CONVULSIÓ AL BÀSQUET BADALONÍ
SOS del Sant Josep
El club històric de Badalona aconsegueix una pròrroga municipal que evita el tancament immediat del seu pavelló previst per aquest dissabte
rpaniagua51138744 badalona 28 11 2019 entremaniemtos del club de b squet sant191129184907 /
El Sant Josep, un club històric de Badalona, ha llançat un SOS les últimes setmanes davant el perill de desaparèixer. I la seva crida d’auxili ha aconseguit, de moment, frenar el tancament de les seves pistes, que estava previst per aquest dissabte a mitjanit per la falta de la llicència d’activitats. L’alcalde de Badalona, Álex Pastor, ha tingut en compte el recurs presentat pel club, a l’espera que es pronunciïn els serveis jurídics de l’ajuntament. La pròrroga permetrà estudiar una solució a llarg termini entre l’ajuntament i la propietat, ja que el pavelló és propietat de l’Arquebisbat de Barcelona des de fa 49 anys.
El club, fundat el 1939, és un referent del bàsquet badaloní i un formador de talent català. Del seu planter han sortit jugadors com Roger Grimau, Àlex Mumbrú, o Sergi Vidal, mentre que hi han passat entrenadors com Rafa Martínez o Alfred Julbe.
Negativa del club a abandonar les instal·lacions
L’Arquebisbat de Barcelona va comunicar al CB Sant Josep que havia d’abandonar les seves instal·lacions només 12 dies abans del tancament oficial, ja que l’Ajuntament de Badalona va obrir un expedient en què es constata que no hi ha cap llicència, que ara s’ha paralitzat.
Tant el president del Sant Josep, Ibon Orrantia, com el seu director tècnic, l’exjugador Ferran Laviña, viuen amb molta preocupació aquests dies convulsos del club. «No contemplem l’opció de deixar la pista. Estem treballant perquè les nenes i els nens del club continuïn entrenant amb normalitat a les nostres instal·lacions.La nostra idea és acabar la temporada a la nostra pista», explica Laviña. Aquest diumenge hi ha programats sis partits al vell pavelló. Orrantiatambé comparteix l’opinió del seu director tècnic, i afegeix que «mataran» el Sant Josep si finalment es mouen del barri.
El club defensa que hi ha d’haver unes garanties mínimes per canviar d’emplaçament
El club té 22 equips masculins i femenins que es resituaran a diferents pistes de Badalona i de Sant Adrià del Besòs. El regidor, Rubén Guijarro, ha volgut tranquil·litzar les 300 famílies afectades per l’hipotètic tancament i ha expressat que tindran un lloc per entrenar.
Al lloc on hi ha la pista, l’Arquebisbat explica que els nous promotors, en principi, construirien unaresidència per avisde caràcter privat. Per part del consistori proposen que el CB Sant Josep tingui les noves instal·lacions en una pista aixecada al costat de la carretera C-31, tot i que tardaria gairebé quatre anys a fer-se realitat. «Nosaltres no ens en anirem del barri a correcuita. No té cap sentit que el Sant Josep marxi del centre de Badalona. És una entitat arrelada a una zona determinada de la ciutat i d’un barri», remarca Laviña. També hi ha sobre la taula la proposta de construir una pista provisional amb una carpa al barri de Sant Crist però tampoc els convenç.
«Estic convençut que l’ajuntament no vol que marxem ni que tinguem aquesta situació d’irregularitat»
Director tècnic del CB Sant Josep
Després de rebre la negativa del consistori, en el procés de negociació el club ha pogut tenir accés a l’informe tècnic, en què s’exposen les carències estructurals del pavelló. No obstant, Orrantia afirma que el Sant Josep mai ha tingut la llicència i que la seva activitat s’ha dut a terme durant 40 anys sense problemes.
Laviña considera que tots els interlocutors (bisbat, consistori i club) han de seure i parlar per arribar a un acord. Els implicats en l’assumpte es van reunir i van acordar una reunió entre les tres parts per arribar a un acord el 16 de desembre vinent. El bisbat ha acceptat escoltar altres propostes.
La solució del CB Sant Josep
Des del club s’insisteix a voler reformar les instal·lacions per pal·liar els problemes d’un pavelló antic. El que proposen és un paquet de reformes perquè alguns inconvenients com la falta d’insonorització de les instal·lacions (el soroll del pavelló causa molèsties a alguns veïns), les goteres o fins i tot l’absència d’aigua calenta a les dutxes es puguin solucionar.
«El febrer passat, la junta directiva va elaborar un informe tècnic amb els dèficits de les instal·lacions per estudiar quines millores es podien dur a terme», diu Laviña. Una altra proposta del club és que es reobri el bar, que va tancar fa uns mesos i que atreia la gent del barri, com també esperen poder tornar a obrir el centre cultural Sant Josep.
«Soc optimista i crec en la bona fe de les persones, sobretot per part del Bisbat»
Director tècnic del CB Sant Josep
La intenció del club és continuar utilitzant el pavelló. El Sant Josep s’ha encarregat de fer arribar a l’ajuntament un informe en què es ratifica la solidesa estructural de les instal·lacions i al seu torn, s’ha adjuntat un segon informe amb les millores que cal fer i el seu cost total. Tot això ha ajudat perquè el consistori badaloní accedeixi a aquesta pròrroga i a un estudi posterior per buscar sortides.
El Sant Josep exhaurirà totes les vies per resoldre la problemàtica de l’expedient administratiu
Diversos clubs esportius de Badalona o fins i tot equips de molts racons de Catalunya s’han solidaritzat amb la causa del Sant Josep. A través de les xarxes socials, el club ha creat la campanya #SantPepNoEsToca per donar veu a la seva lluita per quedar-se a les pistes del Centre Parroquial Sant Josep, tal com porta fent des de fa mig segle.