres». I ho van fer ells. 200 dels 6.000 socis de SEO Birdlife van posar diners per comprar una finca de 50 hectàrees (Riet Vell, es diu) i tot el necessari per cultivar aquest arròs. Era l’any 2001.

I no ha sigut una odissea. Tot i que hi ha hagut anys de pèrdues econòmiques, encadenen uns quants amb petits beneficis malgrat que la productivitat és menor i els costos de producció, menors. Venen paquets d’un i cinc quilos d’arròs blanc i integral en tota mena d’establiments. És de gra rodó de la varietat autòctona guara, «ideal per a tota mena de paelles», recomana Cirera.

També blat i llegums

Amb el temps, l’empresa ha anat ampliant la seva oferta i ara comercialitza blat en zones estepàries de la vall de l’Ebre i llegums entorn d’aiguamolls estacionals en planes manxegues en col·laboració amb la Fundació Global Nature. Com passa amb l’arròs, els seus productes procedeixen d’agricultura ecològica i contribueixen a la conservació d’espècies i hàbitats, fomentant una agricultura integrada a l’entorn i afavorint la biodiversitat.

A més de l’arròs de Riet Vell, han sigut reconeguts l’oli d’oliva d’Aceites García de la Cruz (Toledo) i de Castillo de Canena (Jaén); la pasta de La Espelta y la Sal (Guadalajara); la garrofa de Pedro Pérez Martínez (València); les fruites i verdures de Terracor (Balears) i de Saifresc Hortaval Natur (València); l’ametlla d’Almendrehesa (Almeria); la mel d’Antonio Simón (Madrid) i el tomàquet Lobello de Caparrós Nature (Almeria).

Caràcter innovador i beneficis ambientals

El jurat, format per membres de BBVA, El Celler de Can Roca i un representant de la consultora independent Ecodes, ha valorat el caràcter innovador dels productes; els beneficis ambientals vinculats a l’adopció de mesures d’eficiència energètica –com la reducció de les emissions de CO2–, el consum d’energia, la gestió eficient de l’aigua o l’aposta per energies renovables; la repercussió social i econòmica de la seva producció i les accions posades en marxa per a la preservació de la biodiversitat. Tots els productes seleccionats compten amb el certificat ecològic atorgat pel Ministeri d’Agricultura del Govern d’Espanya.

«Amb la segona edició d’aquests premis es reconeix la importància dels productors que han apostat per un model de negoci sostenible com a element clau en la recuperació econòmica d’Espanya. El compromís adquirit per BBVA és el de visibilitzar aquests productors perquè serveixin d’inspiració a d’altres i puguin mostrar-los el camí cap a un creixement sostenible dels seus negocis», ha afirmat Alberto Cano, director de Pimes de BBVA a Espanya.

Projecte ‘Gastronomia sostenible’

BBVA i El Celler de Can Roca treballen des de l’any 2013 de manera conjunta amb l’objectiu de crear iniciatives que generin un impacte positiu en la societat. La unió de gastronomia i sostenibilitat que es va iniciar a través del projecte ‘Gastronomia sostenible’ –per recolzar a la producció de proximitat i contribuir en la transició cap a una vida sostenible–, va fer un pas més el 2020 amb la recerca dels millors ramaders, agricultors i productors d’aliments en general d’Espanya a través dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles.

Notícies relacionades

«Introduir a les cuines de les llars ingredients de qualitat produïts de manera sostenible a través de les nostres receptes és clau per acostar la bona manera de fer dels productors espanyols. Des de ‘Gastronomia sostenible’ els petits productors tenen l’oportunitat de mostrar com l’aplicació de criteris sostenibles a les seves produccions permet oferir un producte de qualitat que, a més, ajuda el planeta», ha assegurat Joan Roca, propietari d’El Celler de Can Roca.

La producció sostenible, reconeguda per BBVA i El Celler de Can Roca Riet Vell és una empresa creada el 2001 per l’ONG SEU/BirdLife, una de les principals organitzacions ambientals a Espanya, després d’avaluar en un projecte Life la viabilitat de cultiu ecològic de l’arròs al delta de l’Ebre dins de la xarxa Natura 2000. Per a la seva creació s’hi van implicar gairebé 200 persones i altres entitats ambientals.