La Final Four de l’Eurolliga

La semifinal europea Barça-Madrid: Un clàssic carregat de tensió

Blaugranes i madridistes s’enfronten a Kaunas per un lloc a la final en un partit marcat per les baixes blanques

  • Entrevista amb el base del Barça Jokubaitis: «El Madrid serà molt difícil»

  • El gran repte de Jasikevicius

  • Chus Mateo fa renéixer el Madrid

La semifinal europea Barça-Madrid: Un clàssic carregat de tensió

Enric Fontcuberta / Efe

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

El clàssic del bàsquet espanyol marcarà el moment més important del bàsquet europeu aquesta temporada: la Final Four de l’Eurolliga. Barça i Madrid s’enfrontaran a Kaunas (Lituània) per un lloc a la final europea (20 hores, DAZN) en un pols marcat per la pressió sempre inherent als dos clubs, amb Olympiacos i Mònaco com a protagonistes de l’altra semifinal. A més d’una excepcional conquesta, aixecar el trofeu de campió seria una vàlvula d’escapament immillorable per a dos clubs espanyols instal·lats sempre en la crítica i la necessitat de bones notícies.

El Barça afronta a Kaunas, la ciutat natal del seu entrenador, Sarunas Jasikevicius, la seva tercera Final Four consecutiva, en una excel·lent situació, possiblement en el millor moment de joc i també anímic de la temporada. Al seu costat, tindrà la majoria de l’afició local, entregada als blaugranes per la seva presència, la de Jokubaitis i dos membres de l’‘staff’ tècnic també lituans. Però ho fa amb la necessitat de validar, d’una banda, el projecte del preparador blaugrana, que acaba contracte al juny i que es va quedar a les portes a Colònia 2021 i a Belgrad 2022. I, de l’altra, amb l’espasa de Dàmocles de les retallades econòmiques que viuran les seccions i que podrien impactar molt més en les nòmines del bàsquet si no arriben els resultats.

Química i esperit d’equip

«Per mi el més important en aquestes situacions és picar a la porta», valora Jasikevicius. «Hem estat aquests tres últims anys en el torneig, ens hem donat l’oportunitat com a equip per classificar-nos per a la final de diumenge. El més important és donar-te una oportunitat, estars junts i, tant de bo, per una vegada, ens surtin bé les coses al final».

El Barça ha aconseguit, al final, el que semblava impossible durant bona part de la temporada: encaixar totes les peces i que l’equip rendeixi a un alt nivell als dos costats del camp. «La química ha sigut espectacular durant aquesta temporada. Per això ens podem sentir amb confiança de tenir aquest grup i ara ho hem de demostrar a la pista», assegura Tomas Satoransky.

Un escenari també carregat de tensió viurà el Madrid de Chus Mateo, qüestionat des del principi de temporada, pràcticament sentenciat per a alguns en el càrrec, amb el nom del seleccionador Sergio Scariolo esgrimint-se com a alternativa, en una primera temporada viscuda en una muntanya russa. La classificació en el ‘play-off’ contra el Partizan ha donat una nova vida al tècnic blanc. De manera col·lateral, l’eliminació del Madrid a la Champions contra el City, afegeix un plus de pressió al bàsquet per restaurar la imatge del club.

«L’esperit de l’equip és el que ens ha portat aquí. El que ens va fer no ensorrar-nos davant el Partizan i reaccionar. Estem molt orgullosos dels jugadors. Però aquesta mentalitat hi és des de fa molt temps al club», afirma Mateo.

El pols de les pissarres

La batalla tàctica serà molt present en la semifinal. Les absències de Yabusele, Deck i Poirier condicionaran el joc del Madrid i deixaran en una posició d’avantatge el Barça. Tavares és el factor diferencial a l’equip blanc, però es troba molt sol i Jasikevicius ja ha demostrat aquesta temporada que sap com desactivar-lo. I sense Yabusele i Deck, l’avantatge de Mirotic al lloc de quatre és clar. Aquesta serà una de les moltes batalles que s’entaularan al Zalgirio Arena, tot i que la principal serà la mental.

Notícies relacionades

«Hi haurà moments de pressió, nervis, però haurem d’intentar estar calmats i mirar de jugar-los com qualsevol altre partit, continuar jugant bon bàsquet», va explicar Jasikevicius. «L’experiència dels nostres veterans (Llull, Rudy, Sergio Rodríguez) ens ha ajudat a arribar on som i la que ens ajuda a guanyar», afirma Musa, apel·lant al factor diferencial dels madridistes.

L’altra semifinal enfrontarà l’Olympiacos, el millor de la fase regular, amb la ‘ventafocs’ Mònaco, en la seva primera aparició en una Final Four. El quadro grec, que compta a les seves files amb el millor entrenador de l’any, Giorgios Bartzokas, i el nou MVP de la competició, Sasha Vezenkov, però, no es fia dels monegascos, que ja van guanyar els dos partits de la temporada, al Pireu (76-81) i al Principat (64-60), i compten amb una estrella com Mike James, capaç de determinar un partit, i que avisa: «Quan arribes a una Final Four ja no es pot parlar de favorits».