Els ‘play-off’ de l’Eurolliga

El Zenit sotmet un Barça irreconeixible i porta la sèrie al desempat

L’equip de Pascual va dominar de principi a final el quart partit amb 22 punts de Pangos i va deixar sense opció els blaugrana (74-61)

2
Luis Mendiola

Poques vegades el Barça ha ofert una imatge de tanta impotència com la del quart partit de la sèrie contra el Zenit. L’equip rus va passar per sobre dels blaugrana, guanyant-se a pols el dret al desempat que es disputarà dimarts al Palau (74-61), una cosa que ningú podia pensar quan això va començar. És un premi merescut al joc i l’esforç dels homes de Pascual i la penitència dels de Jasikevicius, la imatge del qual en aquests ‘play-off’ no té res a veure amb la del bloc il·lusionant d’aquesta temporada. El 2-2 en què es troba l’eliminatòria i la manera en què han arribat els dos equips eleva els dubtes sobre els barcelonistes.

El Barça ha anat perdent elements, desfigurant-se i sent cada vegada més irreconeixible en una eliminatòria en la qual s’ha trobat molt incòmode. Hi ha jugadors que la defensa del Zenit ha anat limitant al màxim, sobretot a Mirotic, l’home cridat a marcar diferències. També altres com Abrines o Hanga, sacrificats a tasques defensives. Però en la rotació han anat desapareixent també dos campions del món com Claver (ni un minut a Sant Petersburg), i Oriola, a qui va recórrer el tècnic amb un marcador ja de 46-33 (m. 27) i només va jugar 4 minuts. Els rols i rotacions han variat també respecte a la temporada, sobretot en la posició del base, per la qual van passar Calathes, Bolmaro, Hanga i fins i tot Higgins.

Pissarra i actitud

Va ser una qüestió de pissarra el que va portar al Barça a naufragar al quart partit del Sibur Arena. Però també d’actitud. Els jugadors de Pascual van ser capaços d’elevar la intensitat dels anteriors partits, cosa que no semblava fàcil. Es van aplicar amb l’esperit d’un supervivent des dels primers minuts i van controlar el ritme, amb un joc elèctric, que els va portar a sumar diverses cistelles dels pivots en atacs directes al cèrcol. Així van dinamitar el marcador des dels primers minuts (23-9, m. 8) i ja no el van deixar escapar, sota la direcció de Pangos, de nou excel·lent. Ni tan sols el rebot va ser blaugrana, com en els tres primers xocs. I aquesta és una estadística en la qual el desig té també el seu pes. Va ser un repàs dur, i només Calathes i Higgins van estar en números acceptables.

L’espessor, en canvi, es va apropiar de les accions del Barça que només van poder sumar 26 punts durant el primer temps, ofegats per una defensa en zona del Zenit, davant la qual no va trobar l’antídot. L’equip blaugrana va acabar llançant la tovallola al final del tercer quart, quan les diferències es van instal·lar en els 20 punts (58-38).

No només no va aparèixer Mirotic, que sembla frustrat en aquesta sèrie, incapaç de desplegar tot el seu talent. És que els blaugrana van perdre la connexió amb Brandon Davies, que havia sigut un jugador determinant fins ara, deixant el Barça sense punts a la pintura. El pivot nord-americà es va quedar amb un sol punt de tir lliure en 25 minuts, el millor exemple que no va funcionar res.