Regata al mar Roig

Uns ‘kiwis’ imbatibles s’emporten la victòria el primer dia de la Copa Amèrica de vela a Jiddah

Uns ‘kiwis’ imbatibles s’emporten la victòria el primer dia de la Copa Amèrica de vela a Jiddah

America's Cup Events

4
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Els neozelandesos del’Emirates Team New Zealand han demostrat aquest dijous a Jiddah que el seu tron de la Copa Amèrica de vela és difícil d’arrabassar. Els ‘kiwis’ han guanyat dues de les tres mànegues del primer dia de la regata preliminar al mar Roig amb una solvència només entelada per un errors en la tercera carrera. No obstant, han aconseguit 22 punts, que els porten al capdavant de la classificació.

El veler volador de l’American Magic s’entrena a Jiddah abans de l’inici de la regata preliminar de la Copa Amèrica d’espelma. /

Ian Roman / ACE

L’American Magic New York Yatch, l’equip amb més títols d’aquesta històrica competició (29 de les 36 edicions), ha sigut l’altra cara de la moneda. Dues desqualificacions (la primera per una mala maniobra amb les hidroales i la segona per no aconseguir sortir a temps) i un últim lloc els ha deixat al fons de la taula del dia, amb un sol punt. Els americans, que dimecres van proclamar que la seva intenció era repetir la victòria de Vilanova, van firmar una actuació pèssima.

L’Emirates vola

Els nord-americans han començat fatal. Només havien passat dos minuts i ja estaven desqualificats: una maniobra prohibida amb els ‘foils’ els ha deixat fora de la primera regata. Els ‘kiwis’ han sortit els primers i han mantingut el seu ‘Te Katahi’ al capdavant de la resta d’equips. Només els han seguit els anglesos de l’Ineos Britannia, tot i que els han acabat traient més d’un minut.

L’AC40 de l’equip britànic Ineos Britannia s’entrena a Jiddah abans de la regata preliminar de la Copa Amèrica de vela. /

Ian Roman / ACE

En 20 minuts i 10 segons l’equip defensor del títol ha demostrat per què és un dels favorits per emportar-se la preliminar del mar Roig. El seu immediat seguidor, l’Ineos Britannia, ha traspassat la línia d’arribada més d’un minut després. Darrere, a distància, s’han situat italians, suïssos i francesos, per aquest ordre.

En la retransmissió oficial de l’organització, l’entrenador dels ‘kiwis’, Ray Davies, ha admès que els seus esportistes havien «volat» a la sortida i això, sumat al talent de l’equip i les bones decisions eal camp de regates, els ha portat a vèncer amb comoditat.

Sortida caòtica a la segona mànega

Els francesos han sigut penalitzats per una protesta dels suïssos, igual que els americans. Però aquesta sortida una mica caòtica no ha immutat els ‘kiwis’, que han tornat a posar-se al capdavant i d’allà no s’han mogut fins al final. L’única diferència amb la primera regata ha sigut que els que els seguien de prop eren els de l’Alinghi Red Bull Racing, tot i que per poca estona perquè l’Ineos Britannia ha tornat de nou a salvar l’orgull anglès perdut en la preliminar de Vilanova.

Els sis equips que competeixen en la regata preliminar de la Copa Amèrica de vela de Jiddah en l’últim entrenament oficial. /

Ian Roman / ACE

De fet, el més divertit d’aquesta segona regata ha sigut la batalla entre helvètics i britànics pel segon i tercer lloc, mentre que els intractables neozelandesos s’han mantingut com a líders sense ni tan sols girar-se a mirar qui els perseguia. En alguns moments l’American Magic ha intentat afegir-se sense èxit a aquesta pugna.

A més, el vent, que des de primera hora havia fet patir l’organització, s’ha aixecat i ha permès que els AC40 volessin a més de 29 nusos.

L’Orient Express Racing Team s’entrena a Jiddah abans de la regata preliminar de la Copa Amèrica de vela. /

Ian Roman / ACE

Tercera mànega disputada

Igual que en la primera, la segona mànega ha sigut per als ‘kiwis’ capitanejats per Peter Burling, en aquesta ocasió acabant-la en 19 minuts i 18 segons. A més, ha tret un minut i 39 segons als suïssos, que han firmat una bona actuació, molt disputada amb els britànics.

L’únic moment en què els ‘kiwis’ han hagut de despentinar-se una mica més ha sigut en la tercera mànega. Els Luna Rosa Prada Pirelli han sortit els primers i han aguantat la primera volta com a líders. Els francesos s’han sumat a la lluita pel primer lloc, seguits pels suïssos.

Els suïssos de la Copa Amèrica de vela, l’Alinghi Red Bull Racing, s’entrenen en aigües de Jiddah abans de la preliminar. /

Ian Roman / ACE

Problema en el ‘foil’

Notícies relacionades

La tercera mànega ha sigut la més moguda. Ha baixat de cop el vent, els americans no han aconseguit sortir a temps per arrencar la carrera i els ‘kiwis’ han tingut un problema en el ‘foil’ que els ha descavalcat dels primers llocs fins a deixar-los en última posició, només maquillat pel fracàs estrepitós dels nord-americans.

Aquest dijous s’han fet tres mànegues de regata de flota amb tres voltes cada una (amb anada i tornada), el mateix que es farà divendres. Dissabte serà de dues voltes. Els dos equips que aconsegueixin més punts es batran en una regata cara a cara (‘matchrace’) dissabte i d’aquí en sortirà el guanyador de Jiddah. De moment, l’Emirates Team New Zealand va primer, seguit pels italians (18 punts), suïssos i britànics (tots dos amb 15), francesos (11) i americans amb un sol punt.