Bàsquet

Aday Mara, el gegant que il·lusiona el bàsquet espanyol

La medalla de plata a la Copa del Món sub-17 dispara les expectatives d’una generació que compta amb el pivot de 2,20 com a referent

Aday Mara, el gegant que il·lusiona el bàsquet espanyol

ACB photo

2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

La primera aparició amb la selecció espanyola d’Aday Mara Gómez (Saragossa, 2005) no ha pogut ser més enlluernadora. Més enllà de la seva imponent presència (2,20 d’alçada), el talent i el coneixement del joc que ha mostrat el jugador del Casademont Saragossa a la Copa del Món sub-17 que s’ha disputat a Màlaga, així com la progressió que se li intueix, han disparat la il·lusió del bàsquet espanyol per l’aparició d’un jugador que pot marcar diferències a curt termini. 

Mara s’ha convertit en l’estendard d’una brillant generació que s’ha donat a conèixer en la gran escena amb una medalla de plata en aquesta Copa del Món, després de competir a la final fins als últims minuts amb la intractable Estats Units (67-79). 23 anys després que els júniors d’or conquistessin l’or mundialista a Lisboa, una altra generació esplèndida, la del 2005, sembla decidida a seguir els seus passos i Màlaga va ser l’escenari on es va produir el simbòlic relleu, amb Pau Gasol, Juan Carlos Navarro, Jorge Garbajosa o José Manuel Calderón com a testimonis a les grades.

L’ala pivot Izan Almansa, que juga en una acadèmia als EUA, l’escorta Lucas Gandarita (Casademont Saragossa), el base Conrad Martínez (Joventut) o l’aler Hugo González (Madrid) són alguns d’aquests noms destinats a sonar en un futur pròxim. Però, per sobre de tots, destaca el d’Aday Mara, les condicions del qual no han escapat al radar dels observadors de l’NBA. «Des de Jokic no havíem vist un pivot europeu passar tan bé com ell», explica un en un reportatge a la web oficial de FIBA.

Salt a Lliga Endesa

Més enllà de la seva capacitat per dominar el rebot i el seu poder d’intimidació, a Mara destacada la seva visió de joc, la seva capacitat per obrir el camp i assistir els seus companys. «Des que era un nen he llegit bé el joc. En cada entrenament m’agrada millorar les passades que faré durant els partits per minimitzar les fallades», explicava el mateix Mara, que fins i tot va millorar la seva mitja estadística en el torneig (12,6 punts, 5 rebots, 1,3 taps) a la final davant els EUA (16 punts, 7 rebots, 5 taps).

Notícies relacionades

 Fill de Francisco Javier Mara, que va arribar a jugar amb el CAI Saragossa en els 80, i de la internacional de voleibol Geli Gómez, Aday és conscient que encara li queda molt marge per arribar al cim i que entre altres coses haurà de guanyar múscul per dominar la zona. Però sembla decidit que el Casademont ja el faci jugar aquesta temporada vinent a la Lliga Endesa, després que la temporada passada jugués cedit a la LEB Or amb el Levitec Huesca, tot i que també va tenir la seva oportunitat amb el Casademont a Europa la temporada passada. Va jugar sis minuts en pista davant el Reggio Emilia a la FIBA Europe i es va convertir enel segon jugador més jove a debutar amb l’equip (16 anys i 7 mesos) després de Carlos Alocén.