L'EUROLLIGA DE BÀSQUET

Davant la crisi, Ivanovic

El tècnic montenegrí torna per tercera vegada a un Baskonia tocat, que dijous rep el Barça en la jornada europea

zentauroepp51506562 berlin  germany   26 12 2019   baskonia s head coach dusko i200101165011

zentauroepp51506562 berlin germany 26 12 2019 baskonia s head coach dusko i200101165011 / OMER MESSINGER

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

En temps d’incertesa, dubtes i mals resultats com els que travessa, el Baskonia sol recórrer a fórmules conegudes. Així s’explica la tornada de Dusko Ivanovic a la banqueta vitoriana per tercera vegada en la seva carrera. Després de consumar-se sense èxit la fórmula de Velimir Perasovic, que acaba de tancar també la seva tercera etapa en el club de Vitòria,com havia passat abans amb Pedro Martínez, el president Josean Querejeta truca a una altra porta coneguda. El tècnic montenegrí, de 62 anys, ha firmat contracte fins al juny en una tornada aclamada per bona part de l’afició baskonista que aquest dijous omplirà el Buesa Arena per rebre’l en la visita del Barça en la jornada de l’Eurolliga (21.00 h).

L’estrena del nou any prepararà aquest duel clàssic de la recent història a què es presenten dos equips en dinàmiques molt oposades. El Barça, colíder de l’Eurolliga i la Lliga Endesa, aterra a Vitòria amb la confiança disparada després de la seva exhibició de diumenge davant el Madrid. El Baskonia en un moment molt delicat. A la Lliga Endesa ha caigut fins al lloc 11 i perilla la seva presència a la Copa. A l’Eurolliga no van gaire millor les coses, amb cinc derrotes en les últimes sis jornades, a dos triomfs dels llocs de ‘play-off’. Era previsible que Querejeta prengués mesures dràstiques.

Pas pel Palau

L’atzar ha volgut que l’estrena d’Ivanovic  a casa es produeixi davant el Barcelona, un altre dels clubs en els quals ha forjat la seva llegenda d’entrenador amb mà de ferro (entre el 2005 i febrer del 2008), tot i que amb escassos resultats (la Copa 2007), el que va portar a la seva substitució pel seu llavors ajudant Xavi Pascual. Abans de rebre l’equip de Svetislav Pesic, el Baskonia ha prolongat la seva agonia per les pistes ja amb el tècnic montenegrí a la banqueta. Dijous passat, en el seu debut oficial sense gairebé temps de preparar res, queia per 24 punts a la pista de l’Alba Berlín d’Aíto. Diumenge va patir un altre dur repàs (-21 punts) en la Lliga a la pista del Casademont Zaragoza.

 «És evident que estem malament, quan vam ser físicament correctes, vam aguantar», reconeixia després de la derrota al Príncipe Felipe. «Però no hi ha pressió ni ordre en atac. A partir d’allà cal començar a treballar», va afirmar el preparador montenegrí, que distingeix ara una llarga cua.

«És difícil dir alguna cosa després de només dos entrenaments, però cal intentar canviar per jugar amb ordre i com un equip. Anímicament no estan bé, però estan fent un treball seriós i són adults. No són nens i s’han d’espavilar perquè no tenim temps. Hem de guanyar dos partits per ser a la Copa. Ara no hi ha excuses ni res. Hem d’estar bé i estarem bé», afegeix Ivanovic, ficat en tasques també de psicòleg.

El més premiat

Notícies relacionades

En l’intent de recuperar la il·lusió entre la seva afició, el Baskonia proclamava «Dusko torna a casa» en el comunicat en el qual anunciava la tornada del tècnic amb més títols en la història del club vitorià. Dues de les tres Lligues i quatre de les sis Copes tenen la firma del preparador montenegrí en les seves dues etapes (entre el 2000 i el 2005 i entre el 2008 i el 2012). En elles va explotar una fórmula (caràcter Baskonia) que sembla que ha deixat de funcionar.

L’últim títol del club vitorià es remunta a la Lliga 2010, que va resoldre amb un sorprenent 0-3 davant el Barça que va guanyar l’Eurolliga, i la seva última final és la Lliga 2017-2018. Tampoc li ha anat gaire bé a Ivanovic fora de Vitòria. El seu pas per la selecció de Bòsnia, la banqueta del Panathinaikos, BuducnostKhimki o el recent pel Besiktas  (2018-19) han sigut una constant pèrdua de cartell. En el retrobament, Baskonia Ivanovic volen tornar a trobar la tecla del seu perfil guanyador.