ENTREVISTA A JUAN LLORCA

«Tot el meu esforç s'ha anat enfocant aquests últims 10 anys en l'alimentació dels més petits»

Parlem amb Juan Llorca, expert en alimentació i BLW, l'alimentació complementària dirigida a nadons que els permet establir una millor relació amb el menjar des de l'inici

«Tot el meu esforç s'ha anat enfocant aquests últims 10 anys en l'alimentació dels més petits»
Es llegeix en minuts

Gema Carrasco

El xef Juan Llorca, amb més de 23 anys de professió, és un apassionat de la nutrició i alimentació infantil. Des de fa set anys treballa com a xef i responsable de València Montessori School, la primera escola 100% Montessori a València i primera a Espanya amb un ChefKM0 amb el segell Slow Food i una alimentació lliure de processats, refinats i sucres i totalment natural i de temporada. Llorca és autor dels llibres ‘Sin dientes i a bocados’ i ‘En boca de todos’. També ha llançat el curs ‘Su Primer Bocado’ sobre BLW amb Melisa Gómez.

-¿Què el va portar a especialitzar-se en alimentació infantil?

-La veritat és que, després de molts anys formant-me en el camp de la nutrició, interessant-me i volent aprendre més i més, van ser dos factors els que van fer que m’interessés molt sobre l’alimentació infantil.

El primer sens dubte va ser millorar la infància dels nens i nenes al nostre país, havent viscut jo mateix una infància poc saludable i amb molt desconeixement. I el segon és que al ser el creador del projecte Kids Inspired Food, Xef Executiu de l’escola València Montessori School i creador del moviment #PorUnaEscuelaBienNutrida, tot el meu esforç s’ha anat enfocant aquests últims 10 anys en l’alimentació dels més petits.

-¿Què està fallant a la societat a l’hora d’alimentar els nens?

-Fallen moltes arestes de l’equació. Des d’una excessiva publicitat enfocada al públic infantil de productes ultraprocessats de valor nutricional nul, a una mala elaboració i execució dels menús escolars i cap educació alimentària a les escoles, vells consells i poc actualitzats des de pediatria quant a la nutrició dels primers mesos i anys de vida d’un nen/nena, falta d’informació i recursos per a la població, informant-la basant-nos en la prevenció més que en la cura... Fins i tot vells costums familiars, que fa que continuem creient que un nen sí o sí ha d’esmorzar, si no, no té energia, que no es poden prendre llegums per sopar, que la fruita no és suficient per dinar, o que donar papilles de fruites amb galetes és el més sa del món.

O sigui que fallen moltes parts, de moltes de les quals som directament responsables els pares i mares, ja que no es menja el que no s’ofereix o no es compra a casa. Però, d’altra banda, les institucions públiques i legislacions també tenen part de responsabilitat.

-Actualment treballa a l’escola València Montessori School. ¿Per quin tipus d’alimentació aposten?

-Per una alimentació honesta, variada, equilibrada, sostenible i valenta. On el que es prioritza és la fruita i la verdura de proximitat, treballant amb els agricultors directament. On no oferim carn al menú per donar molta més importància a un aliment tan necessari com els llegums, on no utilitzem refinats, sucres, processats, fregits, ni ocultem els sabors i els ingredients en salses i gratinats.

Una alimentació que ens ensenya la riquesa del camp, dels productes vegetals de les diverses cultures, on entra des d’una paella de verdures, fins a un dhal de llentia vermella. Atenem les demandes dels nens i nenes, els escoltem, eduquem, respectem i entre tot l’equip del centre escolar fem l’inviable perquè el moment del menjar es converteixi en un moment sociable, agradable, respectuós, saborós i nutricionalment sa i equilibrat.

Juan Llorca, xef especialitzat en alimentació infantil

-¿Què és el Baby-Led Weaning?

-Les sigles BLW provenen del terme Baby Led Weaning que es refereix a l’inici de l’alimentació complementària dirigida pel nadó. També se’l coneix com a «alimentació autoregulada» i abasta molt més que la forma en què es presenten els aliments, que en lloc d’oferir-se triturats s’ofereixen a tall de sòlids tous (amb algunes modificacions per fer-los més segurs); perquè a més contempla que els menjars es realitzin en família, que s’ofereixin aliments saludables perquè sigui el nadó qui amb les seves mans se’ls posi a la boca i que sigui cada nadó qui decideixi si menjarà i quant menjarà de cada aliment ofert (mantenint l’alimentació a demanda). 

Tot això amb la finalitat d’oferir als nadons una alimentació variada i saludable, que promogui el desenvolupament adequat i que els permeti establir una millor relació amb el menjar des de l’inici.

-¿Quan es comença a alimentar amb el BLW? ¿Com se sap que un nadó ja hi està preparat?

-El moment oportú per començar a oferir aliments diferents de la llet materna o fórmula, a més de començar a oferir aigua, dependrà de diversos factors, però perquè ens fem una idea el moment idoni es podria basar en el següent:

 • Que sigui capaç d’agafar l’aliment i posar-se’l a la boca sense més dificultat (potser l’has vist fer-ho amb algunes de les seves joguines).
 • Que sigui capaç de mantenir-se assegut amb recolzament.
 • Que mostri interès en els aliments que consumeix la resta de la família.
 • Que vagi perdent el reflex d’extrusió (aquest reflex té la funció d’expulsar de la boca, amb l’ajuda de la llengua, qualsevol aliment que no sigui líquid com la llet materna o fórmula, per la qual cosa si es manté present el nadó expulsarà els aliments oferts).
 • Que sigui capaç de realitzar moviments masticatoris bàsics (tot i que no tingui dents encara).

