Dermatologia

Augmenta el 43% el percentatge de persones que utilitza protecció solar durant tot l’any

El 2020 va augmentar fins al 43% el nombre de persones que van utilitzar crema solar al llarg de tot l’any i no només a l’estiu, davant el 17,6% registrat el 2019 i el 12,3% del 2018, segons dades de l’últim informe ‘Buenos hábitos al sol’, elaborat per Cantabria Labs.

Augmenta el 43% el percentatge de persones que utilitza protecció solar durant tot l’any

Especial Cuídate

3
Es llegeix en minuts

L’informe, basat en una enquesta realitzada a un total de 3.932 persones a Espanya entre els mesos de juny i novembre de l’any passat, també registra que més del 90% dels enquestats utilitzen fotoprotecció de SPF +30, i el 70% fan ús de l’SPF +50.

No obstant, malgrat aquestes «dades encoratjadores», en paraules de la dermatòloga i directora Mèdica de Cantabria Labs, María Vitale, des del laboratori adverteixen que fins al 88% dels joves de menys de 25 anys utilitzen la protecció solar únicament a l’estiu. Així, només el 12% ho fa durant tot l’any.

Recolzant-se en dades de l’enquesta, Vitale ha destacat els nous reptes de la dermatologia en matèria de conscienciació. «Hem vist que només el 50% dels enquestats coneix que cal protegir el sistema immune de la pell i que cal protegir-se de la llum blava», ha apuntat Vitale, per la qual cosa ha defensat la necessitat de convèncer la població que s’ha d’utilitzar amb més freqüència el fotoprotector i, a més, d’utilitzar-lo durant tot l’any.

Un altre dels desafiaments, tal com ha destacat l’experta, és sensibilitzar sobre que «el bronzejat no significa bellesa ni pell saludable». Si bé és cert que el 2020 ha descendit fins al 29% el percentatge de persones que associen el bronzejat a l’estètica (en comparació amb el 42,7% registrat el 2019 i el 58,3% del 2018), aquesta continua sent una xifra alta. Amb tot, segons aquesta última enquesta, només el 44% de la població és conscient dels danys cutanis de la radiació.

D’altra banda, durant la presentació, en què també s’ha parlat de fotoprotecció i l’esport, ha intervingut la dermatòloga Lourdes Navarro, que ha explicat les propietats que ha de tenir la protecció solar més indicada per a un esportista. «Aquesta ha de destacar per la seva comoditat en l’aplicació i facilitat en l’extensió, de ràpida absorció, d’apropiada persistència d’acció, no ha d’irritar els ulls i ha de mancar de perfums o substàncies sensibilitzants», ha detallat Navarro.

És per això que la dermatòloga ha explicat la importància que l’esportista estigui protegit del sol. «S’hi exposa quan entrena, quan competeix, en les seves hores ocioses i en el dia a dia; a més, la suor produïda per l’activitat esportiva accentua l’efecte dels rajos de sol», ha detallat. Així mateix, ha advertit que l’esport en altitud i en zones amb superfícies que reflecteixen la llum solar (neu, sorra, aigua) comporta un risc més elevat.

A més, Navarro ha alertat que l’esport de competició pot produir «un desgast del sistema immunològic, amb una debilitat més gran del sistema de vigilància de la pell davant el càncer». En aquest sentit, ha expressat que «la fotoprotecció tòpica i oral, unida a l’entrenament invisible, és a dir, una bona alimentació, hidratació i descans, permetrà mantenir una cura excel·lent de la pell de l’esportista».

Així les coses, la dermatòloga ha posat en relleu que «no existeix la fotoprotecció perfecta com a tal, sinó un conjunt d’hàbits que condueixen a una fotoprotecció perfecta». Aquests consisteixen a aplicar el fotoprotector a totes les zones exposades abans de sortir a fer esport i renovar-lo cada dues hores o més freqüentment, complementar això amb mesures de protecció física com gorres, ulleres de sol homologades o roba tècnica, i evitar les hores centrals del dia, així com aprofitar les zones amb ombra. «Tots aquests consells permetran que ens col·loquem a la línia de sortida de la millor carrera, competició, entrenament per arribar a la meta plens de salut i amb el premi gairebé assegurat: la prevenció del càncer de pell», ha manifestat Navarro.

Notícies relacionades

Precisament respecte a això últim, la dermatòloga ha lamentat que, a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19, «s’han deixat una mica de banda les revisions de dermatologia». Així, ha recomanat visitar aquest especialista una o dues vegades a l’any per revisar, a més de les pigues, altres lesions que també poden ser càncer de pell.

Finalment, la nutricionista clínica i esportiva Gemma Bes ha ressaltat que des de la seva disciplina també es pot ajudar a reduir el dany solar. «En primer lloc, cal assegurar que l’alimentació és saludable, amb els macronutrients (proteïnes, greixos i carbohidrats) i una bona hidratació; després, cal tenir en compte els micronutrients, com el magnesi, el calci, el zinc i la vitamina D, que contribueixen al normal funcionament del sistema immunitari», ha assenyalat.