UN DIAMANT A MÀLAGA

Yannick Nzosa, el nou 'baby' talent ACB

El pivot congolès de 2,10 dispara la il·lusió de l'afició de l'Unicaja amb el seu salt a l'elit amb 16 anys

lmendiola55195542 contra del suple posarem un reportatge de aquest nano de 16 201002170723

lmendiola55195542 contra del suple posarem un reportatge de aquest nano de 16 201002170723

2
Es llegeix en minuts
Emilio Fernández

Qui no recorda la irrupció de Ricky Rubio a l'ACB amb 14 anys. A Pau Gasol explotar a la Copa de Màlaga del 2001, amb 19 anys. O a Luka Doncic, sorprendre en el seu debut amb 16 anys i 2 mesos, intuint ja el seu futur a l'NBA. Moltes d'aquestes sensacions es van despertar, una altra vegada, entre els aficionats al bàsquet i, especialment, de l' Unicaja, amb l'aparició del pivot congolès Yannick Nzosa, que va debutar fa sis dies en l'elit del bàsquet espanyol amb tan sols 16 anys i 10 mesos (16 de novembre de 2003, Kinshasa), un talent físic de 2,10 al qual tots els pronòstics situen en el 'draft' de l'NBA d'aquí a un parell de temporades i fins i tot al 'top' 10 de la primera ronda.

Va començar de porter

Va passar en el segon quart de l' Andorra-Unicaja del passat diumenge. A sis minuts del descans el quadro malagueny perdia per  34-26, quan el tècnic Luis Casimiro va girar la mirada cap a Nzosa, que ja havia deixat alguns esclats en la pretemporada, però que no havia comptat en els dos primers partits de la Lliga. Nzosa es va estrenar anotant l'última cistella del segon quart, que va posar l'Unicaja per primera vegada amb avantatge al marcador, 36-38. Els seus números van ser al final claus en la victòria caixista, la primera en aquesta Lliga: 10 punts (5/5 en tirs de 2), 3 rebots, 2 taps en 18 minuts. És el tercer jugador amb aquesta edat a sumar 10 o més punts, després de Ricky Rubio i Luka Doncic.   

          

Nzosa es va iniciar en l'esport jugant a futbol de porter als carrers de Kinshasa. Però les seves condicions físiques no van escapar a un dels cercatalents del New Generation Basketball, un dels clubs de la ciutat. El pas següent li va arribar  fora de la República Democràtica del Congo, recalant amb 14 anys a Roma, en la prestigiosa acadèmia Stella Azurra, després que no quallés l'alternativa de la Canterbury Academy, a Las Palmas.

Litigi a la FIBA

Notícies relacionades

No va ser fins a l'estiu del 2019 quan  va arribar a Los Guindos per assentar-se a Màlaga, tot i que l' Unicaja va mantenir un litigi pels seus drets amb l'Stella Azzura. La FIBA va fallar en favor del quadro caixista, a canvi d'una compensació d'una mica menys de 25.000 euros. Però el conflicte va provocar que Nzosa es passés gairebé tota la temporada 2019-20 fora de les pistes, ja que la resolució va arribar just abans que es paralitzés tot el març per la pandèmia. La FIBA només li va permetre disputar el torneig de l' Eurolliga (Adidas Next Generation), on el quadro malagueny va jugar la final, on va perdre contra el Gran Canària i Nzosa va firmar grans números (15 punts, 9,5 rebots i gairebé 4 taps).           

Amb contracte fins al 2024 a Màlaga, la idea era que Nzosa fes rodatge aquest curs a l'equip caixista d'EBA i fos el jugador franquícia del júnior de l'Unicaja en el Campionat d'Espanya. Però després de tenir-lo en la pretemporada, Casimiro va decidir que seguís en dinàmica de primer equip. Així que el seu debut a Andorra, que tindrà continuïtat aquest dissabte en el xoc contra el Baxi Manresa, es pot interpretar tan sols com un pas més en una carrera vertiginosa i que ja sembla molt especial.