Cristina Buesa

3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Els sis equips de la Copa Amèrica de vela han fet aquest dimecres l’últim entrenament oficial abans de l’inici de la segona regata preliminar, que comença aquest dijous a Jiddah i que fins dissabte mesurarà les seves forces per última vegada al mar abans de la cita de l’estiu que ve a Barcelona. El mar Roig, que acull per primera vegada una regata, estava buit de barcos tafanejant, en el que és el principal repte de la competició: atraure els saudites a un esport absolutament desconegut per a ells.

Tot i que el fantasma de l’anterior preliminar de Vilanova i la Geltrú, descafeïnada per les males condicions meteorològiques, ha planat en un primer moment abans de començar l’entrenament, finalment hi ha hagut entre 8 i 10 nusos, cosa que ha permès fer fins a tres mànegues de tres voltes cada una.

El trofeu de la regata preliminar de la Copa Amèrica de vela, a Jiddah. /

CRISTINA BUESA

Bissaro: «Ens divertim»

Si s’hagués de fer un 1x1 dels equips, més enllà de la classificació, podria assegurar-se que l’Emirates Team New Zealand, defensor del títol, s’ha mostrat intractable, sobretot en la segona i la tercera mànega (ha quedat primer i segon). Després d’ells, com ja havien advertit unes hores abans en la presentació, han estat els americans, una mica decebedors, tot i que a la tornada de la carrera, el ‘trimmer’ de les veles de l’American Magic, Michael Menninger ha minimitzat l’esdevingut i ha assegurat que, com tots els equips, «hi ha pujades i baixades».

Instal·lacions del port saudita de Jidda on se celebren les regates preliminars de la Copa Amèrica de vela. /

Ian Roman / ACE

Tant els italians de Luna Rossa Prada Pirelli («Som a l’inici d’una gran competició, ens estem divertint i aprenent cada dia», ha descrit un dels membres de l’equip de l’AC40, Vittorio Bissaro) com els britànics de l’Ineos Britannia han sigut estables durant l’entrenament, a l’espera del que passi a partir de dijous, quan sí que es puntua per a la final de dissabte.

Anàlisi d’errors

El navegant de l’Alinghi Red Bull Racing, Joan Vila, ha remarcat que aquest tipus de regates serveix per damunt de tot per captar millor les sensacions dins de l’equip, ja que es posen a competir amb els que seran els seus rivals l’estiu pròxim. Els suïssos han fet bones mànegues mentre que els francesos de l’Orient Express Racing Team volien analitzar detalladament l’error que els ha portat a estar més de mitja hora aturats en la segona. «Encara cometem errors», ha encaixat el velista Matthieu Vandame.

Cerimònia inaugural de la regata preliminar de la Copa Amèrica de vela a Jiddah. /

Cristina Buesa

Cerimònia d’inauguració

Després de l’últim entrenament, i quan la calor i el sol han donat treva, s’ha celebrat la cerimònia d’inauguració al port de Jiddah. Ha sigut el moment més multitudinari de la jornada, perquè és quan les famílies surten de les seves cases (sempre en cotxe privat), per evitar les altes temperatures. Com a Vilanova, s’ha organitzat un Village en el qual els potencials aficionats poden conèixer millor el món de la Copa Amèrica.

Uns drons dibuixen la imatge de la Copa Amèrica de vela en la cerimònia inaugural de la regata preliminar de Jiddah. /

Cristina Buesa

«Els saudites han demanat fins a 27.000 tiquets [són gratuïts] per poder veure a la competició. Us oferim el mar Roig, un mar que no té comparació, amb bona brisa i amb una temperatura de l’aigua entre 28 i 32 graus», ha ofert en la seva intervenció el cap de la federació saudita de vela, Hassan Al Kabbani.

Orgull d’acostar l’esport

El director executiu d’America’s Cup Events (ACE) i màxim responsable de l’Emirates Team New Zealand, Grant Dalton, ha remarcat el fet que sigui la primera regata internacional que se celebra en aquestes aigües i ha confessat sentir-se «especialment orgullós» d’haver acostat aquest esport al país.

Després d’ells dos, els quatre atletes de cada un dels AC40 dels sis equips han pujat a l’escenari per dedicar unes breus paraules als assistents, en les quals s’ha reiterat l’agraïment per l’hospitalitat de l’Aràbia Saudita i les ganes de sortir al mar aquest dijous per competir.