Eurolliga: El Barça s’inclina davant un enèrgic Anadolu Efes

Euroleague - Anadolu Efes vs Barcelona

Euroleague - Anadolu Efes vs Barcelona / Efe / Erdem Sahin (EFE)

3
José Carlos Sorribes

Va quedar clar que l’Anadolu Efes estava més necessitat que el Barça en aquesta fase de grups de l’Eurolliga. Tan aviat el vigent campió va posar el turbo, l’equip blaugrana va fer un pas enrere sense que la seva desesperada reacció final, capitanejada per Nico Laprovittola, servís de poc més que per mantenir l’ebullició d’un pols tremendament agitat en què no va faltar de res. Hi va haver tensió, grans accions individuals, errors com una casa, dos tècnics de caràcter i un arbitratge desconcertant, cosa que sol ser sinònim en la majoria de casos de decisions favorables al rival.

L’Anadolu Efes va arribar al partit atabalat pels resultats. Només dues victòries, per cinc derrotes, a l’Eurolliga, mentre que el Barça tenia un balanç completament oposat: 5-2. Va semblar en el primer quart que el partit podia moure’s sota aquests paràmetres. El Barça mostrava un excel·lent dinamisme defensiu contra un rival ofuscat, absolutament cec davant el cèrcol, carència que no alleujaven estrelles com Micic o Clyburn. A 10 segons del final d’aquest primer quart, dos tirs lliures de Higgins van posar un 13-22 al marcador. Un dos més un de Dunston va reduir la diferència en l’últim atac de l’Anadolu.

El que va seguir a continuació res va tenir a veure amb aquest primer parcial. L’Anadolu Efes va sortir molt enxufat a la pista i va donar la volta al marcador en menys de tres minuts (26-25). Havia començat un altre partit i el Barça no va saber com jugar-lo. La seva defensa no va tenir, ni de bon tros, la fermesa del primer quart perquè Ergin Ataman va apostar per un joc obert en el qual a poc a poc Clyburn va començar a torpedinar el cèrcol rival fins a tancar una enlluernadora actuació. Els 29 punts que va anotar l’equip d’Istanbul en aquell segon quart van ser una tortura per als blaugrana i, sobretot, per al seu entrenador.

Jasikevicius ‘expulsa’ Kalinic

Res va canviar després del descans i la sagnia blaugrana va seguir en augment. El partit es va reprendre amb un triple de Micic i una pilota perduda per Satoransky en una passada impossible. Mala pinta per al Barça tenia el partit. L’equip de Jasikevicius es va passar tres minuts sense anotar i el parcial de 8-0 va portar la diferència fins a un 53-41 preocupant, i no perquè fos una diferència insalvable, sinó per les sensacions que transmetien els dos equips. Mentre l’Anadolu Efes s’encoratjava, el Barça s’ensorrava sense solució possible. En aquest tercer quart, per si no fos prou, Jasikevicius va enviar al vestidor Kalinic després d’una discussió a la banqueta.

Els àrbitres també van voler tenir la seva part de protagonisme amb interpretacions arbitrals que sempre beneficiaven els de casa, i quan Vesely ho va recordar es va emportar una tècnica, com la que també es va emportar el polèmic Ataman, el tècnic turc. El partit va ser, per moments, un caos en el qual els locals sempre es van emportar la millor part malgrat l’intent de remuntada blaugrana. El va comandar un superb Laprovittola (28 punts) amb una fulminant ratxa de triples, tot i que només va tenir el suport de Sanli i Higgis. El màxim que va fer el Barça va ser reduir la diferència a cinc minuts del final (76-68). Però Clyburn i l’Anadolu no van flaquejar donant pas a un epíleg en el qual l’únic interès va ser en el joc de temps morts entre Jasikevicius i Ataman.