L’Eurolliga de bàsquet

El Barça s’encomana a Laprovittola i acaba amb la imbatibilitat del Fenerbahçe

El base argentí, autor de 26 punts, lidera la bona actuació blaugrana en el sofert triomf davant el líder europeu (81-80)

FCB

3
Luis Mendiola

La imbatibilitat del Fenerbahçe es va acabar al Palau, on va tornar Calathes amb discreció (8 punts, 3 rebots) després de la seva inesperada sortida aquest estiu. El Barça es va emportar la victòria davant el líder de l’Eurolliga després de sis jornades en un final agònic (81-80), que no va fer justícia a les bones sensacions que va deixar l’equip de Jasikevicius, dominador fins i tot per 16 punts en el tercer quart, amb un recital de Laprovittola, autor de 26 punts, de nou l’ànima d’un equip que va ser solvent en defensa i va comptar també amb excel·lents minuts de Kalinic (14 punts) i Tobey (13).

Si el Barça va creixent aquesta temporada a través de la defensa, el Fenerbahçe l’ha convertit en el seu millor aval. Aquesta és una de les raons per les quals va arribar al Palau com a líder i imbatut de la competició i a la qual va recórrer en el Palau durant molts minuts. L’altra, evidentment, és l’enorme arsenal ofensiu que atresora, amb jugadors com Wilbekin, Guduric, Mahmutoglu i un nou talent a la zona, Jonathan Motley, incorporat aquest estiu del Kuban, que va acabar amb 23 punts i 7 rebots.

En aquest escenari de màxim desgast físic, amb els dos equips entregats a segellar el cèrcol (el Barça només va concedir un triple en els primers 20 minuts), el partit va anar endurint-se i espessint-se per moments. Així s’explica, per exemple, l’aposta de Jasikevicius donant-li molts minuts al jove Nnaji d’inici. L’excés de zel arbitral amb els bloquejos o els contactes mínims tampoc va ajudar a donar-li dinamisme, amb decisions que van tallar massa el joc.

En aquest equilibri tàctic entre Jasikevicius i Itoudis, l’aparició de Laprovittola, com succeeix últimament, va resultar una benedicció per als blaugrana. No hi havia manera de trobar claredat en els sistemes, fins que el base argentí va dinamitar l’entramat defensiu del Fenerbahçe. Els seus triples van suposar una empenta anímica al Barça que va recuperar el control del partit, tot i que Laprovittola es va trobar massa sol en atac i la millora d’imatge de l’equip no es va reflectir al marcador del descans, més equilibrat del que mereixia (39-36).

De la tranquil·litat als nervis

La inspiració del base argentí es va mantenir al mateix nivell en la represa i va ser el motor que va propulsar el Barça per obrir les primeres bretxes i per canviar la dinàmica d’un duel marcat per l’equilibri fins a aquells instants. En absència de Mirotic, que segueix els partits des de la banda a l’espera de l’alta mèdica, Laprovittola es va apropiar del xou durant moltes fases amb accions espectaculars que van encendre el Palau.

Enganxat a la inspiració de Lapro i també a un excel·lent treball defensiu, l’equip de Jasikevicius va confirmar que continua fent passos endavant i que comença a irradiar la consistència que desitja el seu tècnic. Els seus millors minuts van estirar les diferències fins als 16 punts (60-44) i van posar en una situació delicada l’equip turc, que va poder reduir el càstig abans de l’últim període (62-49).

El Fenerbahçe va recobrar l’esperança amb un parcial de 2-8 en l’inici de l’últim quart que va estrènyer molt el marcador (67-60, m. 33). La defensa va tornar a funcionar a l’equip d’Itoudis, amb Wilbekin i Calathes asseguts, i va trobar les cistelles de Guduric i, en especial, de Mahmutoglu per rellançar les seves opcions en un tram final d’intercanvi de cops. Però, en aquells instants de màxima pressió de l’equip turc, va aparèixer de nou Laprovittola, també Tobey i un esplèndid Kalinic, autor d’un triple clau a falta de 36 segons, per assegurar una victòria més que soferta i reforçar la positiva línia blaugrana.