UNA CRISI ANUNCIADA

L'Olympiacos s'esborra de la Lliga grega

L'equip del Pireu, immers en una guerra per l'arbitratge, serà castigat amb el descens a Segona Divisió després de renunciar a jugar amb el Panathinaikos en els 'play-offs'

lmendiola46309826 fc barcelona   olympiacos basket  foto  valenti enrich190521174016

lmendiola46309826 fc barcelona olympiacos basket foto valenti enrich190521174016 / Valenti Enrich

2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola

La guerra larvada en els últims quatre mesos al bàsquet grec ha esclatat amb tota la seva cruesa. I l’Olympiacos, un dels seus clubs insígnia, serà el primer a pagar-ne les conseqüències. El club delPireu perdrà la categoria i descendirà a Segona Divisió després de complir la seva amenaça i renunciar a presentar-se a l’OAKA per jugar davant del Panathinaikos, en el primer partit del ‘play-off’ de quarts de final, que s’havia de disputar dilluns passat.  Així ho dicta el reglament de l’Associació Grega de Societats Anònimes de Bàsquet (Esake).

El conflicte arrenca a mitjans de febrer, en les semifinals de la Copa, que enfrontava els dos equips.L’Olympiacos de Spanoulis   i Printenzis va decidir retirar-se en el descans, quan perdia per 40-25, al sentir-se molt perjudicat per les decisions arbitrals. Després de la seva polèmica decisió, que li va costar sis punts de sanció, una multa i baixar del primer al sisè lloc de la classificació, el club va anunciar que no jugaria cap partit de les competicions nacionals amb cap dels tres àrbitres que van xiular la Copa (Anastópulos, Manos i Panayiotu) i que tampoc jugaria amb el Panathinaikos sense col·legiats estrangers.

En la fase regular, l’equip del Pireu va complir la seva amenaça i no es va presentar a jugar a la pista del Panathinaikos. La Lliga li va donar el partit per perdut per 20-0. La situació es va tornar a tensar el 8 de maig, quan en el partit que havia de jugar l’Olympiacos contra el Promitheas Patras la federació va designar un dels àrbitres de la Copa (Anastópulos). Finalment sí que hi van acudir després que l’àrbitre, que va demanar protecció policial al rebre amenaces i patir el llançament d’un còctel molotov contra casa seva, va decidir no presentar-s’hi.

Mediació al TAS 

Com a conseqüència d’aquest canvi arbitral, va ser el Panathinaikos el que va decidir no acudir al partit contra el Kimi com a protesta per la decisió de la Lliga, la qual cosa va costar també una sanció de pèrdua de sis punts i una multa de 8.000 euros. L’equip de l’OAKA va baixar al tercer lloc, i la Lliga, reunida en assemblea, va aprovar que aquest any no hi hagués descensos i s’ampliés el nombre de clubs perquè la renúncia del Panathinaikos va ajudar un dels clubs que es jugava la permanència a salvar-se.

Notícies relacionades

L’Olympiacos, que ha demanat una mediació del tribunal arbitral de l’esport grec en l’assumpte, va sol·licitar a mitjans de març la inscripció a la Lliga adriàtica, una competició que juguen equips de l’antiga Iugoslàvia. Els clubs d’aquesta competició votaran en assemblea aquest divendres per prendre una decisió, tot i que ha de ser unànime.

Tampoc tindrà problemes el quadro del Pireu per seguir a l’Eurolliga, on compta amb una llicència A, segons va reconèixer el màxim responsable de la competició europea, Jordi Bertomeu, en una trobada amb diferents mitjans el cap de setmana passat durant la ‘final four’ de Vitòria. "El que passi a Grècia no afectarà l’Eurolliga. L’Olympiacos i el Panathinaikos han coexistit a l’Eurolliga perquè tots dos entenen i accepten les normes. Estic decebut per la forma en què la federació grega ha manejat l’assumpte".