En cas que aquestes condicions encara no es presentin seria possible esperar una mica més, però aquests casos haurien de valorar-se individualment per poder recomanar els pròxims passos a seguir

-¿Amb quins aliments es recomana començar l’alimentació BLW? I, ¿quins aliments s’han d’evitar?

-Tot i que s’ha estudiat molt sobre l’ordre d’introducció d’aliments, encara no comptem amb prou evidència per recomanar començar per un grup (per ex. verdures) en lloc de per un altre (per ex. fruites), i es podrien oferir primer fruites de temporada o verdures o tubercles, etc. Sí que resultarà important incloure aliments rics en ferro des dels primers dies o setmanes, ja que aquest és un dels motius pel qual se suggereix iniciar amb l’alimentació complementària entorn dels 6 mesos (quan s’estima que les reserves que té el nadó d’aquest mineral comencen a esgotar-se).

Respecte als aliments a evitar abans de l’any en tenim alguns de molt bàsics, que de vegades passa desapercebut que hauríem d’evitar sí o sí.

 • El sucre i els productes que en contenen, com galetes (tot i que estiguin dirigides a nadons), cereals infantils, purés o potets i iogurts per a nadons.
 • La mel.
 • La sal.
 • Les algues.
 • La beguda d’arròs.
 • Peixos de gran mida i mariscos.
 • Espinacs, bledes i borratges.
 • Fruita seca sencera (es poden menjar en cremes o triturades).
 • Carn de caça o carns poc fetes.

Bàsicament i en resum podem començar per l’aliment que més ens agradi, sigui un alvocat, un moniato, un plàtan o la civada. I hem d’evitar per diferents motius i riscos de patir certes malalties aquest altre tipus d’aliments de la llista.

-¿Quins avantatges ofereix el BLW? I, ¿quins inconvenients?

-¡Avantatges, tots! [Fa broma] Però sobretot multitud de beneficis no només pel que fa a la nutrició, sinó al motor, del desenvolupament, autonomia, palatibilitat, etcètera. Pensem que li estem donant al nadó la possibilitat d’explorar diferents sabors, colors i textures facilitant l’acceptació d’una varietat d’aliments més gran. Millorant la seva autoregulació a l’hora de menjar, i els beneficis que això té, afavorint el desenvolupament de les habilitats del nadó, afavorint la millora de la motricitat fina i de la coordinació ull-mà-boca, així com de la masticació i la motricitat orofacial. Anima els pares a menjar amb els seus fills i servir-los d’exemple, compartint els aliments preparats i creant així un moment familiar que es relaciona positivament amb la prevenció de l’obesitat infantil.

S’ofereixen aliments saludables en lloc de productes com cereals en pols (amb sucres afegits), potets, etc. I es promou l’adaptació del paladar a aquests sabors. S’estalvia temps ja que es prepara un sol menjar que es comparteix en família. Fomenta la confiança i independència del nadó al permetre-li exercir un rol actiu en la seva alimentació. Per la qual cosa jo, personalment, tret que potser s’embruta molt, només hi veig beneficis.

-Per ajudar a tots els pares que vulguin utilitzar el BLW, ha llançat al costat de Melisa Gómez, el curs «Su primer bocado». ¿Què inclou el curs?

-¡Guau! El curs és molt extens i té molts apartats. Està tan treballat, estudiat, creat a consciència, intentant no deixar-nos res al tinter, escoltant les necessitats de les famílies de tots aquests anys de consultes i aprenentatges, que seria difícil enumerar tot el que inclou, el millor és que acudiu a la web d’informació de ‘Su primer bocado’ i ho vegeu per vosaltres mateixos.

-¿Quin és la durada i metodologia del curs?

-No té durada determinada, és per sempre una vegada t’hagis inscrit amb el teu usuari i contrasenya intransferibles. I una vegada estiguis dins, tindràs tot el temps del món i al teu ritme per poder veure’l, analitzar-lo, aprendre i disfrutar de cadascuna de les seves parts. I fins i tot de poder disfrutar de forma gratuïta de les actualitzacions que anem fent i vegem necessàries.

-¿Per què recomanaria a les persones que vulguin aprendre més sobre BLW que realitzin el curs ‘Su primer bocado’?

Et pot interesar

-Aquí et seré honest i totalment clar. I no és per ser una cosa creada per la Melisa i per mi, que també podria ser-ho, sinó perquè després d’haver escrit un llibre sobre BLW que va ser i està sent un èxit de vendes, després d’anys de consulta en nutrició pediàtrica i després d’haver analitzat, contrastat, estudiat i treballat tants mesos en el curs, puc dir molt tranquil·lament i honestament que, sens dubte, és el curs més complet en format ‘online’ que existeix avui dia de parla hispana.

Per la qual cosa si alguna família vol endinsar-se al meravellós món del BLW, iniciar l’alimentació complementària dels seus petits així i aprendre i fer-ho amb seguretat, creiem que ‘Su Primer Bocado’ és el millor recurs que poden tenir avui dia.