Bàsquet

Helena Pueyo i Marta García fan història amb Arizona a la ‘final four’ de l’NCAA

  • Les dues joves jugadores espanyoles seran protagonistes de la gran festa del bàsquet universitari dels EUA

  • «És una experiència que no oblidaré mai de la vida», assegura la mallorquina Helena Pueyo

  • «Estic vivint un any, és tot molt emocionant», explica la sevillana Marta García

Helena Pueyo i Marta García fan història amb Arizona a la ‘final four’ de l’NCAA
4
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Dues joveníssimes jugadores espanyoles, la mallorquina Helena Pueyo (18,2 i 20 anys) i la sevillana Marta García (19 anys, 1,92) estan fent història en el bàsquet universitari femení i estaran aquest cap de setmana com a integrants de l’equip d’Arizona a la ‘final four’ de l’NCAA que es disputarà a l’Alamodome de San Antonio Texas. O el que és el mateix, viuran la gran festa del bàsquet universitari, un dels grans esdeveniments de l’esport als Estats Units, en la lluita per un títol d’enorme prestigi. I uniran el seu nom al de Maite Cazorla, actual jugadora del Perfumerías Avenida de Salamanca, fins ara l’única jugadora espanyola que havia disputat una ‘final four’, el 2019 amb la universitat d’Oregon.

«Aquesta és una experiència que no oblidaré mai de la vida i no la canviaria per res», assegura Helena Pueyo abans de la semifinal que enfrontarà divendres a la matinada a dissabte (03.30) el seu equip, Arizona, amb la gran favorita, les Huskies de Connecticut, la universitat amb més títols (11) en la història de la competició. L’altra semifinal enfrontarà Stanford i Carolina del Sud. La final es disputarà la nit de diumenge a dilluns (12 de la nit).

Categories inferiors de la selecció

Jugadora de segon any, Pueyo va tenir un paper important (6 punts amb dos triples, 3 rebots, 2 taps en 20 minuts i una genial assistència) en el triomf sobre Indiana per segellar la classificació per a la ‘final four’. La mallorquina es va formar a La Salle i va passar pel programa de tecnificació de la Federació Espanyola (Siglo XXI), així com per tots les categories inferiors de les seleccions abans d’aprofitar l’oferta del bàsquet universitari i fer el salt als EUA. «Els entrenaments, l’exigència, la mentalitat... ha sigut un pas gran. Aquí és el pas final», explica Pueyo, que ha passat de jugar de la posició de base a la d’aler.

La sevillana Marta García, formada en el Club Bàsquet Utrera i habitual en les diferents categories de la selecció espanyola, confessa també que «està vivint un somni, tot és molt emocionant» en la seva experiència amb les Wildcats, tot i que una molesta lesió de turmell li ha impedit jugar el tram final de la temporada i la bogeria del ‘March Madness’, durant les eliminatòries de classificació.

«Em sento orgullosa d’aquest equip perquè només des de dins es pot saber el sacrifici i esforç que hem fet les jugadores i l’staff tècnic per arribar aquí. Arizona mai havia aconseguit arribar a una final de conferència i nosaltres hem fet història», ha explicat a l’agència Efe, l’ala pivot sevillana d’1,92, una de les debutants a l’equip d’Arizona, que sap que serà tot un repte la semifinal contra UConn. «Serà complicada, però som un equip molt competitiu i crec que serà un partit igualat i emocionant», afegeix.

Torneig masculí

Notícies relacionades

Indianapolis acollirà, per la seva banda, la fase final del torneig masculí al Lucas Oil Stadium, l’estadi dels Colts de l’NFL. Tres dels finalistes aspiren al seu primer títol, Baylor, Houston i Gonzaga, i una, UCLA, que és la que acapara més títols en la història del bàsquet americà (11), tot i que 10 d’ells van arribar entre 1964 i 1975 de la mà d’un tècnic llegendari, John Wooden.

L’última vegada que la Universitat de Califòrnia a Los Angeles va aixecar el títol va ser el 1995, tot i que per arribar a Indianapolis, l’equip que dirigeix Nick Cronin s’ha desfet de Michigan i Alabama, caps de sèrie 1 i 2, al quadro final de 64. UCLA es mesurarà en la segona semifinal de dissabte a Gonzaga i la primera enfrontarà Baylor i Houston.

Temes:

Estats Units