Bàsquet

James Nnaji, el portent físic de 17 anys que sorprèn en el Barça

  • El pivot nigerià es va estrenar en l’ACB davant el Manresa amb rècord de valoració, i va superar els registres d’un jugador menor de 18 anys, en poder de Navarro, i també de taps

  • «Ni en els nostres millors somnis esperàvem aquest nivell de Nnaji. Potser va ser el nostre jugador més sòlid», el va elogiar Jasikevicius després de la seva actuació davant el Baxi 

James Nnaji, el portent físic de 17 anys que sorprèn en el Barça

ACB Photo

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

En la batalla espectacular que es va viure aquest diumenge al Palau i que va acabar emportant-se el Baxi Manresa en la pròrroga, el nom de James Nnaji va ser dels que va córrer de boca en boca. Ningú podia esperar-se un debut tan brillant a la Lliga Endesa com el que va realitzar el pivot nigerià (Makurdi, Nigèria, 14-08-2004), que ja havia disputat alguns minuts a l’Eurolliga contra el Zalgiris. El joveníssim jugador de 17 anys i quatre mesos va acabar amb números per recordar: 10 punts, 5 rebots i 5 taps en tot just 19 minuts.

 Amb aquestes estadístiques va batre dos rècords de precocitat a la Lliga: el rècord històric de la Lliga en taps per a un jugador de menys de 18 anys, que tenia en el seu poder amb quatre el jugador de l’Unicaja, Yannick Nzosa. I també el rècord de valoració de jugadors menors de 18 anys en el Barça, que estava en poder de Juan Carlos Navarro, des de la temporada 97-98 amb 15 crèdits i ell va situar en 19.

«Ni en els nostres millors somnis esperàvem aquest nivell de Nnaji. Potser va ser el nostre jugador més sòlid. I mirant els números, també dels millors. Regles, tàctiques... a vegades es confon. Però no et puc dir d’on s’ha tret aquest partit. L’únic positiu d’avui. S’hi esforça molt. És un noi increïble. Li falta molt, és clar», va explicar a l’acabar Jasikevicius que aquest dimarts tornarà a tenir-lo a la banqueta en el partit d’Eurolliga davant l’Armani de Milà (21.00 h, DAZN).

Maduresa i caràcter

El tècnic blaugrana li va donar la titularitat, forçat per les nombroses baixes, i Nnaji va anar fent créixer la sorpresa del Palau amb la seva agressivitat per lluitar pel rebot, la seva capacitat d’intimidació, encadenant un tap rere un altre, i aprofitant les seves oportunitats per sumar en atac. «El que va fer, no és cap sorpresa, perquè és  el que ell fa a l’EBA. El sorprenent és que ho fes tres esglaons més amunt: a l’ACB, i davant rivals com esls del Manresa», explica el seu tècnic al Barça B, Roger Grimau, que lloa Nnaji per la seva maduresa, la seva determinació i el seu caràcter per no defugir la baralla.

Notícies relacionades

Nnaji es va incorporar l’estiu passat al Barça com a júnior de primer any procedent de László Rátgéber Akadémia de Pecs, a Hongria, una escola de formació on va passar tres anys de la seva vida i ara viu i estudia a La Masia juntament amb alguns dels seus companys com Michael Caicedo o Agustín Ubal. I en uns mesos, ha confirmat les expectatives i el club li ha ampliat el seu contracte per a aquesta temporada i dos més. «Té el nivell defensiu de l’ACB. I és molt important que sigui sòlid a darrere. Ara ha de veure com encaixar en atac i continuar treballant a nivell tècnic i tàctic», afirma Grimau.

Amb 2,08 d’estatura i uns braços llarguíssims, Nnaji destaca sobretot pel seu excel·lent ‘timing’ de salt i la seva capacitat de reacció. «Quan li van fer l’examen físic es va veure que pels paràmetres que analitzen, que és el jugador més fort físicament que ha passat pel club»,  assegura Fabián Telléz, el tècnic que el va tenir a les seves ordres la temporada passada, en la qual el pivot nigerià ja va deixar alguna mostra del potencial que atresora. Va ser elegit l’MVP de la final del Campionat d’Espanya que va disputar davant el Madrid a l’acabar amb 14 punts, sis rebots, vuit assistències i 28 de valoració. I a penes unes setmanes abans juntament amb Michael Caicedo va ser triat per al cinc ideal del torneig després de jugar la final de l’Eurolliga júnior. Un talent que truca a la porta.