Dr. JOSEP MARIA MESTRES SALES

Angiogrup, dedicats al tractament de les malalties vasculars

Angiogrup, dedicats al tractament de les malalties vasculars
2
Es llegeix en minuts

L’Angiologia i Cirurgia Vascular és una especialitat complexa, dedicada al diagnòstic i tractament mèdic i quirúrgic de les malalties dels vasos: artèries, venes i limfàtics. A causa de la diversitat de la nostra especialitat, el 1990 vam dormar Angiogrup, un equip assistencial multidisciplinari dedicat a l’abordatge diagnòstic i terapèutic de les malalties vasculars. Hi vam incloure el diagnòstic de tot el ventall de patologies vasculars, dirigides des del laboratori de diagnòstic vascular no invasiu, i tenint accés a totes les tècniques terapèutiques més avançades per a tota mena de patologia vascular.

Diabetis i malalties vasculars

Diabetis i malalties vascularsEls pacients diabètics tenen una gran incidència de problemes vasculars. La diabetis accelera l’envelliment de les artèries, o arterioesclerosi, de manera molt important, i promou el desenvolupament de plaques d’ateroma i la qualificació de la paret arterial, cosa que afecta artèries de diferents calibres (micro i macroangiopatia diabètica). És la denominada arteriopatia diabètica. Tot això produeix una oclusió de les artèries i ocasiona un dèficit d’aportació de sang a les diferents zones, molt especialment les extremitats inferiors, i es pot arribar a produir una gangrena o necrosi del peu.

La diabetis, a més, pot produir una lesió dels nervis perifèrics (neuropatia diabètica) o articular (artropatia de Charcot), que, associat al dèficit sanguini propi d’aquesta malaltia (arteriopatia diabètica), poden produir lesions al peu dels pacients amb diabetis. Quan un pacient diabètic pateix lesions als peus, normalment es deu a una suma d’aquests factors (arteriopatia, neuropatia i artropatia) en diferent grau, conegut com a peu diabètic.

Prevenció i tractament vascular del peu diabètic

Prevenció i tractament vascular del peu diabèticLa millor manera de prevenció del peu diabètic és el correcte control de la diabetis i dels factors de risc vascular (diabetis, hipertensió arterial, tabaquisme, dislipèmia, etc.), control podològic estricte i seguiment per especialistes mèdics, cosa que n’evita l’aparició o progressió. No obstant, en alguns casos, com quan apareix l’arteriopatia diabètica, es pot requerir un tractament específic. Precisament, aquest és un dels camps en què més ha evolucionat la nostra especialitat, adoptant tècniques efectives, menys invasives i ampliant les indicacions a un major nombre de pacients. Per això, a la cirurgia de revascularització clàssica, avui dia podem sumar el tractament endovascular, que ha canviat per complet la nostra especialitat en els últims anys, ha disminuït la mortalitat i ha augmentat la nostra capacitat de salvar extremitats i solucionar els problemes vasculars dels pacients diabètics.

Notícies relacionades

I tot això sumat a l’important avenç de la infermeria vascular. Les cures locals amb diferents apòsits i especialment amb la biocirurgia i els tractaments de pressió negativa han aconseguit escurçar de manera considerable el temps de recuperació de les lesions cutànies i de les úlceres vasculars en general.

Tot aquest abordatge requereix el treball coordinat d’un equip multidisciplinari, incloent-hi especialistes en Cirurgia Vascular, Endocrinologia, Infermeria Vascular, Podologia, Radiologia, Traumatologia i Medicina Interna, entre d’altres. Des d’Angiogrup oferim una visió àmplia i multidisciplinària de la patologia associada al peu diabètic i un ventall d’opcions diagnòstiques i terapèutiques ajustades a cada pacient.

Temes:

Malalties