Informe comarcal

El 80% de les dones del Baix Llobregat han patit algun acte de violència masclista

  • ¿Denúncies falses per violència masclista? Només el 0,0084% de les presentades

  • Les víctimes de violència masclista disposaran de sales especials als jutjats

El 80% de les dones del Baix Llobregat han patit algun acte de violència masclista

Elisenda Pons

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un 78,2% de les dones del Baix Llobregat han patit, com a mínim, un acte de violència al llarg de la seva vida. D’aquestes, un 66,6% va patir violència sexual; un 48,8%, violència psicològica; un 29,3%, violència digital, i un 6,7%, violència vicària durant la seva vida adulta. Aquests són algunes de les principals dades que ofereix la tercera Equesta de Violència Masclista a Catalunya, que incorpora, per primera vegada, dades comarcals.

«Les dades mostren que el fenomen de la violència masclista, desgraciadament, afecta la majoria de dones en algun moment de la seva vida, raó per la qual hem de continuar lluitant per erradicar-la en totes les seves formes i manifestacions, recolzant i acompanyant les dones per combatre aquesta xacra social», defensen des de l’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat, dos organismes que recentment han publicat la Nota Anual de Violència contra les Dones 2022.

Així, el 2022 es van registrar a la comarca 2.261 denúncies per violència masclista, un 9% més que el 2021. D’aquestes, un 76% es van fer en atestat policial per part de la mateixa víctima. Des de l’Observatori asseveren que l’augment de les denúncies «és una bona notícia» perquè «evidencia que les dones, cada vegada, tenen menys por de denunciar, i això és una cosa per celebrar».

Disminueixen les trucades

Malgrat l’increment de les denúncies a la comarca, les dades de l’Observatori mostren que disminueixen les trucades a la línia 900 900 120 al Baix Llobregat, recuperant els valors anteriors a l’any 2020. Així, es van registrar un total de 885 trucades, 236 menys que el 2021.

Aquest fet demostra, segons els responsables de l’estudi, que durant la pandèmia hi va haver més necessitat d’informació i assessorament telefònic, ja que els desplaçaments i l’atenció presencial per part de professionals de serveis especialitzats no era possible.

D’aquesta manera, amb la recuperació de l’atenció presencial s’ha facilitat que les dones puguin rebre orientació i assessorament personalitzat en els recursos de la xarxa, sense haver de recórrer tant a la línia 900 900 120, així que han disminuït les trucades.

Atenció a les dones

Per la seva banda, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Baix Llobregat van atendre 11.872 persones durant el primer semestre del 2022, i els municipis de Castelldefels i el Prat de Llobregat concentren el nombre més elevat de casos. «Aquí es corrobora l’aspecte comentat anteriorment de l’increment de l’atenció presencial en els serveis d’informació i atenció a les dones», comenten des de l’Observatori.

A més, el 2022 es van registrar als jutjats de violència masclista del Baix Llobregat 2.766 delictes, 289 més que el 2021. El 64% són per lesions i maltractaments.

Pel que fa a com acaba la qüestió judicial, el sobreseïment provisional continua sent la forma més freqüent en els partits judicials de la comarca. Se situa en un 41% dels casos, i «és un aspecte preocupant, ja que això vol dir que un 41% dels casos queden arxivats per falta de proves», assenyalen. Per tant, en gairebé la meitat dels casos, la denúncia dels fets no implica que finalment es puguin jutjar.

Notícies relacionades

El Consell de les Dones del Baix Llobregat reitera la seva «preocupació per la gran diferència entre el nombre de denúncies i el nombre de condemnes», ja que, «si està comprovat que només es denuncia una petita part de la violència masclista real i bona part acaba en sobreseïment i/o elevació a l’òrgan competent per part dels jutjats de violència contra la dona; és molt probable que la falta de confiança en el sistema judicial, faci que cada vegada menys dones s’atreveixin a denunciar la violència que estan patint, com comentàvem anteriorment».

Llegeix totes les notícies de Castelldefels a EL PERIÓDICO Castelldefels