L’Eurolliga de bàsquet

El Barça assalta Istanbul amb una cistella de Mirotic en l’últim segon

• L’estrella blaugrana es redimeix d’un mal partit amb l’acció que va decidir un partit aspre i intens de principi a final (74-76)

• L’equip de Jasikevicius suma la seva sisena victòria a Europa i manté la seva condició d’invicte en un dels camps més difícils

Erdem Sahin / Efe

2
Luis Mendiola

Nikola Mirotic va ser durant molts minuts la creu del Barça a Istanbul, negat en el tir, incapaç d’entrar en un partit duríssim davant el Fenerbahçe, allunyat de la imatge decisiva que l’està acompanyant aquesta temporada. I també va ser l’heroi blaugrana a l’anotar la cistella de la victòria, en l’últim segon, quan la pròrroga semblava inevitable. Amb un llançament només a l’abast dels elegits, mentre queia i es desempallegava de dos rivals, Mirotic es va redimir i va donar el sisè triomf al Barça, que es manté invicte en la competició després de visitar un dels camps més complicats d’Europa (74-76).

«He intentat entrar en el partit, però no ho he aconseguit i he intentat aportar altres coses a l’equip», es va explicar Mirotic al final. «En l’últim temps mort, l’entrenador m’ha dit que tenia l’oportunitat d’aconseguir aquesta cistella i m’alegro molt sobretot pels meus companys, per tota la feina que han posat avui sobre el camp».

Malson Vesely

No va començar gens bé el partit per al Barça, desbordat per l’encert de Jan Vesely, un aler gran que no va quallar en la seva etapa a l’NBA, determinant a Europa. Els 10 primers punts del Fenerbahçe van ser seus mentre el Barça fallava 9 dels seus 10 primers llançaments. L’entrada de Davies i també de Smits va reequilibrar la balança a partir d’una millora defensiva. L’equip de Jasikevicius, que va arribar a perdre de 10 punts, va millorar sensacions i va començar a trobar el cèrcol per anar-se’n per davant al final del primer quart (20-15).

El protagonisme de Calathes, després d’uns minuts a la banqueta, també va obrar un efecte molt positiu, perquè no només va generar joc el base grec, sinó que va començar a sumar i a imposar el ritme. L’apagada sobretot ofensiva de l’equip turc va ser absoluta en aquells minuts. Amb Vesely desconnectat, ningú va ser capaç d’agafar-li el relleu anotador. I la imatge de superioritat del Barça va acabar per traslladar-se al marcador de forma palmària en els últims cinc minuts de la primera part, en els que el Barça va firmar un rotund parcial de 2-15 amb el qual va obrir la seva primera bretxa confortable i va traspassar tots els dubtes als jugadors de Djordjevic, que van marxar desanimats al descans (29-35).

Higgins i Davies apareixen

El joc, que ja es va veure a comptagotes en el primer temps, es va espessir encara més en la represa. Amb 14 punts només anotats en aquells 10 minuts, el Barça va aconseguir mantenir-se per davant en el marcador per entrar en l’últim parcial. Les pèrdues i els llançaments fallats van començar a succeir-se amb dos equips decidits a buidar-se en defensa.

En aquest joc intens i físic, cada cistella es va convertir en un trofeu. Hi va haver jugadors que van estar molt incòmodes, cas de Mirotic o el mateix Sanli en la seva tornada a Istanbul. I d’altres es van encoratjar com Smits, o Calathes, cada vegada més còmode en el paper de referent, i responsables que el Barça es mantingués competitiu davant el remolí Vesely, que va acabar amb 24 punts, en un dels seus millors partits. Higgins, totalment apagat en el primer temps, va acabar per aparèixer en la seva millor versió, igual que ho va fer un Davies descomunal dins de la zona per portar el partit a un final d’infart, en el qual Mirotic es va arrogar el paper protagonista.